Pilot nie otwiera klapy bagażnika

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
aga20
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 TDI 2014R
Imię:: Aga
Podziękował: 7 razy

Pilot nie otwiera klapy bagażnika

Post autor: aga20 »

Witam!
Ostatnio zauważyłam, że z pilota nie otwiera mi się klapa bagażnika.
Jeśli otworzę centralnym zamkiem cały samochód oczywiście klapę można otworzyć
Gdy naciskam na pilocie środkowy przycisk klapy bagażnika to się nie otwiera
Żadnych błędów na chwilę obecną vcds nie pokazał.
Ale gdy chciałam wejść w moduł komfortu 46 nic się nie dzieje- nie ma komunikacji
-czyli mimo iż po skanowaniu pokazuje, że w pozycji 46 nie ma błędów, gdy naciskam, aby wejść w dany moduł 46
nic się nie dzieje
I pytanko czy to do wymiany ten moduł komfortu, czy może to coś innego ?!
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Re: Pilot nie otwiera klapy bagażnika

Post autor: jeżu »

46 to sterownik "wirtualny" w Twoim roczniku więc go nie odpytasz w vcds bo wszelkie operacje związane z komfortem wykonujesz w Bcm czyli 09. Jak przytrzymasz dłużej środkowy przycisk na pilocie to nic sie nie dzieje?
Awatar użytkownika
aga20
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 TDI 2014R
Imię:: Aga
Podziękował: 7 razy

Re: Pilot nie otwiera klapy bagażnika

Post autor: aga20 »

jeżu pisze:46 to sterownik "wirtualny" w Twoim roczniku więc go nie odpytasz w vcds bo wszelkie operacje związane z komfortem wykonujesz w Bcm czyli 09.
Dzięki "jeżu" bo już się wystraszyłam, że będę szukała modułu komfortu :omatko:
jeżu pisze:Jak przytrzymasz dłużej środkowy przycisk na pilocie to nic sie nie dzieje?
A więc postaram się opisać dokładnie jak to u mnie zadziałało-dla potomnych ;)
Za Twoją radą przytrzymałam dłużej środkowy przycisk na pilocie
(dłużej to myślałam że no 20 no 30 sek.), ale nic się nie działo.
Więc otworzyłam i zamknęłam samochód i jeszcze raz trzymałam trzymałam (śr.przycisk) i trzymałam dokładnie, aż 2min (120sek)
Wtedy mignęły 5 razy kierunki, ale cisza bez słyszalnego dźwięku otwarcia bagażnika
Łapię za klamkę drzwi kierowcy zamknięte więc otwieram z pilota i zmykam samochód i teraz zdziwienie
-po dosłownym sekundowym naciśnięciu na środkowy przycisk migną (raz) kierunki nie słuchać zamka, aby coś się otworzyło, ale klapę można otworzyć :super:
(jeśli tego się nie zrobi to po 120sek czyli 2min migną kierunki i klapy już nie otworzymy- zamyka się)
Po naciśnięciu ciut dłuższym 2-3 sek na środkowy przycisk pilota (migną dwa razy kierunki) i słychać jak tylna klapa jak gdyby odskakuje - oczywiście jest otwarta
Jeszcze raz dziękuje
ODPOWIEDZ