Zwiększone zużycie oleju w silniku DFGA

Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Zwiększone zużycie oleju w silniku DFGA

Post autor: malcolm »

Cześć.
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności ;)
Chciałbym podpytać kolegów lepiej zazajomionych z tematem - czy to normalne, że mój 2.0 TDI DFGA który ma 6 lat i przebieg 228 000 km bierze olej w ilości około 150-200 ml na 2000 km? Generalnie od wymiany do wymiany dolałem około litr oleju. Zauważyłem że branie oleju zaczęło się przy przebiegu nieco ponad 200 000 km i zbiegło się mniej więcej z momentem przejścia z Castrola na Olej Millers. Może przypadek ale czekam na Wasze komentarze ;)

P.s. poczytałem troszkę w internetach. W wielu przypadkach potwierdza się teza, że VW dopuszcza zużycie oleju w silnikach TDI na poziomie 1L/10 000 km. I to by się zgodziło. Zastanawia mnie jednak tez zbieg czasowy z przejśicem z Castrola na Millers. Przeczytałem o wielu przypadkach ze zwiększeniem zużycia oleju właśnie po przejściu na olej innego producenta.
Ktoś miał podobny przypadek?
Ostatnio zmieniony pt cze 09, 2023 12:12 przez malcolm, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Zużycie oleju w silniku DFGA

Post autor: wesol »

Raczej nie jest to normalne. Dolicz do tego jeszcze to że wypalając dpf nawet poprawnie to troszkę oliwy przybywa.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