Bordnetz a moduł komfortu.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Roninio
Kandydat
Auto:: Touran 1.6 MPI 2007
Imię:: Borek

Bordnetz a moduł komfortu.

Post autor: Roninio »

Witam wszystkich i jak to na forum chcę się czegoś dowiedzieć. Temat jak w tytule. Żeby doświetlić np. zakręt trzeba zmienić moduł komfortu czy Bordnetz-a? Mam tourana po lifcie z 2007 roku i w okienku VCDS-a wyświetla informację: VAG 3C0 937 049AE oraz Bordnetz H52. 2002. Czy Bordnetz i moduł komfortu znajduje się w jednym miejscu, czy w jednej obudowie i co właściwie trzeba zmienić żeby doświetlić zakręt?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Re: Bordnetz a moduł komfortu.

Post autor: jeżu »

Trzeba zmienić Bordnetz (masz go po lewej stronie nad skrzynką bezpieczników SC, a komfort po prawej z boku schowka pasażera).
Tu znajdziesz więcej info o ich rodzajach i co który wspiera....
viewtopic.php?t=1363&hilit=wykaz+bordnetz
W skrócie szukaj 30bajtowego w wersji Highend
Najpopularniejsze dostępne to 3C0937049AJ lub 3C8937049E
Roninio
Kandydat

Oki. Teraz jarzę. Z tego co wiem był kiedyś do tematu dołączony manual jak zaprogramować nowy bordnetz. Podeśle ktoś?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Jest wszystko na forum w dziale własne modyfikacje...
viewtopic.php?t=11552
Roninio
Kandydat

Super kolego, można się coś dowiedzieć. Najważniejsze informacje zawarte są pewnie na fotkach. Ale te już poznikały, może ktoś gdzieś w swoim archiwum ma zakitrane i mógłby udostępnić. Wtedy taki laik jak ja miałby łatwiej zadziałac. Bordnetz znalazłem 30 bitowy w wersji high line o takim oznaczeniu: 3C8937049F; według listy modeli ma też opcję grzania przedniej szyby. Z tego co już udało mi się doczytać ponoć kopiuje się do "nowego" stary kod. Ale póki co nic nie będę robił, dopiero jak uda się zdobyć dokładny tutorial.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Oryginalnie masz Bordnetz 23bajtowy a kodowanie musisz zrobic do 30bajtowego wiec nie zrobisz metoda kopiuj/wklej (masz więcej cyfr)
Porób sobie printscreny swojego i poszukaj tych samych funkcji w tym co kupisz i zrobisz poprawne kodowanie....
Można też potrenować na sucho z plikiem Lcode.exe jesli używasz vcds i zrobić sobie gotowca pod 30bajtowego
Roninio
Kandydat

Temat ogarnięty. Jedyną zmianę jaką musiałem wprowadzić to zaznaczenie doświetlania zakrętów w bicie 23. Za pomoc dziękuję. Problemem nawet niewielkim była zamiana pod deską sterowników ale udało się.
ODPOWIEDZ