VW Touran 1,4 170KM benz aut 2007. Bujanie i poszarpywanie na bardzo wolnych prędościach na bardzo niskich obrotach.

Wolfram
Auto:: 1.4, benz. 170 KM, 2007
Imię:: Artur

VW Touran 1,4 170KM benz aut 2007. Bujanie i poszarpywanie na bardzo wolnych prędościach na bardzo niskich obrotach.

Post autor: Wolfram »

Drodzy Koledzy i Koleżanki.

Od niedawna mam VW Tourana 1,4 170 KM benz aut 2007. Kupiłem go od prywatnego handlarza, więc miałem różne przygody. Wygląda, że teraz jest w porządku, ale jest jedna rzecz, która mnie strasznie niepokoi:

Przy niskich obrotach, coś koło 1000, przy niskiej prędkości, coś ok 10 km/h, chyba na drugim biegu, szczególnie na rozgrzanym silniku, szczególnie na miękkim podłożu wyraźnie poszarpuje, kica, kanguruje. Pedał gazu jest w jednym miejscu, a samochód wyraźnie buja. Mam wrażenie też, że jak jest na biegu jałowym to przysłuchując się od zewnątrz można usłyszeć, jak nierówno pracuje, takie U-uu, u-uu…
To nie jest jakieś dramatyczne szarpanie, to raczej jest bujanie, takie pokicywanie.

Jest też wrażenie, że generalnie skokowo reaguje na nadepnięcie gazu i z pewnym opóźnieniem. Wydaje się też, że raptownie reaguje na zdjęcie pedału gazu i buja przy tym.

Może jestem zbyt przeczulony, może jestem nadmiernie precyzyjny, ale jakoś mi to przeszkadza i niepokoi. Problemem jest jeszcze to, że jestem zupełnie nie-techniczny i nie mam też dobrych miejsc, żeby to sprawdzić.
Byłem w paru warsztatach w Warszawie, ale nikt nie potrafi tego zdiagnozować. Podpinają go pod różne komputery, w międzyczasie naprawiana była turbina, pompa paliwa, pompa wody, nie pamiętam, co jeszcze.

Nie wiem, co to jest, ale coś jakby nierówno pracowały obroty, jakby coś przerywało lub było nierówne. Może to dopływ paliwa? A może dolot powietrza? A może coś w cylindrach?
A może to przeniesienie napędu? Sprzęgło? Ale to dziwne, bo objawia się wyraźnie tylko przy bardzo małych prędkościach.
A może to skrzynia? Ale pół roku temu był na wymianie oleju w skrzyni i sprawdzeniu i wszystko było w porządku.
Bardzo się obawiam, że coś jest nie tak w silniku lub dookoła niego, a w wakacje będę miał do zrobienia kilka tysięcy kilometrów i nie chciałbym, żeby się rozwalił.

Czy ktoś może wie, co to za objaw i jak go naprawić?

Jestem generalnie z Warszawy, ale mogę dokądś dojechać, gdzie ktoś na tym się zna.

Poproszę o pomoc.

Dziękuję.

Wolfram.

P.S. nie wiem, w którym dziale to zamieścić, a można tylko w jednym, więc zamieściłem w dziale silnik, ale może trzeba to przenieść?
dziękuję
Wolfram.
ODPOWIEDZ