Duży pobór prądu na postoju

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Mariano_Italiano
Auto:: 2004
Imię:: Kuba

Duży pobór prądu na postoju

Post autor: Mariano_Italiano »

Witam, co może być powodem rozładowywania akumulatora na postoju? Pomiar wskazuje wahania między 2-3A. Pomiar wykonywany po około 10min od zgaszenia auta. Każdy bezpiecznik wyjmowałem z kabiny jak i te obok akumulatora, nie odpinałem tylko bezpieczników midi Val 50A i 100A. Czy jest jakiś obwód niezabezpieczony bezpiecznikiem? Alternator, rozrusznik? Ewentualnie gdzie znajdują się jeszcze jakieś przekaźniki?
jaax
Auto:: Touran T1
Imię:: Jax

Re: Duży pobór prądu na postoju

Post autor: jaax »

Witam , podłączę się do tematu aby nie generować nowego wątku. W moim przypadku na bezpieczniku SC-24 mam w stanie spoczynku pobór 2A. Wszystko co mogłem to odpiąłem . Okazuje się , że jak odłączę wyłącznik zespolony świateł to automatycznie prąd spada do 0.01A. Z uwagi , że miałem już uszkodzony i wytarty wyłącznik postanowiłem go wymienić niestety bez pozytywnego efektu. Stawiam , że problem może być po stronie uszkodzonego Bordnetz. Jutro będę podłączał się do sterownika w celu sprawdzenia dodatkowych błędów - może będzie jakaś wskazówka. Czy ktoś z forumowiczów miał podobną przygodę i może w tym temacie coś podpowiedzieć?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Jesteś pewny czy nie świeci czasem jakaś żaróweczka lub zawarcie w wiązce pod akumulatorem. Jak będziesz miał scan błędów będzie można coś więcej powiedzieć.
jaax
Auto:: Touran T1
Imię:: Jax

Post autor: jaax »

Dziadek13 pisze:Jesteś pewny czy nie świeci czasem jakaś żaróweczka lub zawarcie w wiązce pod akumulatorem. Jak będziesz miał scan błędów będzie można coś więcej powiedzieć.
Jutro podpinam się kompem bo czekam na kabelek i może coś będzie wiadomo. Ale skłaniam się do wymiany bordnetz może wrzucę jakiś 30 bitowy.
ODPOWIEDZ