Chrom pod szybę i listwy.

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Chrom pod szybę i listwy.

Post autor: GioW »

Witam,
zamierzam trochę wyostrzyć linię swojego Tourana i dać mu troszkę chromu. Widziałem już u kilku użytkowników listwy pod szyby. To pierwsza opcja. Mógłby ktoś podać ich nr katalogowy i sposób ich mocowania?
Znalazłem coś takiego czy to dobry wybór?

Drugą opcją jest zrobienie chromowanych listewek na bokach. Niestety z tego co mi wiadomo nie da się przekleić listewek z lifta do mojego :( Dlatego znalazłem takie rozwiązanie
Tutaj listwa w zbliżeniu
Ktoś już o czymś takim myślał :>

Widziałem u jednego kolegi "duuuużo chromu" tylko tam był przesyt i nie mogłem sobie tego inaczej porównać ;)
Ostatnio zmieniony sob lip 28, 2012 21:27 przez GioW, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Chrom pod szybę i listwy.

Post autor: cheles »

GioW pisze:Witam,
zamierzam trochę wyostrzyć linię swojego Tourana i dać mu troszkę chromu. Widziałem już u kilku użytkowników listwy pod szyby. To pierwsza opcja. Mógłby ktoś podać ich nr katalogowy i sposób ich mocowania?
Znalazłem coś takiego czy to dobry wybór?

Drugą opcją jest zrobienie chromowanych listewek na bokach. Niestety z tego co mi wiadomo nie da się przekleić listewek z lifta do mojego :( Dlatego znalazłem takie rozwiązanie
Tutaj listwa w zbliżeniu
Ktoś już o czymś takim myślał :>

Widziałem u jednego kolegi "duuuużo chromu" tylko tam był przesyt i nie mogłem sobie tego inaczej porównać ;)
Podłączę się, kolega GioW podsunął fajny pomysł z chromem przy szybach.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

Sorry koledzy ale zawsze byłem zdania ze bez sensu poprawiac fabryke. Skoro w modelu przed liftem nie było listew chrom to moim zdaniem jest to troszke tandetne montowac jakies tuningowe listwy. To moje zdanie czy sie ktoś z tym zgadza czy nie :D
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Panowie zerknijcie na mojego Touranka i zobaczcie czy Wasm pasuje, naprawde te listewki co zamntoalem dodaly uroku! (zwlaszcza na czarnym) wiele moich znajomych powiedzialo ze to strzal w 10, ale gusty sa rozne, zdjecia macie w opisie :), moja pierwsza wypowiedz po zamontowaniu- male a cieszy :piwo:
PS: Giow ,patrzysz te same foty co ja pare miechow wczesniej :piwo: za ten sam gust :D
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Pod szybami wygląda bardzo fajnie.
Nie wiem jak z tymi na listwy i zderzak.
To raczej jest plastikowa listwa.
Ciekawe jak się zachowa w zimę.
Choć podobne listewki mam na grillu i tam o dziwo jest już 2 rok ok.
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

lock00,
Widziałem i jak dla mnie jest ok.

malcolm,

Mój jest po lifcie tylko w fabryce chromowych listwek zabrakło jak składali mi Touranka. ;)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
GioW
Expert

lock00 pisze:Panowie zerknijcie na mojego Touranka i zobaczcie czy Wasm pasuje, naprawde te listewki co zamntoalem dodaly uroku! (zwlaszcza na czarnym) wiele moich znajomych powiedzialo ze to strzal w 10, ale gusty sa rozne, zdjecia macie w opisie :), moja pierwsza wypowiedz po zamontowaniu- male a cieszy :piwo:
PS: Giow ,patrzysz te same foty co ja pare miechow wczesniej :piwo: za ten sam gust :D
No właśnie Twoje autko już oglądałem, bo sam mi o nim pisałeś ;) Tylko jakbyś zrobił takie ładne zdjęcie w słońcu z boku to byłbym wdzięczny :D

I chyba raczej się zdecyduje na te listewki pod szyby bo patrzyłem dzisiaj na zderzaki i tam tamte raczej by nie pasowały. Inaczej są wyprofilowane niż w FL :/
malcolm pisze:Sorry koledzy ale zawsze byłem zdania ze bez sensu poprawiac fabryke. Skoro w modelu przed liftem nie było listew chrom to moim zdaniem jest to troszke tandetne montowac jakies tuningowe listwy. To moje zdanie czy sie ktoś z tym zgadza czy nie :D
To że fabryka czegoś nie wprowadziła a później jednak to dodała to jednak o czymś świadczy.
Zresztą gdyby tak każdy sądził jak Ty, to nie byłoby tu żadnego manuala, baaa myślę że nie byłoby też tego forum no bo po co ;) Tak przynajmniej człowiek coś zrobi przy swoim aucie tak aby był jedyny.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

GioW pisze: Widziałem u jednego kolegi "duuuużo chromu" tylko tam był przesyt i nie mogłem sobie tego inaczej porównać ;)
Dooooo mnie pijesz . To ja mam zamontowane te wszystkie chromy .

