Kosmetyki do auta czyli szeroko rozumiana chemia samochodowa

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

rock4 pisze:"... EF na zółtym padzie".
pewnie pasta polerska 3M Extra Fine zwana przez geekow detailingu 'zoltym korkiem',
zolty pad to profilowana gabka polerska, tez od 3M
z srodkami do felg bylbym ostrozny, bo tymi agresywnymi mozna zrobic autu szkode

pozdrawiam
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Rock4 przepraszam, to przez nieuwagę. Co do adresów stron, z których ja korzystam to wysyłam ci na PW oraz podam, mam nadzieję, że nie będę posądzony o reklamę itp:

1. Autogloss.pl

2. Meguiars.pl

Pierwszy jest troszeczkę tańszy niż drugi - mi się przynajmniej za przesyłkę wyrównało, ale sprawdź, teraz masz wybór.
Z opisu:
METAL POLISH marki Autoglym to rewelacyjna formuła pozwalająca uzyskać idealnie czystą i wypolerowaną powierzchnię. Jest wysokowydajnym środkiem. Delikatne cząsktki ścierne eliminują z powierzchni wszelkie utlenienia, osady i drobne rysy. Pozostawia delikatną warstwę ochronną, zabezpieczającą przed wpływem warunków atmosferycznych.
Można stosować na wszelkie powierzchnie metalowe i metalizowane (anodyzowane i chromowane)
[/b]

Pady też tam kupisz-żółty za jakieś 14 PLN. Po używaniu dokładnie wypłukać i możesz używać dalej.
PS. Wiem Muti lata skrótami - ja musiałem ściągnąć sobie słownik z rozwinięciem o co może w tym chodzić, np. klar - co to jest?
lakier bezbarwny :)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

normalnie grypsera środowiskowa ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

cheles, no to teraz się dogadaliśmy... ja cały czas szukałem PASTY do polerowania metali (tak jak to jest w skanach od Ciebie), a tu okazuje się, że pasty już nie ma w zamian za to jest EMULSJA :)
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, jak do końca weekendu Muti nie wskaże innego produktu to kupię ten który ty polecasz (tylko jak ja to żonie wytłumaczę, że na wypolerowanie 4 metrów relingów chromowych potrzebuje kupić mleczko za 45 zł)

marynarz75, ostatnio zostawiłem kompa z otwartym tematem naszego forum, usiadł przy kompie szwagier i czyta: "podepnij VCDS'a i zrób logi dynamiczne..." post niżej: "... pewnie bez długiego kodawania się nie obejdzie..." itd Usłyszałem, że niektóre nasze rozmowy można postawić na równi z rozmowami informatyków :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Rock4

Powiedz małżonce, że kupiłeś do czyszczenia łyżek, widelcy i noży, a relingi to przy okazji :)
Emulsja wystarczy Ci na długo wystarczy odrobina na pad lub w ostateczności szmatka. Oprócz relingów masz jeszcze chrom na przodzie.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

cheles pisze: Pady też tam kupisz-żółty za jakieś 14 PLN. Po używaniu dokładnie wypłukać i możesz używać dalej.
najlepiej delikatnie wyprac, pojedyncze sztuki mozna recznie w cieplej wodzie i szarym mydle, moga byc platki mydlane ; )
jesli bedziesz czyscil relingi recznie to Soft Foam Applicator Pad Meguiar'sa moze byc za miekki
(on bardziej nadaje sie do nakladania woskow)
lepszy IMO bedzie aplikator bawelniany (gabka obszyta bawelna) albo Chemical Guys Aplikator German
lub Monster Shine Aplicator Tricolor (w tych dwoch ostatnich jedna strona jest troche bardziej twarda od drugiej)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Borge

dbamy o ten nasze samochody lepiej niż sprzątamy mieszkania :)
Żeby nasze żony wiedziały - do prania - płatki mydlane :)
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik
Auto:: 1T3 1,4 TSI
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: AZIK »

