MFA opis ustawień gdzie znajdę.

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Komfortowe kierunki czyli te trzy mignięcia po delikatnym ruchu przełącznika?
O to chodzi?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

PIOTREL pisze:Komfortowe kierunki czyli te trzy mignięcia po delikatnym ruchu przełącznika?
O to chodzi?
Piotr pamiętaj to może być jakiś angielski pomysł tam wszytsko mają od drugiej strony, ale dobrze myślisz :)
Ostatnio zmieniony śr lip 04, 2012 20:43 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

PIOTREL pisze:Komfortowe kierunki
zwane tez autostradowymi... :)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

:)
Czyli mam dobry tok myślenia hihi.
Najfajniejsze jest to że wiele z tego mam co mają koledzy. Mój Turanek niby wersja podstawowa ale dużo ma, pełen fis, radio z navi RNS 510, czy fabryczny autoalarm. :)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

PIOTREL pisze::)
Czyli mam dobry tok myślenia hihi.
Najfajniejsze jest to że wiele z tego mam co mają koledzy. Mój Turanek niby wersja podstawowa ale dużo ma, pełen fis, radio z navi RNS 510, czy fabryczny autoalarm. :)
Nawet w wersji podstawowej mają nasze Tourany więcej niż inne auta w tych cenach. Dlatego wybrałem Tourana.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

cheles pisze:Piotr pamiętaj to może być jakiś angielski pomysł tam wszytsko mają od drugiej strony, ale dobrze myślisz
boki zrywac :P :>
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

g_b pisze:
cheles pisze:Piotr pamiętaj to może być jakiś angielski pomysł tam wszytsko mają od drugiej strony, ale dobrze myślisz
boki zrywac :P :>
Grześ, wsiadam do samochodu w UK i co nie ma kierownicy :) Ale poważnie pewnie bym się nie przyzwyczaił.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Ja też nie. Dobrze że nie maja z tyłu:) hihihi
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

Do kierownicy po prawej stronie idzie się szybko przyzwyczaić.
Ale zdarzają się auta, które mając kierownicę po prawej stronie mają (dla nas) odwrotnie zamontowane manetki kierunków i wycieraczek... wtedy to jest jazda :hahaha:
Ale szczytem wszystkiego jest któryś stary land rover który ma poprzestawianie pedały! :shock:
Awatar użytkownika
Paweł.F
Auto:: TOURAN 1,9 TDI, 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Re: MFA opis ustawień gdzie znajdę.

Post autor: Paweł.F »

Z pewną dozą nieśmiałości :oops: ;) dołożę swój grosik do tematu. Żeby nie było, że sam, to od razu wspominam, że wyjaśnienia jeżu były inspiracją i pomocą - :piwo: dla kolegi :brawa: . Ale co mi się udało wyjaśnić - rozjaśnić:

MFA + Wyświetlacz wielofunkcyjny z multifunkcyjną kierownicą

Menu główne:
1. Komfort - wygoda, ułatwienia
2. Licht & Sicht - ustawienia oświetlenia pojazdu
3. Uchrziet - ustawianie systemu wyświetlania godziny (12/24) oraz czasu letniego
4. Winterreifen - ustawienia opon zimowych
5. Sprache - ustawianie języka wyświetlacza MFA
6. Einheiten - ustawianie jednostek temperatury – zużycie paliwa - system metryczny lub angielski
7. Werkseinstell - powrót do ustawień fabrycznych
8. Anzieige aus - włączenie lub wyłączenie wyświetlacza
1. Komfort
W menu komfortu jest „podmenu”, które umożliwia ustawienie poniższych funkcji:
Dostępne ustawienia:
a) Türöffnung - autoblokowanie drzwi
b) Komfortbriden - otwieranie okien
c) Spiegelabsenk. - opuszczanie lusterka pasażera
d) Spiegelverst. - jednoczesne (zsynchronizowane) ustawianie lusterek
e) Werksteinstell. - ustawienia fabryczne
f) Zurück - powrót do menu
Ad a) Einzeltüröffn. (Einzeltüröffnung) – otwieranie (pilotem) pojedynczych drzwi (kierowcy) – po uaktywnieniu funkcji (jedno naciśnięcie przycisku na pilocie) drzwi oraz pokrywa bagażnika pozostają zamknięte – „czynne” są jedynie drzwi kierowcy. Naciśnięcie drugi raz pilota spowoduje otwarcie pozostałych drzwi i bagażnika.
Aut. Schließen – automatyczne blokowanie drzwi – po wybraniu tej funkcji drzwi zostaną automatycznie zablokowanie po osiągnięciu/przekroczeniu prędkości 15 km/h
Aut. Öffen – automatyczne odblokowanie drzwi – drzwi (po ustawieniu blokowania) są automatycznie odblokowywanie po zatrzymaniu samochodu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki
Ad b) Komfortbedien. (Komufortbedienung) –obsługa okien:
Określa, czy wszystkie okna mają się otwierać lub zamykać podczas odblokowywania lub blokowania drzwi samochodu (przytrzymanie przycisku na pilocie w czasie otwierania lub zamykania centralnego zamka). Uaktywnienie tej funkcji umożliwia otwieranie szyb w drzwiach (lub ich zamykanie) jedynie włącznikami w drzwiach.
Ad c) Spiegelverst. ( Spiegelabsenkung) – obniżanie lusterka pasażera:
Przy uaktywnieniu tej funkcji, podczas cofania lusterko po stronie pasażera jest obniżane tak, że można obserwować krawężnik.
Ad d) Spiegelverst. (Spiegelverstung) – funkcja jednoczesnego ustawiania lusterek. Po aktywowaniu najpierw ustawiamy lusterko kierowcy, następnie pasażera. Od tej pory lusterko pasażera będzie się ustawiało jednocześnie z regulowaniem lusterka kierowcy.
Ad e) Werksteinstell. (Werksteinstellung) – ustawienia fabryczne - Ustawia z powrotem funkcje w tym menu do ustawień fabrycznych.
Ad f) Zurück – powrót do głównego menu

