Spryskiwacz szyby przód i tył i tylna wycieraczka
-
cario14
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Spryskiwacz szyby przód i tył i tylna wycieraczka
Witam, mam problem z moim Touranem 2006, 1,9TDI DSG.
Od wczoraj mam problem z przednim spryskiwaczem szyby (wycieraczki działają, spryskiwacze reflektorów działają) , i jednoczesnie nie działa tylna wycieraczka ani spryskiwacz.
Stało się nagle - czy to może być problem z przekaźnikiem ? Bezpieczniki sprawdziłem, wyglądają ok.
Od wczoraj mam problem z przednim spryskiwaczem szyby (wycieraczki działają, spryskiwacze reflektorów działają) , i jednoczesnie nie działa tylna wycieraczka ani spryskiwacz.
Stało się nagle - czy to może być problem z przekaźnikiem ? Bezpieczniki sprawdziłem, wyglądają ok.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Spryskiwacz szyby przód i tył i tylna wycieraczka
A sprawdzałeś zamek tylnej klapy czy domyka się na 2 razy. Jeżeli masz domkniętą na 1 raz to tylne wycieraczka Ci nie pójdzie.cario14 pisze:Witam, mam problem z moim Touranem 2006, 1,9TDI DSG.
A na końcówki przednich sprysków zerknąłeś - czy nie zapchane, bo jak rozumiem Twój post to spryski przedniej szyby nie działają.
Ostatnio zmieniony pn lip 02, 2012 21:24 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
- cheles
- Władca postów
Nie za bardzo. Jak masz klapę tylną na raz zamkniętą to wycieraczka tylna nie działa bo sterowanik "uznaje" że klapa jest otwarta.cario14 pisze:Tak sprawdzałem . No i wtedy chyba przedni spryskiwacz by działał....
Chyba bezpieczniki wyglądają ok ? Podepnij się pod komputer i sprawdź czy to "wada" mechaniczna czy elektryczna. Biedziesz wiedział jaki błąd wyskoczył i wtedy łatwiej szukać przyczyny. Ciężko bez komputera stwierdzić: możesz mięć pęknięty przewód doprowadzający płyn do dyszy, uszkodzony przewód doprowadzający i napiecie nie dochodzi do silniczka spryskiwaczy.
Tylko jeżeli mogę Ci doradzić jedź tam gdzie mają VAG i potrafią Go dobrze obsługiwać.
-
cario14
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
i lewy i prawy, po prostu pompka nie pompuje - nie słychać wogóle pompki. A tak z ciekawości - pompka na reflektory to ta sama pompka czy inna ?
[ Dodano: Wto Lip 03, 2012 08:39 ]
bo jak włącze światła - to na reflektory daje czadu ostro - a jak tylko wyłącze, czyli spryskiwacz powinien tylko iść na szybę to jest cisza tylko wycieraczki chodzą.
No i tak jak pisałem tylna wycieraczka nie działa wogóle i spryskiwacz również.
W ostatnich dniach mi pęknął przewód doprowadzający płyn do dyszy i trochę tam musiałem dosztukować - pewnie to ma związek z tą awarią tyle że nie mam pojęcia co się mogło stać. Może gdzieś zalało przewody ?!?
bo jak włącze światła - to na reflektory daje czadu ostro - a jak tylko wyłącze, czyli spryskiwacz powinien tylko iść na szybę to jest cisza tylko wycieraczki chodzą.
W ostatnich dniach mi pęknął przewód doprowadzający płyn do dyszy i trochę tam musiałem dosztukować - pewnie to ma związek z tą awarią tyle że nie mam pojęcia co się mogło stać. Może gdzieś zalało przewody ?!?
- cheles
- Władca postów
A może masz zatkany przewód. Z tego co wiem to do spryskiwaczy reflektorów idzie grubszy przewód, a do górnych idzie cienszy. Spróbuj przeczyścić spryski.cario14 pisze:i lewy i prawy, po prostu pompka nie pompuje - nie słychać wogóle pompki. A tak z ciekawości - pompka na reflektory to ta sama pompka czy inna ?
-
pawel07777
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Marko_77_
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 TDI BXE, 2007
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Witam mam podobny problem od dzisiaj z tym że u mnie nie działa tylko spryskiwacz przedniej szyby. Reflektory są przemywane, tylna szyba też. Nie słychać pompki podczas spryskiwania przedniej szyby. Mam Turanka ze stycznia 2007 1.9 highline i nie mogę zlokalizować bezpiecznika pompki. Sciągnięte wykazy nie pasują do mojej skrzynki. W kabinie mam około 54 czy coś w tym stylu miejsc na bezpieczniki. Proszę o pomoc 
Pozdrawiam Piórek
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Pompka szyby przedniej i tylnej jest jedna. Zmiana biegunowości powoduje podawanie płynu na przód bądź tył. Więc jeśli jej nie słychać to znaczy, że z Bordnetza nie ma takiej informacji. Ta z kolei pochodzi ze sterownika pod kolumną kierownicy i włącznika wycieraczek. Być może przyczyna tkwi w ty właśnie włączniku