Pasta polerska do szyb - Auto Glym

Jak używać??? Kiedyś kupiłem i mi leżało, ale Maq Glass Cleaner mi się kończy, więc chciałbym wykorzystać ten środek...

jakiś aplikator czy na microfibre??? na zmoczone czy suche aplikatory?? czym później ścierać???

thnx za porady !!!
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

AZIK pisze:Pasta polerska do szyb - Auto Glym

Jak używać??? Kiedyś kupiłem i mi leżało, ale Maq Glass Cleaner mi się kończy, więc chciałbym wykorzystać ten środek...

jakiś aplikator czy na microfibre??? na zmoczone czy suche aplikatory?? czym później ścierać???

thnx za porady !!!
Używam pasty polerskiej do szyb.
Umyj szyby płynem do szyb, wytrzyj. Nałóż pastę, może być microfibra, aż pojawi się "biały nalot". Później wypoleruj też microfibrą.
Film instruktażowy masz pod tym linkiem.
http://youtu.be/hbm3Gpiu2aw
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

podziękowoł....

ps. na mecz oczywiście patrzę :)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

AZIK pisze:podziękowoł....

ps. na mecz oczywiście patrzę :)
Jak 90% Polski :)
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Panowie, jestem po próbie czyszczenia relingów o których pisałem trochę wyżej... Na forum KA.pl jeden z forowiczów polecił specyfik 4nano Glass and metal cleaner. Cena zadowalała (choć pojemność trochę mała) ale zdecydowałem się przetestować. Efekty sami oceńcie:

Obrazek

Ja w 100% nie jestem zadowolony ale z osiągniętego efektu ale przynajmniej z daleka nie widać tych zacieków które pozostały po wyschniętej aktywnej pianie. Nie spoczywam na laurach i będę szukał idealnego rozwiązania dla relingów.

Korzystając z okazji, że mam głos :haha: chciałbym jeszcze poinformować, że na forum KA.pl wyczytałem, że niektórzy pielęgnują uszczelki w drzwiach zwykłą gliceryną. Nie czekałem zbyt długo i wygrzebałem z domowej apteczki glicerynę (była naklejka z ceną: 30 ml kosztowało 1,97zł) i siup do samochodu. Oczywiście najpierw oczyściłem APC potem nałożyłem glicerynę. Na mojej twarzy pojawił się :mrgreen:

Oto efekty:

Obrazek

Dodatkowo, po nasmarowaniu uszczelek nie słyszę ich tarcia o siebie (a były słyszalne przy przejazdach przez wertepy co podnosiło mi ciśnienie). Zobaczymy jak długo gliceryna poleży na uszczelkach - na razie polecam :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

rock4,

Nieźle wygląda, proponuję spróbuj jeszcze raz przeczyścić relingi i oceń ponownie. Oprócz gliceryny można do uszczelek użyć wazeliny technicznej.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

Może Wy pomożecie???:
Bracik kupił Merca Okulara Avandgarde :brawa: (chyba ok 2002) i środek zrobił sobie plakiem... bez śmiania :hahaha: ... myślałęm, że nie wyjdę z tego auta przyklejony do tapicerki :mrgreen: .... no cóż, on pracuje całymi dniami i nie ma czssu na "duperele"

Jako że niebawem ma urodziny to chciałem mu coś kupić

Nie wiecie z czego zbudowana jest deska, podłokietniki, tapicerka drzwi??? ogólnie jest miękka i wydaje mi sie, że to skóra ze wskazaniem na ecoskórę...
no chyba że jest to taki "miękki" plastik... raczej obstawiał bym na tą ekoskórkę...

jeśli jest to ekoskóra, to kiedyś kupiłem taki zestaw: dwuczęściowy Meguiar's Aloe Leather 2-Pack - cleaner i contidioner (ten II-gi do konserwacji i nabłyszczania bodajże) .... jako że został mi prawie cały cleaner to chciałbym dokupić coś do konserwacji / efekt końcowy.... no i jakie pady i szmatki????

ja nie wiem.... pomóżcie, bo chce mu jakiś zestawik sprawić....

Podziękował....
ODPOWIEDZ