Oswietlenie wnętrza przy otwartych drzwiach gaśnie - OK?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
mpmail
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Oswietlenie wnętrza przy otwartych drzwiach gaśnie - OK?

Post autor: mpmail »

Witam Wszystkich,

Czy jest możliwa regulacja czasu załączonego oświetlenia wnętrza przy otwartych drzwiach? Wyłącza się po około 20-30s, a jest to zbyt mało bym wypakował się z dziećmi i zaczyna mnie to drażnić :evil: . Czujki otwartych drzwi działają ok.
Szukałem w VCDS-ie ale ni cholery nie znalazłem

Pozdrawiam
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Z tego co wiem to nie ma regulacji czasu oświetlenia wnętrza.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Oswietlenie wnętrza przy otwartych drzwiach gaśnie - OK?

Post autor: cheles »

mpmail pisze:Witam Wszystkich,

Czy jest możliwa regulacja czasu załączonego oświetlenia wnętrza przy otwartych drzwiach? Wyłącza się po około 20-30s, a jest to zbyt mało bym wypakował się z dziećmi i zaczyna mnie to drażnić :evil: . Czujki otwartych drzwi działają ok.
Szukałem w VCDS-ie ale ni cholery nie znalazłem

Pozdrawiam
Sądzę, że ktoś ci grzebał przy zasilaniu i przełączył zasilanie lampek. Sterownik wiązki (Bordnetz) realizuje różne algorytmy działania w zależności np. od włączonego zapłonu, otwartych drzwi, klap, włączenia ręcznego oświetlenia itd. U mnie przy otwartych drzwiach oświetlenie pali się jakieś 15 minut lub dłużej nie liczyłem dokładnie a po tym czasie wyłacza się całkowicie nawet radio.

Napisz w tej sprawie do Turanka.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

cheles, nie sądzę żeby ktoś grzebał... u mnie jest tak samo jak u mpmail. Czyli przy otwarciu drzwi pali się ze 30sek. jak zamknę drzwi lub otworzę drugi zapala się ponownie. Ale jeżeli zamknę drzwi i uruchomię silnik gasną od razu.

Sądzę, że w niektórych autkach może być inaczej, ale takie działanie jak u mpmail jest normalne.
Jak by się dało przestawić to też bym sobie przestawił, bo załadować dzieciaki pozapinać itp. nie jest takie łatwe i szybkie :haha:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

mieszkoma pisze:cheles, nie sądzę żeby ktoś grzebał... u mnie jest tak samo jak u mpmail. Czyli przy otwarciu drzwi pali się ze 30sek. jak zamknę drzwi lub otworzę drugi zapala się ponownie. Ale jeżeli zamknę drzwi i uruchomię silnik gasną od razu.

Sądzę, że w niektórych autkach może być inaczej, ale takie działanie jak u mpmail jest normalne.
Jak by się dało przestawić to też bym sobie przestawił, bo załadować dzieciaki pozapinać itp. nie jest takie łatwe i szybkie :haha:
Co do zamykania i uruchomienia silnika to w porządku tak ma być, ale u mnie palą się trochę dłużej przy otwartych drzwiach, aż sprawdzę z zegarkiem jak jest u mnie.
Skrobnij to Turanka czy w różnych modelach jest inaczej ustawione i czy da radę to jakość wydłużyć.

Sprawdziłem, po 2 minutach już mi się nie chciało liczyć zdążyłem jeszcze wypalić papierosa i dalej się paliły. Musi być jakaś opcja, która wydłuża czas palącego się oświetlenia.
Ostatnio zmieniony wt cze 05, 2012 07:16 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

u mnie też pali się aż za długo, jak grzebie w aucie to wyłączam wręcz bo mi szkoda baterii. Wydaje mi się ze jest coś przestawione bo trudno mi uwierzyć że w były różne czasy świecenia w różnych modelach.
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

nie sprawdzałem ile mi się palą czasu - ważne ,że za krótko :haha:
Mam dwoje dzieci i zanim się wgramolą, zanim im pasy pozapinam itp. -jak jest taka możliwość to chętnie dodał bym kilka sekund.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

no nie to na pewno coś ni tak, ja tez mam dwoje dzieci i spokojnie zdążę zapakować cała rodzinę i jeszcze autobus znajomych :)
ODPOWIEDZ