Nawiew Climatronik
-
Masloe36
- Auto:: Touran 1T1.2.0TDI 06r
- Imię:: Daniel
- Podziękował: 2 razy
Nawiew Climatronik
Siema . Jak w temacie mam problem z nawiewem vcds pokazuje zwarcie z masą . Zakupiłem inny wentylator z jeżem i też nie działa więc mówię pech zakupiłem 2 i tak też nie chodzi , bezpieczniki sprawdzone też podmienione i sytuacja wygląda na tyle dziwnie że sprawdziłem napięcie na kostce zasilającej i na grubych przewodach jest 12v i na sterującym też napięcie się zmienia napięcie a więc panel klimy wysyła sygnał . Najdziwniejsze jest to że jak rano wsiadam do auta to nawiew działa przez 10 min potem się wyłącza i jak jadę po nie równym prawym kołem to potrafi się włączyć . Zauważyłem że jak się wiatrak włącza to po prawej stronie kokpitu jest pstryknięcie jak by przekaźnik załączał . Czy to możliwe żeby coś było po prawej stronie gdzieś na słupku bo ja już rozkładam ręce wałeczek z tym już tydzień i brakuje mi pomysłów . Pozdr
-
Kaki
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 2.0 TDI 2011
- Imię:: Kacper
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
- Kontakt:
Re: Nawiew Climatronik
Klimatronik to nie jest zwykły przełącznik nawiewu, calym układem (w tym też wentylatorem) steruje panel.
Pytanie co jest zwarte do masy, bo tego juz nie napisałeś (wg VCDS). Zwarcie do masy może oznaczać spalony element układu, ale nie musi, zwarcie może być gdzieś na kablach i to nie koniecznie przy elemencie/wtyczkach na który wskazuje błąd (przetarcie, wilgoć/przegryzienie).
Skoro jazda po dziurach powoduje, że wentylator się załącza, to znaczy że ewidentnie problem jest na którymś z elementów który 'pracuje'. (i aż dziwne, że kupiłeś 2 wentylatory żeby nie dojść do tej konkluzji). Jak masz fach, czas i chęci w ręku, to bierz schemat i leć po wiązkach. Zacznij od tych elementów które są dostępne dla wilgoci/zwierząt lub znajdują się na zagięciach gdzie moga pracować, później idziesz dalej/głębiej. Posprawdzaj czujniki temperatury/jakości powietrza (o ile w twoim taki czujnik byl) - przedewszystkim czujniki temperatury/silniczki przy parowniku oraz klapach recyrkulacji.
Pytanie co jest zwarte do masy, bo tego juz nie napisałeś (wg VCDS). Zwarcie do masy może oznaczać spalony element układu, ale nie musi, zwarcie może być gdzieś na kablach i to nie koniecznie przy elemencie/wtyczkach na który wskazuje błąd (przetarcie, wilgoć/przegryzienie).
Skoro jazda po dziurach powoduje, że wentylator się załącza, to znaczy że ewidentnie problem jest na którymś z elementów który 'pracuje'. (i aż dziwne, że kupiłeś 2 wentylatory żeby nie dojść do tej konkluzji). Jak masz fach, czas i chęci w ręku, to bierz schemat i leć po wiązkach. Zacznij od tych elementów które są dostępne dla wilgoci/zwierząt lub znajdują się na zagięciach gdzie moga pracować, później idziesz dalej/głębiej. Posprawdzaj czujniki temperatury/jakości powietrza (o ile w twoim taki czujnik byl) - przedewszystkim czujniki temperatury/silniczki przy parowniku oraz klapach recyrkulacji.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 421 razy
Zwarcie do masy to też może być brak plusa. Generalnie wiele czujników działa na zasadzie dzielnik napięcia. Czyli mamy trzy kabelki minimum. Jeden to plu drugi to masa a trzeci sygnał pomiędzy tymi zasilający mi. Czyli w większości w aucie. Zasilan czujników to plud 5v i masa. Pomiędzy to np 4.5 volta lub 1.5 volta itd itd. Zanik plusa spowoduje że ten trzeci będzie miał tyle co masa czyli 0 voltoa a to dla systemu diagnostyczne go zwarcie do masy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Masloe36
- Auto:: Touran 1T1.2.0TDI 06r
- Imię:: Daniel
- Podziękował: 2 razy
Dzięki za podpowiedzi .
Ogólnie przepatrzyłem instalacje od wentylatora do kości i wszystko jest ok podejrzenia moje coraz bardziej padają na panel klimatyzacji gdyż na postoju wentylator chodzi na 2 kropce i nagle załącza się full ale na pokrętle dalej świecą 2 kropki więc chyba coś się tam dzieje . Spróbuję zakupić używany panel klimy i podmienię go i jeżeli się okaże że to nie to to wtedy będę pruł instalacje
Ogólnie przepatrzyłem instalacje od wentylatora do kości i wszystko jest ok podejrzenia moje coraz bardziej padają na panel klimatyzacji gdyż na postoju wentylator chodzi na 2 kropce i nagle załącza się full ale na pokrętle dalej świecą 2 kropki więc chyba coś się tam dzieje . Spróbuję zakupić używany panel klimy i podmienię go i jeżeli się okaże że to nie to to wtedy będę pruł instalacje