swist z okolicy pompy paliwa

kudłaty
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

swist z okolicy pompy paliwa

Post autor: kudłaty »

Witam Czcigodnych

zwracam się do Forumowiczów z prośbą o rozwiązanie zagadki.
od kliku dni (ale nie codziennie) pojawia się u mnie świst przypominający ślizganie się paska wielorowkowego/alternatora nie związany z obciążeniem elektrycznym. Pochodzi tez z prawej części silnika (patrzac od maski), na ucho z okolic pompy paliwa. Dźwięk coś jak ostatnio wymieniane sprzęgło rolki alternatora (tyle ze niższy) ew. ślizganie paska czy zużyte łożysko. Nie jest stały - jeśli rano zacznie piszczeć to raczej do wieczora. często powiązany z trzęsiawką silnika (1,9 TDI AVQ 100 KM) i hurgotaniem w okolicy skrzyni (odczucia sprawdzane przy otwartej masce). Dźwięk chwilowo ustaje po przegazowaniu na jałowym do 3,5 tys. dodatkowo przy ruszaniu na 1,2 biegu inny - kolejny pisk. trześiawka przechodzi trochę po ostrzejszej jeździe i nagrzaniu silnika.

Po konsultacjach ze znajomymi posiadającymi turany oraz 2 mechanikami mam 2 opcje: dwumasa ( już wcześniej wskazywana do wymiany przez mechaników z uwagi na lekkie bicie na oporze sprzęgła) lub podawanie paliwa.
pisk i trzesiawka silnika nie ustępuje jednak po wciśnięciu sprzęgła. hurgot owszem. sprzęgło tez nie nie szarpie.
kolega twierdzi ze pompa paliwa głośno działa a mechanior zdecydowanie odradza dalsza jazdę wskazując dwumase.

dodam jeszcze ze od kupna w listopadzie 2011 mam lekki wyciek oleju z pod EGR.

Czy ktoś pomoże? Ewentualnie wskaże fachurę w Wawie (okolice Włoch/ursusa)? Wskazano mi ostatnio MR-Motors a mineralnej w wawie.

Czy może któryś z forumowiczów wie jak sprawdzić jakie mam ewentualnie kupić sprzęgło na pdst vin? skrzynia manualna 6 biegów. r 2004

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

hmm... pompa paliwa jest w baku więc ten dzwiek napewno nie pochodzi z okolic pompy paliwa bo jej nie ma pod maska... "hurgotanie" w okolicach skrzyni to nic innego jak padająca dwumasa... piski i inne tego typu rzeczy najlepiej diagnozować na żywo bo każdy ma inne odczucia co do tego i inaczej interpretuje dany problem... można nagrac dzwięk o ile bedzie on w miare dokładnie słyszalny...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Dodi, przecież pod maska jest pompa tandemowa-paliwa i podciśnienia w jednym.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Muti pisze:Dodi, przecież pod maska jest pompa tandemowa-paliwa i podciśnienia w jednym.
no chyba, że chodziło o ta pompę... ;) :mrgreen: yyyy jeszcze mnie chyba trzyma od wczoraj :oops: :mrgreen:
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Co do MR - Motors, to robiłem u nich pierwszą chip silnika i żadnych problemów. Jeżeli chcesz o nich jakąś konkretniejszą opinię, to za[pytaj użytkownika JacaTouran z naszego forum, on zna tą firmę i gości, a jak coś, to podjedź do Łowicza do Jacka, autostradą masz 40 minut.

[ Dodano: Sro Sie 08, 2012 15:35 ]
W Łowiczu z racji, że kolega jest z forum, to Cię nie oszukają, nie naciągną i zniżkę dostaniesz dla klubowiczów.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
kudłaty
Początkujący

dzięki za podpowiedzi.
sytuacja się trochę rozwinęła.
świst przerodził w coś czego nie jestem w stanie opisać . mam wrażenie również że zaczeło ślizgać mi się sprzęgło.
Ludzie z mineralnej stwierdzili uszkodzoną dwumasę. zakazali dalszej jazdy. czekam zatem na części.
mam nadzieje ze wspomniany świst to efekt jakiegoś odbicia dźwięku z padniętej dwumasy...

Ad warsztatu na mineralnej - z wozem była żona ale przez telefon człowiek wydawał się konkretny. sądzę jednak ze 600 zł robotę to sporo (dodatkowo zaproponowali wymianę kołnierza uszczelniającego wału korbowego - oryginał za 400).
znalazłem człowieka za 400 + ew. geometria. wymiana sprzęgła to chyba nie jest zbyt ambitna robota.
Do Łowicza nie odważę się wyjechać. Dźwięki jaki się aktualnie wydobywają nie zachęcają do dalszej jazdy.

Dam znać po wymianie dwumasy.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Ktoś na forum pisał, że robocizna związana z dwumasą to około 300 zł.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
kudłaty
Początkujący

chciałbym. ale chyba nie w wawie

ale nurtuje mnie teraz inny problem.
w trakcie wymiany okazało się ze dwumasa się posypała i uszkodziła skrzynię robiąc dziurę/dziury (jutro zobaczę) w obudowie.

wymieniać w całości czy spawać obudowę? jeśli wymieniać to na fabrycznie złożoną czy na regenerowaną. mam ponoć możliwość zakupienia z rozsądnym przebiegiem za jakieś 1400 zł z UK. 2 tygodnie czekania. warto?
na aledrogo regenerowane 1400-3500

z wlepki w bagazniku wynika ze GQN

pozdrawiam

[ Dodano: Pią Sie 17, 2012 18:21 ]
No i zrobione.
Sprzegiełko działa super. Przed w sumie tez nieźle chodziło ale czuć różnicę.
Skrzynie zespawałem u niejakiego Pana Darka w Wawie na Krakowiaków. Ponoć fachura.
tylko coś mi się geometria rozjechała jak mniemam :roll:
Dzięki wszystkim za pomoc.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