Cześć
dziś mi zapaliła się na chwilę kontrola na żółto z olejem i wyskoczyła informacja, że mam niski poziom oleju. Kontrola "patyczka" potwierdziła niski poziom oleju.
i teraz mam pytanie mam benzynę 1,5 (Turan z 2020) co powinienem wlać? jaki rodzaj oleju?
no i pytanie drugie ile tego oleju ubywa na ile km?
sytuacja mi się zdarzyła pierwszy raz a jestem po pierwszym przeglądzie i wymianie oleju już rok.
Olej - niski stan - jaki dolać olej
- pilKOZAK
- Przeglądacz
- Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
- Imię:: Bartholomew
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: Olej - niski stan - jaki dolać olej
Wyznaję zasadę że olej wymienia się co roku lub ≤ 12.000 km
Jeżeli piszesz że już rok minęło to najwyższy czas na wymianę.
W autoryzowanym serwisie często nie leją na maksymalny stan (jak się powinno) tylko na połowę.
Generalnie od wymiany do wymiany nie powinno się dolewać oleju, jak silnik jest sprawny, pod warunkiem że na początku olej był wlany na maksymalny stan.
dolej "cokolwiek" syntetycznego i jedź czym prędzej na wymianę.
ja polecam:
Meguin Megol Super Leichtlauf 5W40
Jeżeli piszesz że już rok minęło to najwyższy czas na wymianę.
W autoryzowanym serwisie często nie leją na maksymalny stan (jak się powinno) tylko na połowę.
Generalnie od wymiany do wymiany nie powinno się dolewać oleju, jak silnik jest sprawny, pod warunkiem że na początku olej był wlany na maksymalny stan.
dolej "cokolwiek" syntetycznego i jedź czym prędzej na wymianę.
ja polecam:
Meguin Megol Super Leichtlauf 5W40
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: Olej - niski stan - jaki dolać olej
Oleje silnikowe do aut osobowych itp są ze Saba mieszkalne. Więc doloc można cokolwiek i silnik nie wybuchnie nie wystrzeli. Szybciej się uszkodzi z powodu braku płynu ustrojowego. Nie ma to tak naprawdę znaczenia co się wlewa. Olej generalnie dobiera się do silnika względem klimatu gdzie dane auto jeździ. Oczywiście też zalecenia producenta też się bierze pod uwagę. Krzyczeli też jak się pojawiły kiedyś śnili na pompowtryskach jaki to tam olej nie trzeba lać. A jaka tam technologia jest inna jak w starszych silnikach na pompach wtryskowych. Co tennolej więcej robić tam niby ma? W zasadzie nic. Nadal smarowanie wału korbowego plus walka rozrządu. Doszły tylko dzwigienki na wałku rozrządu na pompowtryski ale bardziej czuły element to styk krzyki walka ze szklanka popychacza. Silnik benzynowy to też nie jakaś technologia Nasa. Jedynie co to fakt że te silniki łykają olej a w zamian też dają benzynę do oliwy. Częsta wymiana zalecana bo taka mieszanka smarowanie to jest kiepskie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC