Warszawo, przybywam

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Warszawo, przybywam

Post autor: Tomas »

Jak już wspominałem wcześniej w innym poście jadę do stolycy.

I tak chciałem prosić Warszawiaków o wskazanie rzeczy wartych i godnych zobaczenia. Oczywiście, Muzeum Powstania Warszawskiego, Kopernik itd mam w planach. Może jest coś jeszcze, co niezbyt marketingowo zostało sprzedane a warto zobaczyć. Będę w W-wie od 2 do 6 maja. Mieszkam 2 km od Starego Miasta.

Podobnie chciałem prosić o polecenie jakiś niedrogich jadłodajni i niekoniecznie mam na myśli "U Fukiera" :lol: Przybywamy z rodziną, czyli 2+2.

Tym postem chciałbym zapoczątkować pewien cykl, nazwijmy go turystyczny. Można tu polecać atrakcje w swoim mieście, zaproponować tańszy nocleg czy knajpę. Każdy kto wybiera się w podróż mógłby uzyskać tu od lokalnych turomaników garść przydatnych informacji.
Ja służę pakietem kompleksowego info o Gorzowie.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Tomas, co prawda warszawiakiem nie jestem ale w Wa-wie byłem w ostatni weekend i o ile 2 punkty programu wyżej wymienione już masz zaplanowane o tyle myślę, że warto podjechać pod Stadion Narodowy i cyknąć sobie fotkę na jego tle - na mnie wywarł duże wrażenie, przede wszystkim na ilość zieleni wokół (w porównaniu do betonowego stadionu we Wrocławiu zieleni jest bardzo dużo).
Co do jedzenia: jeśli lubisz tureckie jedzienie: http://www.maho.com.pl/ (może nie jest tanio ale naprawde warte grzechu: zupa z czerwonej soczewicy, a na drugie coś z grila)
POLECAM
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Rock4 o stadionie też myślałem, już nawet chelesa pytałem oto i owo, dzięki za info.
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Nie wiem czy się dostaniesz do kopernika, tam są nieziemskie kolejki czasami. Jesli bedziesz tutaj kilka dni to radzę Ci pierwszego dnia iść wczesnie rano i stanac w kolejce do Planetarium, kupic bilety (jak będą) na seans dzień lub dwa dni pozniej. Jest taki myk,ze kupujac bilet do planetarium mozesz kupic bilet do centrum ale tylko na ten bierzący dzien. Czyli jesli kupujesz bilet 2 maja to na ten dzien mozesz kupic w tej samej kasie bilet do centrum. Wada jest,ze wizyta w centrum rozklada sie na dwa dni. Rada przy wybieraniu miejsc do planetarium - im wyzej tym lepiej.
Co do miejsc gdzie mozna zjesc to wejdz na portal gastronauci.pl i poczytaj.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Polecam Muzeum Motoryzacji. Mozna na zywo obejrzec, Mikrusa. Meduze, Beskida, Warsa, i wiele innych aut i motorow...
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

Wpadnij jeszcze na pokaz w parku fontann - 03.05, 04.05, 05.05 godz 21.
http://www.ztp.waw.pl/informacje/multim ... azow-2012/
Ale wiedz, że okolica się mocno korkuje z tego powodu - trzeba doliczyć czas na zaparkowanie daleko i dojście piechotą.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

shaman82 dzięki za cenną informację, mam blisko także spacerkiem się wybierzemy
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tomas pisze:shaman82 dzięki za cenną informację, mam blisko także spacerkiem się wybierzemy
Koledzy z Wawy: Trzeba z kolegą Tomas się spotkać, powitać chlebem i solą. A tak w ogóle do jeszcze dołącz do programy PEKIN - 1 maja będą pokazywać replikę Syreny sport. Ja się tam wybieram - podeślę Ci na PW mój kom to się będziemy zdzwaniać

[/fade]
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Leszek niestey będę w W-wie od 2 maja wieczorem dopiero
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tomas pisze:Leszek niestey będę w W-wie od 2 maja wieczorem dopiero
To trzymaj pierwszą imprezę po przyjeździe:

Warszawie podczas „majówki” nie zabraknie ekscytujących wrażeń dla mieszkańców stolicy. W środę, 2 maja zapraszamy wszystkich na koncert „Hit Biało-Czerwonych”.

Wtedy poznamy skład reprezentacji Polski, który będzie walczyć o miano mistrza UEFA EURO 2012 ™.

„Hit Biało-Czerwonych” odbędzie się w środę, 2 maja, o godz. 21.15 na warszawskim Podzamczu.

Długi weekend:
1.
Od poniedziałku do czwartku w Forcie Bema będą trwały Rycerskie Mistrzostwa Świata. Prestiżowa impreza po raz pierwszy odbywa się w Polsce. Zawody to nie kolejna rekonstrukcja historyczna, ale poważne pojedynki na miecze. Weźmie w nich udział 300 wojowników, a pół tysiąca osób na te dni zamieszka w średniowiecznym obozie.

2.
Czas zwolnić cumy i ruszyć w rejs po Wiśle. Pierwsze kursy Zefirem do Serocka i Warsem wzdłuż warszawskiego brzegu są bezpłatne i wejściówki rozchodzą się jak świeże bułeczki.

Później bilety na tramwaj wodny można kupować bezpośrednio na statku. Wars do końca czerwca będzie pływał tylko w święta i weekendy, a więc także w czwartek 3 maja. Dopiero wakacje będzie kursował codziennie.

3.
Od wtorku do niedzieli codziennie będą pływały promy spinająca dwa brzegi. "Turkawka" popłynie z Podzamcza na plaże przy ZOO. "Pliszka" spod mostu Poniatowskiego na plaże przy Stadionie Narodowym. "Słonka" z Cypla Czerniakowskiego na Saską Kępę. Promy startują o godz. 10, w weekendy i święta mają 30 kursów. Zabierają pod 12 osób i mają po 12 stojaków na rowery. Pływamy za darmo, na promy nie ma biletów!

4.
Fontanny na Podzamczu, czyli hit ubiegłego sezonu, powinny działać już od końca kwietnia, ale pierwszy wieczorny pokaz świateł odbędzie się w czwartek 3 maja. Będzie to inauguracja specjalnego widowiska, które przygotowano na tegoroczne lato, rzecz jasna poświęconego mistrzostwom Europy w piłce nożnej. Dzień wcześniej na terenie Parku Fontann odbędzie się prezentacja składu polskiej reprezentacji na Euro 2012.

Szczegóły http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... yslow.html
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

byłem, zobaczyłem, wróciłem.

Dzięki koledzy za podpowiedzi, skorzystałem, narodowy chociaż zza płotu ale też zobaczyłem.
ODPOWIEDZ