Ominięcie dogrzewacza webasto

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
abras431
Kandydat
Auto:: Touran t1 1.9tdi AVQ 2004
Imię:: Jarosław
Podziękował: 4 razy

Ominięcie dogrzewacza webasto

Post autor: abras431 »

Cześć, powiedzcie mi czy da radę ogólnie ominąć jakoś ten cały dogrzewacz ?
Czemu pytam, nie nagrzewa mi się auto do 90 c w ogóle a gdy jest poniżej 3c to już zapomnij. Dogrzewacz sam z siebie nie działa ma podobno dużo błędów dokładnie nie wiem jakich ale machanie mówił o czujniku temp. I kilka jeszcze jakiś,
Czy jak ominę wężami webasto to auto zacznie się nagrzewać do 90c ? Termostat nowy i działa sprawdzałem w garnku z zagotowaną wodą
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Re: Ominięcie dogrzewacza webasto

Post autor: jeżu »

Nic Ci nie da ominięcie/pominięcie dogrzewacza(to to samo co zablokowany w tym momencie u Ciebie dogrzewacz czy wyciągnięty bezpiecznik). Tylu speców od napraw webast/dogrzewaczy mamy ze aż sie prosi o naprawę/wymianę i 90c na blacie będzie "stało". Szkoda czasu na takie zabawy...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Dokładnie.
Jak sprawdzałeś ten termostat w tym garnku bo ludzie popełniają duży błąd sprawdzając jego działanie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
abras431
Kandydat

Sprawdzałem czy się otwiera i zamyka,
Ogólnie działa termostat bo wąż między termostatem a chłodnicą się zimny

-- Wt mar 26, 2024 12:44 --

I nie wiem czy to ma jakieś powiązanie ale zawsze na zimnym silniku włączają się wentylatory na jakieś 5km każdy,mimo że nawiew mam całkowicie
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Oczywiście że nie jest to normalne że się wiatraki załączają. Znasz jakieś auto co ma tak że się załączają?

A termostat to się sprawdza nie jego otwieranie tylko temperaturę w której się zamyka. Czyli się gotuję wide5 w garnku z termostatem nowym i starym i one zapewne się otworzą w tym samym momencie i temperaturze. Tylko jak wyłączysz grzanie wody i będziesz czekał aż woda będzie stygnac to zauważysz ze w nowym termostacie disc szybko się zamknie a w starym będzie jeszcze drożność. Dlatego ludzie mylą ten fakt tak samo jak mówią o temperaturze otwarcia a tak naprawdę jest to temperatura początku otwarcia i tak samo jest tzw histereza temperaturowa zamknięcia. Obie krzywe się nie pokrywają. Czyli termostat dajmy na to zaczyna się otwierać przy 90 stopniach by przy 97 być w pełni otwartym a zaczyna się zamykać jak temperatura spadnie do np 82 stopni i całkowicie się zamknie przy np 77 stopniach. Termostat w aucie cały czas pracuje i co chwila się zamyka i otwiera. Wszyscy myślą że on jest zamknięty jak jest śnił zimny i jak się rozgrzeje to się otwiera i juz rak zostaje otwarty puki auto nie gasimy na dłużej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
abras431
Kandydat

Ale jak już osiągnie temperaturę blisko 90 to ten wąż z termostatu do chłodnicy nadal zimny. A wentylatory myślałem że to może mieć powiązanie z dogrzewaczem, pierwszy raz mam auto z dogrzewaczem
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Osiągnie te 90 stopni ale na czym? Nie podajesz szczegółów. Na zegarach 90 stopni to nie na silniku. Wiatraki to układ chłodzenia silnika oraz chłodzenie skraplacz klimatyzacji. Co by to miało do dogrzewacz który jest w nadkolu czasem w innych autach bywa w tylnej części pojazdu czasem na podszybiu?

-- Wt mar 26, 2024 22:05 --

Osiągnie te 90 stopni ale na czym? Nie podajesz szczegółów. Na zegarach 90 stopni to nie na silniku. Wiatraki to układ chłodzenia silnika oraz chłodzenie skraplacz klimatyzacji. Co by to miało do dogrzewacz który jest w nadkolu czasem w innych autach bywa w tylnej części pojazdu czasem na podszybiu?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
abras431
Kandydat

Sory no fakt nie powiedziałem gdzie, no jeśli chodzi o temperaturę to na zegarach nie osiąga 90c, mam taki chiński obd pokrywa się z vagiem to w momencie gdy jest blisko 90 na tym obd odczytuje 70/75c
Jeśli chodzi o wiatraki to nie wiem co ma do webasto, myślałem że jest jakiś czujnik który je uruchamia
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nadal nie wiemy z jakiego czujnika odczytujesz ta temperaturę. Bo jest ten na zegary i ten do ecm silnika no i webasto ma swoje czujniki. A na zegary to jest taki bajer że jak osiągnie na czujniku chyba 76 stopnie to wskazówka na zegarach wędruje od razu na pion i pokazuje niby 90. Mimo że czujnik podaje dalej 77 i wyżej i wyżej aż do chyba 102 będzie na szafie 90.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