Dziwne dźwięki z rury wydechowej po uruchomieniu silnika

szczur_tour
Auto:: Touran 1T2 1.6 MPI 2007r.
Imię:: Mateusz
Kontakt:

Dziwne dźwięki z rury wydechowej po uruchomieniu silnika

Post autor: szczur_tour »

Witajcie!

Jeśli temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Od pewnego czasu w swoim Touranie mam taką dziwną sytuację.
Po uruchomieniu silnika po paru minutach coś jakby "bulgocze" z wydechu, spadają i wahają się wtedy obroty poniżej 1000 i trwa to od kilku do kilkunastu sekund po czym silnik zwiększa obroty powyżej 1000 i jest spokój.

Tutaj film z problemem: https://www.youtube.com/shorts/mktJyiBH92U

Ostatnio też miałem sytuację, że po dodaniu gazu w ogóle brakowało mu mocy a były to małe prędkości bo na rondzie.

Posiadam instalację LPG STAGa ale dzieje się tak bez względu na to czy jest przełączony na gaz czy paliwo.

Zdarza się też tak ale rzadziej (na przykład czekając aż przejedzie pociąg) że po wyłączeniu silnika jest problem z jego odpaleniem (tutaj akurat na gazie, po przełączeniu na paliwo odpala bez problemu).

Mój Touran: 1T2 1.6 MPI 2007r.

Tutaj błędy z VCDSa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przepustnica przed czyszczeniem:
Obrazek

Jeśli chodzi o przepustnicę to była ona niedawno czyszczona. W podobnym czasie do jej czyszczenia zmagałem się też z problemem lewego powietrza i powodował to prawdopodobnie kolektor i odpięty wężyk przy dolocie rury co idzie do przepustnicy (nie jestem techniczny więc nie wiem jak to się nazywa dokładnie) przez co też miałem ubrudzony cały silnik z tyłu. Przy wymianie kolektora wszystko zostało przez mechanika oczyszczone.

Z rzeczy, które były już zrobione do tej pory od roku to:
- wymiana akumulatora
- naprawa czujników ABS, ESP (problem był podczas śnieżyc)
- wymiana uszczelki kolektora ssącego (były falujące obroty)
- wymiana filtrów gazu
- uszczelnienie pokrywy zaworów
- uszczelki i elringi kolektora
- wymiana rozrządu, oleju (5W30), wszystkich filtrów
- wymiana pompy paliwa

Nie wiem czy te informacje wystarczą. Przyznam szczerze, że już nie wiem w którą stronę iść a zależy mi na sprawnym działaniu bo do tej pory byłem zadowolony z Tourana :/

Ktoś spotkał się z takimi przypadłościami? Czy to kończący się silnik, katalizator, skrzynia biegów czy coś poważniejszego? Jak myślicie?

Nie jestem techniczny a całą wiedzę czerpię z grup Touranowych czy też mechaników więc jeśli popełniłem jakiś błąd to przepraszam.

Pozdrawiam
Mateusz

-- Cz wrz 28, 2023 13:09 --

Mała aktualizacja, od momentu napisania posta zmieniłem trochę sposób jazdy na bardziej można by powiedzieć "agresywny" to znaczy trzymam większe obroty i w tych momentach jeżdżę na paliwie, samochód stoi pod chmurką i póki co dźwięki bulgotania po uruchomieniu minęły (czyli pewnie woda od wilgoci w garażu).

Natomiast coś wciąż się jakby tłucze po uruchomieniu i czasem słychać metaliczne dźwięki plus czuć nieprzyjemny zapach na zewnątrz przy cofaniu albo dłuższej jeździe na postoju. Samochód był już na kanałach i nie stwierdzono nieprawidłowości :/
Właściciel szarego Tourana ✌️
Instagram: https://www.instagram.com/szczur_tour/
ODPOWIEDZ