Touran 2.0 TDI(170) DSG 7OS. HIGHLINE

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
zajc
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI, 170PS,BMN
Imię:: Jakub

Touran 2.0 TDI(170) DSG 7OS. HIGHLINE

Post autor: zajc »

Padło na zakup Touranka.
Jesteście w stanie cośÂ więcej napisać na temat tego autka http://goo.gl/gqtbY ?
Czy cena nie jest zbytnio wygórowana?

Byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ w środę jadę go oglądać.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Jak wszystkie na foto ładne auto, i dobrze wyposażone. Ciekawe tylko dlaczego ma navigację starszą a nie RNS510, trzeba by po vinie sprawdzić jakie było wyposażenie tego auta. Po za tym tak mi się wydaję że foto podrasowane, gdyż czerń jest naprawdę bardzo ciemna i błyszcząca. Resztę oblukał bym na żywca :)
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
patarek
Zaawansowany
Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
Imię:: Paweł
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Post autor: patarek »

No i troszkę chyba za mało tych kilometrów ale wrażenie robi oszałamiające.
Oto JA

Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.

[ Julian Tuwim ]
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

No na foto wygląda rewelacyjnie ale zobacz go na żywo to zobaczysz co można osiągnąć w programie graficznym :)
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
Awatar użytkownika
zajc
Początkujący

Dzięki za odpowiedzi.
Ale raczej interesują mnie takie sprawy jak np napisał aki z nawigacją.
Na oględzinach będę miał miernik lakieru i być może uda mi się załatwić laptopa do sprawdzenia błędów w kompie. No i jazda na stację diagnostycznąÂ obowiązkowa.

Czy są jeszcze jakieś typowe usterki w Touranach na które warto zwrócić uwagę podczas oględzin samochodu?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

zajc pisze:Dzięki za odpowiedzi.
Ale raczej interesują mnie takie sprawy jak np napisał aki z nawigacją.
Na oględzinach będę miał miernik lakieru i być może uda mi się załatwić laptopa do sprawdzenia błędów w kompie. No i jazda na stację diagnostycznąÂ obowiązkowa.

Czy są jeszcze jakieś typowe usterki w Touranach na które warto zwrócić uwagę podczas oględzin samochodu?
Jak będziesz miał miernik to sprawdź słupki w środku nie tylko elementy karoserii na zewnątrz, zawsze można wymienić i polakierować. Zajrzyj też pod spód i nadkola będziesz wiedział jaki jest stan auta. Jedź do wybranej przez siebie stacji diagnostycznej a nie polecanej przez sprzedającego. Licznik na pewno cofnięty.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

1. oczywiście sprawdź bezwypadkowość i stan karoserii, jeśli tu bez zarzutu to

2. silnik i skrzynia - sprawdź pompowtryskiwacze (odchyłki w VCDSie), wycieki, dymienia na zimnym i ciepłym silniku, równomierność pracy etc., skrzynia powinna przerzucać biegi idealnie gładko, daj jej kilkakrotnie szansę na przerzucenie wszystkich biegów od 1 do 6 i z powrotem zarówno w opcji spokojnej jazdy jak i sportowej (zarówno w trybie D jak i S), oczywiście posłuchaj czy dwumasa nie szumi, po jeździe nie wyłączaj silnika tylko na "P" posłuchaj z 2 - 3 minuty czy nie pojawi się charakterystyczny szum z okolic skrzyni biegów, odgłos wirującej tarczy obcierającej się o obudowę skrzyni (poszukaj na YT na pewno znajdziesz)

3. w 99,99% aut jest padnięta pompka od Webasto, uruchom testy wykonawcze Webasto w VCDSie i posłuchaj bez uruchamiania silnika czy będzie słychać pompkę V55, nowa kosztuje 750zł w ASO więc masz punkt do negocjacji :), w razie czego mam takie pompki dużo taniej ale tego już nie mów sprzedawcy ;), sprawdź też sam piec odpalając go poprzez Basic Settings kanał 11, najlepiej zrób to na ZIMNYM silniku aby Webasto miało szansę się "rozbujać", masz to wszystko opisane w moim manualu o Webasto

te 3 punkty to w razie czego największe koszta, reszta to już małe piwo, dla spokoju posprawdzaj co się da, klimę, szyby, zawieszenie etc. ale 3 pierwsze punkty to klucz do sukcesu :)

wbij sobie mój numer w komórkę i jak coś to dzwoń z oględzin, jak będę mógł to pomogę :)

powodzenia !
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

Jarry ale zwracajac uwage na dwumase to tak jak bys zwracał uwage na to czy rozrząd wymieniony czy nie. To jest tez czesc eksploatacyjna i normalne ze kiedys sie zuzyje. Natomiast nie swiadczy ona w zaden sposób o złym stanie technicznym czy awarii. Ot poprostu jakies 3 tysiaki do wydania i przyczynek do negocjacji jest :lol: Pozostałe dwa punkty jak najbardziej :ok:
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

malcolm pisze:Jarry ale zwracajac uwage na dwumase to tak jak bys zwracał uwage na to czy rozrząd wymieniony czy nie. To jest tez czesc eksploatacyjna i normalne ze kiedys sie zuzyje. Natomiast nie swiadczy ona w zaden sposób o stanie technicznych czy awarii. Ot poprostu jakies 3 tysiaki do wydania
Wykrywając taki mankament zawsze można się potargować...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

to tak jak byście się targowali o zużyte klocki hamulcowe, według mnie tak jak już malcolm pisał, jest to część która ulega normalnemu zużyciu w wyniku użytkowania auta i jest to według mnie mały argument do negocjacji.
Image
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja tylko dodam od siebie, że widziałem go juz dawno w ogłoszeniu jak szukałem cos dla siebie... tablic "wjazdowych" tu nie widze tylko normalne ze zdartym TUV-em takie jak sie oddaje w urzędach...
Awatar użytkownika
zajc
Początkujący

Dodi pisze:ja tylko dodam od siebie, że widziałem go juz dawno w ogłoszeniu jak szukałem cos dla siebie... tablic "wjazdowych" tu nie widze tylko normalne ze zdartym TUV-em takie jak sie oddaje w urzędach...
Faktycznie. Wyjazdowe powinny być żółte. Chyba, że zostały podmienione na czas zdjęć. Jutro się wszystko okaże.

Dzięki chłopaki za porady.
Później zdam relację z oględzin.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

zajc pisze:
Dodi pisze:ja tylko dodam od siebie, że widziałem go juz dawno w ogłoszeniu jak szukałem cos dla siebie... tablic "wjazdowych" tu nie widze tylko normalne ze zdartym TUV-em takie jak sie oddaje w urzędach...
Faktycznie. Wyjazdowe powinny być żółte. Chyba, że zostały podmienione na czas zdjęć. Jutro się wszystko okaże.

Dzięki chłopaki za porady.
Później zdam relację z oględzin.
I ostatnia rada. Będziesz miał wątpliwości - odpuść zakup. Jeszcze znajdziesz dobry egzemplarz. I nie słuchaj sprzedającego.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

podczas oględzin nie napalaj się na auto, a oględziny zrób z dystansem i głową.
Image
Awatar użytkownika
zajc
Początkujący

aki pisze:podczas oględzin nie napalaj się na auto, a oględziny zrób z dystansem i głową.
Całe szczęście mam czym jeździć, a Touran to moje odwieczne marzenie. Dlatego jak nie ten, to znajdzie się inny.
ODPOWIEDZ