2. Licht & Sicht
W tym menu ustawienia oświetlenia mogą być wykonane w zakresie:
Dostępne ustawienia:
a) Coming Home – zamykanie pojazdu - ustawianie czasu świecenia świateł samochodu po jego zamknięciu oraz włączanie/wyłączanie funkcji
b) Leaving Home - otwieranie pojazdu – ustawianie czasu świecenia świateł samochodu po jego otwarciu oraz włączanie/wyłączanie funkcji
c) Komfortblinken
d) Werkseinstell.
e) Zurück
Ad c) Komfortblinken - Ustawienia kierunkowskazów – utawianie pojedynczego lub wielokrotnego (3x) mrugnięcia kierunkowskazu po krótkim naciśnięciu dźwigni kierunkowskazu pod kierownicą.
Ad d) Werksteinstell. (Werksteinstellung) – ustawienia fabryczne - Ustawia funkcje w tym menu do ustawień fabrycznych z powrotem
Ad e) Zurück – powrót do głównego menu

3. Uhrzeit – ustawienia zegara
Można wprowadzić godziny i minuty zegara i ustawić zestaw wskaźników w systemie nawigacyjnym. Można wybrać między 12, a 24-godzinnym sposobem wyświetlania oraz wybrać czas letni (spowoduje to wyświetlanie małej litery S w górnej części wyświetlacza).

4. Winterreifen - ustawienia opon zimowych
Funkcja ta pozwala na ustawienie maksymalnej prędkości dla opon zimowych, zgodnie z ich indeksem. Po przekroczeniu tej prędkości jest ostrzeżenie dźwiękowe i wizualne. Stosujemy, gdy indeks prędkości opony jest niższy od maksymalnej prędkości samochodu.
X km/h lub --- - Wyświetlacz pokazuje aktualną ustawioną prędkość lub brak jej ustawienia (---)
Ein/Aus - Włącza lub wyłącza funkcję
+10 km/h - zwiększanie ustawienia co 10 km/h
-10 km/h - zmniejszanie ustawienia co 10 km/h
Zurück - powrót do menu
5. Sprache – ustawienia języka wyświetlacza
6. Einheiten – ustawianie jednostek wyświetlania temperatury (C lub F) oraz zużycia paliwa (chwilowe l/100 km, średnie zużycie paliwa l/100 km, ile na pozostałym w zbiorniku paliwie przejedziemy kilometrów – zasięg w km), jednostki zużycia paliwa (metryczne/ang)
- Pokazuje bieżące zużycie w l / 100 km, gdy pojazd jest w ruchu lub l / h, gdy pojazd znajduje się na postoju z włączonym silnikiem.
- Średnie zużycie paliwa w l / 100 km
- zasięg w km