Każdy ma swojego bzika a my wszyscy turanowego bzika . Ale do rzeczy . Listwa przyokienna o najprawdziwsza nierdzewka . Ja ją jeszcze podkleiłem superglue bo sama taśma 3M nie trzyma . To wyglada jak orginał .
Reszta to plastikowe taśmy rantówki o dziwo ale się trzymają . Ta z aukcji przy listwach drziowych do samodzielnego docięcia to zwykła rantówka nie warta tych pieniędzy . Jak się uprzesz jak ja to kup se z metra .
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Maciej_F pisze:
GioW pisze: Widziałem u jednego kolegi "duuuużo chromu" tylko tam był przesyt i nie mogłem sobie tego inaczej porównać ;)
Dooooo mnie pijesz . To ja mam zamontowane te wszystkie chromy .

Każdy ma swojego bzika a my wszyscy turanowego bzika . Ale do rzeczy . Listwa przyokienna o najprawdziwsza nierdzewka . Ja ją jeszcze podkleiłem superglue bo sama taśma 3M nie trzyma . To wyglada jak orginał .
Reszta to plastikowe taśmy rantówki o dziwo ale się trzymają . Ta z aukcji przy listwach drziowych do samodzielnego docięcia to zwykła rantówka nie warta tych pieniędzy . Jak się uprzesz jak ja to kup se z metra .
Ooo widzisz, dzięki za radę. Drogie takie rantówki? się nie znam na tym. I gdzie to się kupuje? w Castoramie :>
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Normalnie na Allegro ale u takich co sprzedają to z metra . Bo w tej aukcji to facet przegiął . Dobierz sobie jakąś płaską szer 6- 8 mm .
:> :> :> w Castoramie też
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin

Post autor: malcolm »

GioW pisze:
lock00 pisze:Panowie zerknijcie na mojego Touranka i zobaczcie czy Wasm pasuje, naprawde te listewki co zamntoalem dodaly uroku! (zwlaszcza na czarnym) wiele moich znajomych powiedzialo ze to strzal w 10, ale gusty sa rozne, zdjecia macie w opisie :), moja pierwsza wypowiedz po zamontowaniu- male a cieszy :piwo:
No właśnie Twoje autko już oglądałem, bo sam mi o nim pisałeś ;) Tylko jakbyś zrobił takie ładne zdjęcie w słońcu z boku to byłbym wdzięczny :D

I chyba raczej się zdecyduje na te listewki pod szyby bo patrzyłem dzisiaj na zderzaki i tam tamte raczej by nie pasowały. Inaczej są wyprofilowane niż w FL :/
malcolm pisze:Sorry koledzy ale zawsze byłem zdania ze bez sensu poprawiac fabryke. Skoro w modelu przed liftem nie było listew chrom to moim zdaniem jest to troszke tandetne montowac jakies tuningowe listwy. To moje zdanie czy sie ktoś z tym zgadza czy nie :D
To że fabryka czegoś nie wprowadziła a później jednak to dodała to jednak o czymś świadczy.
Zresztą gdyby tak każdy sądził jak Ty, to nie byłoby tu żadnego manuala, baaa myślę że nie byłoby też tego forum no bo po co ;) Tak przynajmniej człowiek coś zrobi przy swoim aucie tak aby był jedyny.
Racja kolego tylko ze niektórzy lubią robić z aut choinke Bożonarodzeniową. Jasne ze chrom dodaje uroku ale w przypadku takich elementów jak listwy jesli nie sa oryginalne to bardzo możliwe ze beda sie łuszczyć, deformować i po paru miesiącach zrobią efekt odwrotny do zamierzonego. Co do forum to nie wiem co miałeś na mysli pisząc akurat w tym kontekście o "manualu". Natomiast forum w 80% przypadków przydaje sie chyba jednak do rozwiązywania i omawiania codziennych trosk i radości z posiadania danego modelu i ew. rozwiazywaniu problemów a pozostałe 20% to np. posty takie jak ten. A jeśli chodzi o przeróbki i upiększania tego co wypuściła fabryka to już raczej fora tunerskie :lol:
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

