Wymiana akumulatora i jego kodowanie

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
oplop
Kandydat
Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2012
Imię:: Wojtas
Podziękował: 1 raz

Wymiana akumulatora i jego kodowanie

Post autor: oplop »

Witam. Przymierzam się do wymiany aku w swoim 1.6tdi
Padło na baterię tej samej wielkości i pojemności jak była od początku, czyli 68Ah i 680A Varty,
-tyle tylko że ("nowe") aku będzie miało 2lata
Czy w takiej sytuacji, gdzie nie zmieniają się parametry, trzeba go kodować w vcds
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Wymiana akumulatora i jego kodowanie

Post autor: wesol »

Teoretycznie zawsze trzeba kodować i teoretycznie zawsze nie trzeba kodować. Elektronika z czasem się sama nauczy o swoim aku wszystko więc nie trzeba to robić. Poprostu jak zakofujesz to zrobi to praktycznie odrazu. I tak i tak będzie dobrze. Bardziej istotne jest to że miałeś agm to po założeniu innego no efb lub z wykly tzw wet musisz tak w aucie też zakodować. Ja np miałem też w 1.6 tdi zakodowany agm ake od paru tygodni jeżdżenia zwykłym oraz nieco mniejszym ale stosownie to zakodowałem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
oplop
Kandydat
Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2012
Imię:: Wojtas
Podziękował: 1 raz

Post autor: oplop »

Aha , czyli jak zakoduje to będzie dobrze , a jak tego nie zrobię też nie będzie żle
Dodam tylko że tak, oczywiście wymiana z AGM (oryginał) na AGM (oryginał) , aby ktoś nie pomyślał, że mi "zwykły tyle lat wytrzymał
Jeszcze jedno pytanko
-jeśli bym chciał zrobić b.dobrze i go zakodować, to tylko zmieniam nr seryjny
Oglądałem filmiki i gdy ludzie kodują to zmieniają z 111111 11111 11111 tylko ostatnią cyfrę na 2
(u mnie też pewnie będą same jedynki)
Czy wpisanie nowego numeru seryjnego będzie już fanaberią
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Tak cokolwiek.zmienisz w nr i będzie traktowane jako nowy aku. W pojemności wpisywane też nie jest to takie mocno ważne czy wpiszesz 68 Ah czy 70. Chodzi oto by tylko nie wpisać 110 Ah czy 45Ah. Gdyby do tych agm wlewać wodę co kilka lat to posłużą jeszcze dłużej. Moje dwa wytrzymały też po 11 i 12 lat.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