Tu uwaga: Nie wszystkie opcje są dostępne w każdej wersji. Ja przykładowo nie mam ustawiania kierunków przy blokowaniu drzwi, opuszczania lusterka pasażera przy cofaniu przy krawężniku... No jeszcze tak do końca nie doszedłem z tym zużyciem paliwa :oops: . Ale jak tylko coś nowego podłapię, to oczywiście uzupełnię czy też wyjaśnię... No i, rzecz naturalna, wszelkie poprawki i sugestie mile widziane ;)
Pozdr.
Paweł
Ostatnio zmieniony pn kwie 03, 2017 20:11 przez Paweł.F, łącznie zmieniany 2 razy.
:bry:
Paweł
Awatar użytkownika
kijec
Przeglądacz
Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
Imię:: Marcin
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: kijec »

Tą funkcję opuszczania lusterka przy cofaniu da się aktywować? Czy lusterko specjalne?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

kijec pisze:Tą funkcję opuszczania lusterka przy cofaniu da się aktywować? Czy lusterko specjalne?
... jesli ma więcej niż 3 kabelki to da się ;)
Awatar użytkownika
Paweł.F

Mały dodatek do menu Einheiten:
W menu tym, ustawiamy (wybieramy), tak jak wcześniej pisałem, chwilowe zużycie paliwa - albo litry na 100 km (l/100km), albo litry na kilometr (l/km). Wyświetlacz będzie nam pokazywał, w czasie jazdy, taki właśnie parametr. Oczywiście w menu tym wybieramy również wskazywane jednostki - metryczne lub ang.
Parametry inne uzyskujemy poprzez naciskanie trójkącików góra/dół. Możemy to robić w czasie jazdy, tj. inaczej niż przy wejściu do menu głównego (tutaj możemy wejść w poszczególne opcje wyłącznie, gdy samochód nie jest w ruchu). Posługując się tymi "trójkącikami góra/dół" możemy właśnie wtedy uzyskać informacje na temat średniego zużycia paliwa, wyświetlania możliwych do przejechania kilometrów na pozostającym w zbiorniku paliwie (ale orientacyjnie - w zależności od sposobu jazdy/cyklu jazdy - miejski - trasa), średnia prędkość w podróży, czas podróży, ogólny czas podróży, itp, itd... . Te wszystkie wartości są uzależnione od pamięci, którą mamy wybraną. Otóż chodzi o to, że system MFA (MFD+) ma dwie pamięci - jedna to chwilowa, druga długotrwała. Obie mają wspólną cechę - działają do wartości 9...9999..., po czym się zerują. Informację o tym, w jakim rodzaju pamięci się aktualnie znajdujemy mamy na wyświetlaczu - cyferka 1 lub 2 w prawym górnym rogu). Pamięciami tymi, podobnie jak w kwestii wyboru funkcji, posługujemy się używając przycisku OK na kierownicy. Zerowanie tych pamięci uzyskujemy poprzez przytrzymanie (dłużej niż 2 sek.) przycisku "OK". Troszkę jest to może z pozoru zagmatwane, ale nie ma się co rozpisywać. Trzeba tylko spróbować (posługiwania się "trójkącikami na kierownicy"), a wszystko powinno się, metodą prób i błędów, stać jasne. A już z pewnością nic nie zepsujemy - autko będzie dalej dobrze i pięknie śmigało ;) Trzeba próbować. W opisany powyżej sposób możemy sobie jeszcze "ustawić" ostrzeżenie o przekroczeniu dopuszczalnej prędkości, coś w rodzaju ustawień opon zimowych, ale chodzi np. o ustawienie prędkości np. na drodze ekspresowej. Będąc w takim ustawieniu, po osiągnięciu tej prędkości (120 km/h) wciskamy przycisk "OK". Po takim ustawieniu, po przekroczeniu tej prędkości, będziemy mieli ostrzeżenie zarówno wizualne (wyświetlacz) jak i dźwiękowe (dzwoneczek, gong) - sam nie wiem, jak to nazwać :). Najważniejsze, żeby spróbować. Wtedy najlepiej do tych wszystkich opcji dojdziemy ;)
Pozdr.
Paweł :)
Paweł
Siey10071
Kandydat
Auto:: Vw Touran 1.9 tdi 100km 2
Imię:: Mateusz

Post autor: Siey10071 »

A kto mi powie dlaczego nie mam w swoim MFA w ustawieniach komfortu

-- Pt paź 07, 2016 17:28 --

A kto mi powie dlaczego nie mam w swoim MFA w ustawieniach komfortu
Awatar użytkownika
Paweł.F

Też Cię serdecznie witam :D
Wiesz, fajnie by było, gdybyś zaczął od przywitania się... Taka mała sugestia ;)
Paweł
ODPOWIEDZ