rns 315 sterownik uszkodzony

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
ThoMass
Użytkownik
Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
Imię:: Tomek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

rns 315 sterownik uszkodzony

Post autor: ThoMass »

Witam
Może ktoś podpowie jak naprawić takie coś w RNS 315 BT.:
Obrazek
Opiszę po krótce co i jak:
Radio działało kilka lat bez problemu. od kilku dni mam problem z egr w 1.6 TDI CAYC. Wyrzuca sprężynkę i auto w tryb awaryjny.
Byłem poza swoim miastem i nie miałem dostępu do kompa żeby sprawdzić co jest i na szybko zgaszenie i odpalenia auta pomagało na kilkadziesiąt km jechać.
Zanim dotarłem do domu to myślę, że z 10-15 razy gasiłem i odpalałem auto.
Może jakieś przepięcie poszło albo po prostu zbieg okoliczności.
Po tym coś musiało się z RNSie uszkodzić bo zaczął takim błędem wyrzucać.
Wiem, że wcześniej nie było tego błędy gdyż tydzień temu wymiana oleju i vcds kasowanie inspekcji to nie było błędu z navi.
Czy ktoś podpowie jest jakaś szansa reset bądź aktualizacja softy czy tylko magik elektronik i wymiana pamięci i wgranie od nowa softu??
Od zmiany wyglądu i silnika forum bardzo słabo mi działa szukanie tematów na forum. Może już ktoś to przerabiał??
Pozdrawiam
polakoij
Kandydat
Auto:: Suzku
Imię:: Janek

Re: rns 315 sterownik uszkodzony

Post autor: polakoij »

Radio RNS w Twoim Volkswagenie może mieć problemy po awarii układu EGR, zwłaszcza jeśli samochód był wielokrotnie gaszony i odpalany w trybie awaryjnym. Najczęściej po takich zdarzeniach elektronika RNS może się zablokować lub zgłaszać błędy, które wcześniej nie występowały. W takim przypadku warto najpierw spróbować soft resetu RNS, co często pomaga przy zawieszaniu się systemu nawigacji lub radia. Jeśli reset nie pomoże, może być konieczna aktualizacja oprogramowania lub nawet reflashing pamięci, co wykonuje się za pomocą specjalistycznego sprzętu i oprogramowania. W razie poważniejszych uszkodzeń elektroniki konieczna jest interwencja serwisu lub fachowca zajmującego się naprawą modułów RNS.

Problemy z zaworem EGR w silniku 1.6 TDI CAYC są znane i mogą powodować wejście auta w tryb awaryjny oraz inne błędy silnika. Warto więc sprawdzić i wyczyścić lub wymienić zawór EGR, a następnie wykonać odpowiednią adaptację w VCDS, aby zminimalizować podobne awarie w przyszłości. Naprawa i adaptacja układu EGR pozwoli uniknąć kolejnych problemów z trybem awaryjnym i związanymi z tym uszkodzeniami elektroniki pokładowej, w tym radia i nawigacji.

Soft reset RNS 510 można wykonać poprzez jednoczesne przytrzymanie przez kilka sekund trzech przycisków: dwóch przycisków zmiany ścieżek (lewą i prawą strzałkę) oraz przycisku „I” lub gwiazdki (*). Po wyłączeniu ekranu przyciski można puścić, a radio uruchomi się ponownie, pokazując logo VW i ekran powitalny. Jeśli to nie rozwiąże problemu, należy rozważyć pełny reset z poziomu menu systemu lub aktualizację firmware, którą najlepiej zlecić specjalistom.

Taka kolejność działań pozwala najpierw spróbować najprostszych rozwiązań przed ewentualnym kosztownym serwisem czy wymianą modułów.

Jeśli potrzebne, mogę podać bardziej szczegółową instrukcję soft resetu RNS 510.