Witam
Przeczytalem caly temat i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie - zapalila mi sie kontrolka klockow zagladalem do nich i jeszcze troche tej okladziny jest, normalnie to bym jeszcze nie wymienial klockow i teraz pytanie: ile jescze mozna z tym jezdzic okolo 3mm okladziny (pytam bo w tym tygodniu nie mam kompletnie czasu na wymiane tego) wnioskuje ze kontrolka nie zapala sie w ostatnim momencie jak juz blacha trze. Drugie pytanie -czy przedni tloczek jest wciskany jak to zwykle bywa czy wkrecany
Przemek_85 pisze:Witam
Przeczytalem caly temat i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie - zapalila mi sie kontrolka klockow zagladalem do nich i jeszcze troche tej okladziny jest, normalnie to bym jeszcze nie wymienial klockow i teraz pytanie: ile jescze mozna z tym jezdzic okolo 3mm okladziny (pytam bo w tym tygodniu nie mam kompletnie czasu na wymiane tego) wnioskuje ze kontrolka nie zapala sie w ostatnim momencie jak juz blacha trze. Drugie pytanie -czy przedni tloczek jest wciskany jak to zwykle bywa czy wkrecany
Jak Ci się kontrolka zapaliła to już bym proponował wymieniać. Ile jeszcze to zależy od stylu Twojej jazdy ale czas najwyższy by wymieniać.
W VW TOURAN - Mini Leksykon - Kompendium - Baza Wiedzy na naszym forum podane są wymiary tarcz hamulcowych: przód 288mm, tył 260 mm. Chciałem zamówić przez internet tarcze i dostałem odpowiedź:
W tym modelu występowały dwa rodzaje tarcz tylnych, niestety po VINie nie mamy możliwości sprawdzenia które z nich będą właściwe.
Jedynym sposobem jest albo zmierzenie tarczy albo sprawdzenie kodu wyposażenia na naklejce serwisowej która znajduje sie w książce serwisowej lub w komorze koła zapasowego. W tym modelu auta mogą występować trzy kody: 1KJ,1KE,1KF Proszę o odszukanie właściwego kodu lub o przesłanie nam zdjęcia naklejki.
i druga:
prosze zagladnąc do ksiązki serwisowej i spradzic na naklejce jaki jest numer PR ( znajdzie go Pan w tabelkach na naklejce)
Podaje kody :
nr PR dla tarczy 256mm -- 1KE , 1KF
nr PR dla tarczy 282 mm -- 1KJ
U mnie na naklejkach nie ma tych kodów.Czy pozostaje mi tyko zdjąć felgę i zmierzyć?
zibi1961 pisze:W VW TOURAN - Mini Leksykon - Kompendium - Baza Wiedzy na naszym forum podane są wymiary tarcz hamulcowych: przód 288mm, tył 260 mm. Chciałem zamówić przez internet tarcze i dostałem odpowiedź:
W tym modelu występowały dwa rodzaje tarcz tylnych, niestety po VINie nie mamy możliwości sprawdzenia które z nich będą właściwe.
Jedynym sposobem jest albo zmierzenie tarczy albo sprawdzenie kodu wyposażenia na naklejce serwisowej która znajduje sie w książce serwisowej lub w komorze koła zapasowego. W tym modelu auta mogą występować trzy kody: 1KJ,1KE,1KF Proszę o odszukanie właściwego kodu lub o przesłanie nam zdjęcia naklejki.
i druga:
prosze zagladnąc do ksiązki serwisowej i spradzic na naklejce jaki jest numer PR ( znajdzie go Pan w tabelkach na naklejce)
Podaje kody :
nr PR dla tarczy 256mm -- 1KE , 1KF
nr PR dla tarczy 282 mm -- 1KJ
U mnie na naklejkach nie ma tych kodów.Czy pozostaje mi tyko zdjąć felgę i zmierzyć?
Nie, możesz zawsze zadzwonić do dowolnego ASO podać VIN i Ci sprawdzą. I jak możesz uzupełnij profil o rocznik będzie łatwiej, oraz przypomnę, że czekamy na powitanie w dziale VW Touran Klub Polska Strona Główna » Forum Ogólne » Powitalnia
witam
vin mojego Tourana:WVGZZZ1TZ5W155097 i jeszcze na nalepce w książce serwisowej nr PR 1ZE. Niestety nie mogę dołączyć skanu nalepki-wyskakuje jakiś błąd.Może mi polecisz Jeżu tarcze i klocki .
[ Dodano: Czw Maj 17, 2012 09:52 ]
Skan nalepki w książce serwisowej spakowany winrarem.
jeżu, sprawidzisz mi tez jakie ja musze miec klocki, mam zagadke bo nie mam ks. serwisowej a wlepa jest zapackana jakims olejem i nic na niej nie widac.
Tak to jest jak sie kupuje auto w emocjach...
wvgzzz1tz6w043126
Dodi, Zdejmowalem kolo ale lewe jak zajzalem puzniej do prawego kola to tam faktycznie jest bardziej wytarty klocek,zeby nie walic mlotkiem to wiem kiedys zrobilem sobie ze sruby taki sciskacz do tloczkow ale zazwyczaj scisknie dwoma kluczmi zawsze dawalo rade
Jeżu napisał:
Masz tarcze 256mm pr 1KF
Dla Tourana:WVGZZZ1TZ5W155097
Dzisiaj zdjąłem koło i zmierzyłem-jednak 260 mm Czy to jest istotna różnica te 4mm? Jak klocki ścierają tarczę to zostaje ok 2 mm po obwodzie. Czy jak założę 256 mm to tarcze będą się wycierać do samego brzegu i czy to by bylo prawidłowe?
A wiec- wymienilem klocki czujnik zuzycia informuje nas ze klocki trzeba niedlugo wymienic,po zdjeciu klockow zobaczylem ze okadziny zostalo jeszcze tyle ze spokojnie z miesiac moglbym na nich jezdzic bez paniki no ale zanim to zobaczylem to balem sie jezdzic,jezdzac ze swiadomoscia ze zaraz strace hamulce
Klocki kupilem "BRECK" kiedys juz jezdzilem z tymi klockami i bylem zadowolony, przy okazji wymienilem tez koncowke drazka kier. "TRW" calosc z dokladnym oczyszczeniem zajela mi niecale 2h
Przemek_85 pisze:A wiec- wymienilem klocki czujnik zuzycia informuje nas ze klocki trzeba niedlugo wymienic,po zdjeciu klockow zobaczylem ze okadziny zostalo jeszcze tyle ze spokojnie z miesiac moglbym na nich jezdzic bez paniki no ale zanim to zobaczylem to balem sie jezdzic,jezdzac ze swiadomoscia ze zaraz strace hamulce
Klocki kupilem "BRECK" kiedys juz jezdzilem z tymi klockami i bylem zadowolony, przy okazji wymienilem tez koncowke drazka kier. "TRW" calosc z dokladnym oczyszczeniem zajela mi niecale 2h
Tak to jest możesz przy spokojnym hamowaniu jeszcze spokojnie 1000-2000km zrobić.... BRECK ok....