Niezapłacony mandat za prędkość

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Niezapłacony mandat za prędkość

Post autor: rock4 »

Mam pytanie dotyczącego mandatów.
Dwa m-ce temu złapały mnie Miśki na przekroczenie prędkości (ograniczenie do 50 a miałem 86) w terenie zabudowanym. Dostałem 200zł i 6 pkt karnych.
Niestety, o mandacie zapomniałem i przypomniało mi się dopiero wczoraj kiedy robiłem porządek w samochodzie i znalazłem niezapłacony mandat.
Moje pytanie: jakie są obecnie konsekwencje za nieuregulowanie mandatu w terminie? Naliczają jakieś odsetki, wzywają komornika itp? W necie znalazłem jakieś stare informacje sprzed 2-3 lat, a podejrzewam, że egzekucja mandatów jest coraz to bardziej skuteczna, więc wrzucam na nasze forum takie pytanko.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Niezapłacony mandat za prędkość

Post autor: cheles »

rock4 pisze:Mam pytanie dotyczącego mandatów.
Dwa m-ce temu złapały mnie Miśki na przekroczenie prędkości (ograniczenie do 50 a miałem 86) w terenie zabudowanym. Dostałem 200zł i 6 pkt karnych.
Niestety, o mandacie zapomniałem i przypomniało mi się dopiero wczoraj kiedy robiłem porządek w samochodzie i znalazłem niezapłacony mandat.
Moje pytanie: jakie są obecnie konsekwencje za nieuregulowanie mandatu w terminie? Naliczają jakieś odsetki, wzywają komornika itp? W necie znalazłem jakieś stare informacje sprzed 2-3 lat, a podejrzewam, że egzekucja mandatów jest coraz to bardziej skuteczna, więc wrzucam na nasze forum takie pytanko.
Więc kolego tytuł wykonawczy został już przekazany do twojego Urzędu Skarbowego. Teraz opcja 1: jest taka - sprawdzają twój bank tam gdzie masz konto - blokują dostęp z uwagi, że jest prowadzona egzekucja komornicza. Więc jak masz kredyt i raty do spłacania jesteś uziemniony.

Opcja 2: dostaniesz wezwanie od komornika odsetki są ustawowe więc to jest pikuś - jedziesz i wyjaśniasz - płacisz

Opcja 3: Przy rozliczeniu Pita ściągną Ci należność plus odsetki

Co do 3 opcji to teoria ustawowa - co do opcja 1-2 to praktyka zależy od US

Na przykładzie Mazowsza - najwięcej kasy z mandatów: dostajesz mandat powiedzmy dzisiaj, po tygodniu jest w UW po następnym tygodniu jest wystawiony tytuł wykonawczy do US.

cytat z http://www.mazowieckie.pl/portal/pl/100/98/Mandaty.html

Grzywna nieuiszczona w terminie podlega windykacji na podstawie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Wierzyciel nie ma obowiązku wysłania do zobowiązanego upomnienia z zagrożeniem wszczęcia egzekucji, gdy dotyczy ona należności z tytułu grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego. Postępowanie egzekucyjne może być wszczęte w takich sytuacjach bez uprzedniego doręczenia upomnienia.

W przypadku nieuiszczenia grzywny w terminie wojewoda mazowiecki wystawia tytuł wykonawczy i przekazuje go do właściwego miejscowo urzędu skarbowego, tj. właściwego dla miejsca zamieszkania zobowiązanego, celem wszczęcia egzekucji administracyjnej.

W przypadku otrzymania z urzędu skarbowego pisma zawiadamiającego o toczącym się postępowaniu egzekucyjnym w związku z nieuiszczeniem grzywny płatności należy dokonywać na wskazane w piśmie konto bankowe, tj. konto bankowe urzędu skarbowego i w podanej w piśmie wysokości. W takiej sytuacji nie należy dokonywać płatności na konto bankowe Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie wskazane na mandacie karnym.

Sposób postępowania wojewody mazowieckiego jako wierzyciela w przypadku nieuiszczenia grzywny przez zobowiązanego, a także prawa zobowiązanego w trakcie prowadzonego postępowania egzekucyjnego określają przepisy ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

rock4 napisz czy dostałeś jakieś dodatkowe sankcje za ten mandat, bo mam podobnie, z tym że już wpłaciłem a koszty komornicze to minimum 1/10 średniej krajowej czyli nie mniej niż 282 zł, więc lepiej zapłacić jak najszybciej w takiej sytuacji
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Tomas pisze:rock4 napisz czy dostałeś jakieś dodatkowe sankcje za ten mandat, bo mam podobnie, z tym że już wpłaciłem a koszty komornicze to minimum 1/10 średniej krajowej czyli nie mniej niż 282 zł, więc lepiej zapłacić jak najszybciej w takiej sytuacji
ja za komornika w tamtym roku zapłaciłem 8 zł od 400 zł mandatu , przyszedł po roku od wystawienia mandatu...
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

mandat zapłaciłem dokładnie po 67 dniach od chwili otrzymania. Zobaczymy czy coś wiecej się wydarzy. Trzymam kciuki sam za siebie aby nie działo się zbyt wiele:)
Jak wydarzy się coś istotnego/niepokojącego/kosztownego to na pewno opiszę
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

rock4 pisze:mandat zapłaciłem dokładnie po 67 dniach od chwili otrzymania. Zobaczymy czy coś wiecej się wydarzy. Trzymam kciuki sam za siebie aby nie działo się zbyt wiele:)
Jak wydarzy się coś istotnego/niepokojącego/kosztownego to na pewno opiszę
moga Ci najwyzej naliczyc jakies małe odsetki... groszowe sprawy...
ODPOWIEDZ