Koło dwumasowe - LUK czy SACHS?

pcaparrosa
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: pcaparrosa »

Witam,

Kolega rock4 polecał sprzedawce na allegro, który w dobrej cenie sprzedaje komplet, jednak nie ma tam smaru i śrub a widziałem to na innej aukcji np nr 2511892403 tylko ten komplet jest o 100zł droższy. Czy te śruby koniecznie się wymienia i ten smar jest potrzebny skoro na innych aukcjach tego nie ma?

Kupiłem auto miesiąc temu jednak koła 2mas słychać nie było.. albo na tyle się nie znam, żeby ją rozpoznać na zimnym silniku. Po odpaleniu jest w miarę ok, ale gdy się przejedzie np 50 km i zajadę na stację to ponowne odpalenie sprawia, że mam kropki potu na czole ;) tak telepnie drążkiem zmiany biegów, że potrafi samochód zgasnąć. Dodatkowo na rozgrzanym silniku bardzo delikatnie trzeba przyspieszać z 1 i 2 biegu bo czuć telepanie budy, na postoju po wciśnięciu sprzęgła gdzieś w połowie słychać delikatne szuranie, a podczas stania w korku czasami delikatnie zatrzęsie budą (obroty silnika się nie zmieniają) czy to są klasyczne objawy 2masy klikać kup teraz i się nie zastanawiać?

Pozdry
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Śruby powinno się wymienić, względnie co najmniej pokryć gwint specjalnym klejem, który jest na oryginalnych, nowych.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

Nie koniecznie czasami sruby orginalne sa lepsze od nowych ktore sa w komplecie wystarczy kupic klej do srob lub pokryc je chocby lakierem do paznokci ja mimo iz mialem sroby nowe do kola i docisku montowalem na starych z klejem
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

pcaparrosa pisze: Kolega rock4 polecał sprzedawce na allegro, który w dobrej cenie sprzedaje komplet, jednak nie ma tam smaru i śrub a widziałem to na innej aukcji np nr 2511892403 tylko ten komplet jest o 100zł droższy. Czy te śruby koniecznie się wymienia i ten smar jest potrzebny skoro na innych aukcjach tego nie ma?
Śruby i smar były. Jest to standard dokładany przez producenta do zestawów. Pewnie kolego sugerowałeś się wpisami innego allegrowicza (pewnie TEGO ), który na swoich aukcjach wymienia te elementy. Ale nie masz się co przejmować to też jest i u tego allegrowicza u którego ja kupiłem.
Obrazek

Obrazek
pcaparrosa

Dzięki koledzy za odpowiedzi, rock4 - to super, że jest w komplecie.
Jazło
Początkujący

Post autor: Jazło »

Rozumiem że regeneracja nie wchodzi w rachubę? Koś kiedyś regenerował swoje? Ile może kosztować taka regeneracja?
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Admin kiedyś regenerował dwumas, ale nie pamiętam ile to kosztowało i jak mu to działa.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

regenerację sobie odpuść albo będziesz często wracał do warsztatu,
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Jestem po wymianie regenerowanego na gwarancji i chyba nie będzie to zbyt udana sprawa :( W warsztacie powiedzieli, że te regenerowane to słaby temat - problem ze smarem i siadają. No cóż następne będzie już nowe i tylko nowe...
Już nie Touran :( ale Sharan...
pcaparrosa

Witam ponownie.

Wymieniłem komplet sprzęgła tj. dwumas, tarcza, docisk, łożysko, mam związku z tym pytanie, ale na początek jakie widzę różnice

- sprzęgło brało na samym końcu, teraz na początku.
- pedał sprzęgła nie drga oraz mocniej trzeba go naciskać nogą
- podczas gaszenie i zapalania nic nie słychać i nic nie drga, wcześniej zgaszenie i zapalenie samochodu na ciepłym silniku powodowało jeden wielki łomot gdzie w środku drążek zmiany biegów latał jak szalony.
- podczas przyspieszania samochód się nie trzęsie
- podczas wciśnięcia pedału sprzęgła do polowy nie słychać dziwnych dźwięków jak wcześniej.

ALE...

Podczas przyspieszania np na 3 (i biegi wyżej) od 2700 obr/min sprzęgło się ślizga tj obroty rosną a prędkość nie rośnie. Nie wiem czy tarcze przez przypadek ktoś "za ciapał".. fizycznie nie widziałem jak to wsadzali, wcześniej bylem z godzinę podczas rozbierania i widziałem moje rozwalone części i nowe czekające do wymiany.. nowe firmy Sachs załatwił oryginał za 1600zł robocizna 300zł, mechanik pracuje w ASO VW/SKODA i sobie dorabia po pracy, polecony, kolega kolegi, nie sadze żeby coś źle zrobił ani mnie oszukał i wsadził coś innego albo w ogóle nie wymienił (chociaż takie czasy ze wszystko możliwe)

Pytanie czy jest to możliwe, że nowe sprzęgło będzie się na początku ślizgać? Przejechałem dopiero 50km. Jeśli nie to co w takim razie zrobił nie tak? Może części fabrycznie były jakieś złe...

Dzięki pozdrawiam
collega
Zaawansowany

Nowe sprzeglo nie powinno sie slizgac i przed zalozeniem caly komplet tarcza docisk 2mas powinno sie przejechac drobnym papierem sciernym poniewaz sa tluste ale mysle ze jezeli ten twoj mechanik pracuje w aso to pewnie o tym wie najlepiej zadzwon do niego i powiedz co jest
pcaparrosa

Zakładając, że tego nie zrobił to jest możliwość, że np po 500 km będzie już dobrze? Bo jeśli byłby w tym problem to znowu to wszystko ściągać żeby papierem przejechać? Dzwoniłem do niego i też powiedział, że ślizgać się nie powinno, ale żebym pojeździł tak parę dni i dał znać.. i nie wiem czy to takie gadanie na odczepne..

edit: 03/09/2012 - 09:21

Info może ktoś będzie miał podobną sytuację. Po ok 100 km sprzęgło przestało się ślizgać. Dzięki
Ostatnio zmieniony pn wrz 03, 2012 09:21 przez pcaparrosa, łącznie zmieniany 1 raz.
collega
Zaawansowany

Wiesz tarcza sie sciera ociera ona tez o 2 mas i docisk takze powinno sie dotrzec
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Siema
Mam małe pytanko, wiem że mam dwumas do wymiany (całe sprzęgło), ale zauważyłem że na zimnym silniku na biegu jałowym po samym odpaleniu strasznie trzęsie silnikiem, tak co jakiś czas telepnie nim tak 2-3 razy i normalnie nim trzęsie (tak jak na diesla przystało), a za chwile znowu nim tak mocniej zatrzęsie, jak silnik się rozgrzeje to tego nie ma. Czy dobrze myślę, że to dwumas ?
Wydaje mi się że z prawej strony silnika bardziej ta od strony akumulatora.
Trochę boje się czy przypadkiem łapa silnika się nie wyrobi przez to.
Sprzęgło będzie zmieniane ale chce jeszcze przejeździć zimę, same sprzęgło chodzi ok, nie ślizga się czy coś w tym stylu, ale koło dwumasowane to chyba już ma dość.
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Skoro wiesz ze masz dwumase do wymiany to nie rozumiem pytania... :>

piszesz ze masz dwumase do wymiany potem ze bedziesz wymieniał sprzegło chociaz własciwie jest OK... wiec?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
ODPOWIEDZ