Z tego manuala dowiecie się jak wymienić w Touranie standardową przednią lampkę do czytania na tzw. od Passata W8 (aktualnie już w wielu modelach grupy VAG jest taka lampka stosowana, np. Skoda Superb).
Po pierwsze jak ona wygląda i jakie ma zady lub walety
Tego typu lampka ma:
odbłyśnik w środku czyli znacznie lepiej świeci
podświetlone na czerwono przyciski w nocy
doświetlanie typu ambient poprzez 2 czerwone diody
Jeśli powyższe cechy uważasz za pożądane to niewielkim nakładem pracy i niestety sporym finansowym (około 200zł nowa) możesz sobie takie cudo sprawić
Ja zamontowałem od razu i lampkę i lusterko fotochromatyczne (oznaczenie kodowe Y7) co daje podwójny efekt ambient, jeśli masz zwykłe lusterko i chciałbyś również je wymienić to zapraszam do mojego manuala odnośnie lusterka http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2795
Lampka Passat W8 - nr części 3B7947105F 2EN
Lampka Passat W8 widok od tyłu
Test podświetlenia (zdjęcie z netu)
Test ambient wraz z lusterkiem samościemniającym Y7 (zdjęcie z netu)
Zaczynamy od demontażu lampki oryginalnej, najpierw klosz podważamy płaskim wkrętakiem
Następnie wypinamy klosz z zaczepów
Teraz dwie śruby torx 20
Lampka zdemontowana
W innych samochodach jest możliwość dorobienia adaptera aby do wtyczki od oryginalnej lampki dopiąć się adapterem i wtyczką adaptera wpiąć się w nową lampkę. Niestety w Touranie ze względu na schowki w suficie taka sztuka się nie uda, co pozwala nam zaoszczędzić troszkę kasy na dodatkowe wtyczki i piny
W kółeczku zaznaczyłem gdzie gniazdo lampki się nie mieści
Zatem ucinamy kawałek gniazda lampki W8
Teraz jak widzisz już lampka się mieści, lekko jeszcze napiera ale w niczym to nie przeszkadza
Zbliżenie gniazda lampki W8, widać numerację pinów od 1 do 6
Opisałem sobie mazakiem oznaczenia pinów dla ułatwienia przy lutowaniu
Lutujemy przewody od istniejącej lampki oraz jeden dodatkowy od iluminacji przycisków "58d" według następującego klucza, początkowe numery pinów od 1 do 6 dotyczą lampki W8
1 - iluminacja instrumentów - 58d - Bordnetz B/12 - np. wtyczka reg. podświetlenia pin 8
2 - nie podłączony
3 - sygnał otwartych drzwi - ze starej lampki pin 1 - przewód niebiesko-szary BL/GR
4 - masa - ze starej lampki pin 3 przewód brązowy BR
5 - +12V - ze starej lampki pin 2 przewód czerwono-fioletowy RO/LI
6 - nie podłączony
Pin 8 we wtyczce regulacji natężenia podświetlenia instrumentów
Opalanie koszulki na przewodzie od iluminacji
Jakieś tam zdjęcie (słabo wyszło) po montażu, postaram się przy okazji zrobić lepsze
Jeśli uważasz, że warto było poświęcić czas na napisanie tego manuala i chcesz dać znać o tym autorowi to postaw mu PIWO To taki mały przycisk na dole. Lepiej się pisze jak się wie, że ktoś skorzystał albo chociaż docenił
Ostatnio zmieniony śr lip 18, 2012 13:20 przez jarry, łącznie zmieniany 2 razy.
Ha jarry cosik późno założyłeś tą dyskoteę . za zrobienie Manuala . Ja to już mam od 2 lat
Takie uwagi :
1. zastosowałem małe konektorki ( są takie małe ) na podłączenia lampki - nie polutowałem na stałe
2 trochę mi to się lampka nie trzymała , jednak przykręciłem ją śrubkami ale uwaga są w innym miejscu - jakoś się w plastik półki wkręci ostry blachowkręt .
3 jak już mamy +12V od podświetlania to zareklamuje jeszcze cóś :
jarry pisze:
a pifka nie widać - jest tylko od niko02.........
BTW dzisiaj poszła do ciebie przesyłka z towarem na dalsze mody
No to ''pifko'' klik ...... zapomniałem , Acha już wysłałeś mi zabawki . To nie zapomnij na mail'a podać ile mam ci wpłacić . Już się niecierpliwiłem ...
Jarry, gwoli ścisłości:
pin 2 - podaje masę na tylna lampkę po włączeniu żarówek przedniej
pin 6 - podaje masę na przyciemniane lusterko, tak aby przy wysiadaniu z samochodu lusterko nie ściemniało się i po zamknięciu od razu był widoczny w nim obraz
A jak przeciągnąłeś ten przewód do góry ? pewnie po słupku, trzeba go zdejmować ? bo ja już raz się przymierzałem ale jakoś mi się nie udało. za moda, fajna robota, też się do tego przymierzam.
Przemek_85 pisze:A jak przeciągnąłeś ten przewód do góry ? pewnie po słupku, trzeba go zdejmować ?
Nie trzeba. Odchylając tapicerkę na słupku i przy szybie jesteś w stanie bardzo szybko wciągnąć przewód od bordnetza do lusterka czy np czujnika RLS Ja poszedłem na łatwiznę....ale wszystko jak trzeba
Turanek pisze:Jarry, gwoli ścisłości:
pin 2 - podaje masę na tylna lampkę po włączeniu żarówek przedniej
pin 6 - podaje masę na przyciemniane lusterko, tak aby przy wysiadaniu z samochodu lusterko nie ściemniało się i po zamknięciu od razu był widoczny w nim obraz
przyznam że nie wiem o co chodzi, przecież masa jest już podłączona do tylnej lampki a masę z otwarcia drzwi pociągnąłem z okablowania oryginalnego, także raczej już 2 i 6 bym nie ruszał
Przecież napisałem - gwoli ścisłości - taka jest rozpiska pinów w tej lampce W8.
Pin 2 jest wykorzystany do innej "logiki ośw. wewnętrznego", tzn. włącznika ogólnego. W Białasie jak włączę lampkę przednią na "I" to pali się całe oświetlenie wewnątrz, a na "0" gaśnie wszędzie (jeśli oczywiście "lokalnie" np. górna lampka bagażnika, też nie jest na "0")
teraz zrozumiałem, do mnie trzeba prostym językiem
nie wydaje mi się żeby komuś się chciało przerabiać instalację do tylnych lampek aby uzyskać tę nową logikę sterowania oświetleniem, tym bardziej że ta nowa logika nie każdemu musi odpowiadać (ja raczej jak zapalam światełko przednie to nie koniecznie z myślą aby zapalały się tylne), opisy podłączeń jakie czytałem pin 2 i 6 miały zaznaczone jako NC, najwidoczniej ty masz siakieś dokładniejsze
w wolnej chwili dopiszę zatem że jest możliwość dalszej rozbudowy instalacji oświetlenia w oparciu o nowe funkcje W8