GioW pisze: Drugą opcją jest zrobienie chromowanych listewek na bokach.
dla niektorych to 'mod', IMO niebezpiecznie blisko agrotuningu ; )
a na pewno nie bedzie to z pozytkiem dla lakieru, po pewnym czasie fajne ogniska korozji
widzialem co sie dzialo na blotnikach Mercedesow ktore mialy chromowe nakladki

pozdrawiam
Awatar użytkownika
GioW
Expert

borge pisze:
GioW pisze: Drugą opcją jest zrobienie chromowanych listewek na bokach.
dla niektorych to 'mod', IMO niebezpiecznie blisko agrotuningu ; )
a na pewno nie bedzie to z pozytkiem dla lakieru, po pewnym czasie fajne ogniska korozji
widzialem co sie dzialo na blotnikach Mercedesow ktore mialy chromowe nakladki

pozdrawiam
Na początek może podaj definicję agrotuningu :>
Touran po lifcie ma już pasek chromowany na bocznych listwach (zresztą jest to teraz częsty element dekoracyjny na autach), myślisz że tam będzie rdzewiał :> jeśli powłoka lakiernicza jest dobrze zrobiona to nie ma prawa nic rdzewieć. Chociaż idąc twoim tokiem myślenia to już się boję co będę miał przy grillu czy pod relingami a inni koledzy pod nakładkami na progi...

Nie porównuj starych Merców do Tourana, inne blachy i inny rodzaj wykończenia tych listew.

@malcolm
Dlatego kolego pytam się czy są jakieś oryginalne części, bo nie zamierzam kupować plastiku pomalowanego al'a chrom czy innego badziewia. Jak już coś będę montował to dobrej jakości. Moim zdaniem dodanie jednej listwy w chromie to nie jest robienie choinki z auta.
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

malcolm pisze:Jasne ze chrom dodaje uroku ale w przypadku takich elementów jak listwy jesli nie sa oryginalne to bardzo możliwe ze beda sie łuszczyć, deformować i po paru miesiącach zrobią efekt odwrotny do zamierzonego.
Listewki pod szybe to sa przyklejane do uszczelek, a nie do lakieru,sa fajne nierdzewki, a nie rzadne badziewne plastiki,wszystko zalezy ile ktos przeznacza na zakup mozna kupic jak wszystko polskie,polska podrobe chinszczyzny lub chinszczyzne. jak i stal,,ocynk,aluminium czy tez chrom, moje zdanie to kupic raz lepszej jakosci i bedzie sluzyc
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

GioW pisze: Na początek może podaj definicję agrotuningu :>
mysle ze samodzielnie, bez wiekszego trudu znajdziesz ja w sieci
GioW pisze: Chociaż idąc twoim tokiem myślenia to już się boję co będę miał przy grillu czy pod relingami a inni koledzy pod nakładkami na progi...
najgorsza rzecz jaka moglbys zrobic to 'pojsc moim tokiem myslenie' - idz swoim, nie lekaj sie ; )
o ile sie orientuje to oryginalne grile czy relingi nie sa owijane sreberkiem mocowanym Super Glue,
nie sa to tez 'listwy przyokienne z najprawdziwszej nierdzewki, ciete z metra w Castoramie',
tylko materialy wysokiej klasy z odpowiednimi atestami i przeznaczeniem stosowania
odpowiadajac na Twoje pytanie mysle ze w miejscu bocznej listwy moze nie korodowac
ale przy ramce okna - z duzym prawdopodobienstwem
BTW atrapa silnika to tworzywo pokryte folia imitujaca chrom, dlatego korodowac nie bedzie
GioW pisze: Nie porównuj starych Merców do Tourana, inne blachy i inny rodzaj wykończenia tych listew.
wlasnie o tym pisalem, VW nawet w polowie nie jest tak dobry jak tamte Mercedesy, dlatego
proces korozji bedzie widoczny znacznie szybciej, czasem wystarczy zajrzec za gumowe uszczelki np. drzwi,
zeby zobaczyc efekty jakie powoduje permanentna wilgoc i brak jej odprowadzania

chrom w motoryzacji to synonim luksusu, podaruj swojemu autu duzo chromu, widzialem takie nakladki
na klapke wlewu paliwa, klamki, ramki swiatel tylnych, im wiecej tym lepiej, wartosc auta wzrosnie
i wielu obejrzy sie za nim na drodze i parkingach, tylko ze niektorzy... z politowaniem ; )

pozdrawiam & EOT
ODPOWIEDZ