Lampy skrętne Bi-XENON LED zamiast zwykłych 10-12

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
siwyzg
Auto:: Touran
Imię::

Lampy skrętne Bi-XENON LED zamiast zwykłych 10-12

Post autor: siwyzg »

Witam serdecznie czeka mnie wymiana przednich lamp w Touranie rocznik 10-12 ze zwykłych na bi-xenony skrętne z ledami. posiadam hex-usb wiec z programowaniem nie będzie problemu tylko chodzi mi jak pozmieniać instalacje. wymieniał już ktoś takie lampy???
Ostatnio zmieniony śr sie 15, 2012 14:32 przez siwyzg, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

nie
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

spojrzyj w ELSA na schematy, nie powinno być problemu żadnego (obstawiam 30 minut roboty i 2 browarki ;) )
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
siwyzg

wieczorkiem będę miał else to spoglądnę ale coś mi się wydaje że to nie będzie prosty zabieg ... tym bardziej ze to nie moje auto. Jak będzie ktoś kto może pomóc to proszę o wsparcie w temacie :)
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

A tak w ogóle to witamy...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
siwyzg

Turanek pisze:A tak w ogóle to witamy...
Witam witam :)
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Tak, w sumie od tego jest Powitalnia, gdybyś nie zauważył...

No i co podziałałeś z tymi lampami?
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
siwyzg

jeszcze nic bo najpierw zbieram informacje co mnie czeka. na pewno będzie zmiana instalacji bo w starych lampach są kostki 10 pinowe a w nowych 14 pinowe ale z tym niema problemu bo kostki mam tylko jak to podłączyć i później zostanie jeszcze programowanie aby ledy się ściemniały w nocy i przy włączeniu kierunków tak jak w audi a6 c6 na ledach. pytałem na forum bo myślałem ze ktoś coś pomoże w tym temacie ale jeszcze chyba nikt tego nie robił w touranie. to są te drugie w linku lampy co mamy podłączyć z dopiskiem led VW TOURAN CADDY 00-12 FARO BI-XENON LED . Z audi niema problemów.
damiangost
Początkujący
Auto:: Touran 5T
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Lampy skrętne Bi-XENON LED zamiast zwykłych 10-12

Post autor: damiangost »

Ruszyło sie cos w tym temacie ? Jak nie to ja się zabieram za to w przyszłym tygodniu i wrzucę fotki. Pierwsze co chcę to zrobić dosyć prymitywnie, tak aby tylko swieciło tj:
Dzienne- LED mocno
Pozycja- LED przyciemniony
Mijania-Xenon
Drogowe-Bi Xenon
Doświetlanie mam w halogenach, wiec podłaczenie H7 która siedzi w lampach obejdzie temat.
Każde lampy w 1T3 są Bi xenony skretne, skretu póki co nie podłaczam i poziomowania.
Duzym problemem bedzie tez uzyskanie długich swiateł (drogowych), ponieważ soczewka (przesłona soczewki) jest sterowana sygnałem CAN tak jak w oplu insignii, astrze 4, 212 po lifcie i wielu wielu innych, ale mysle że przy paczce biszkoptów się uda to rozparacować tak jak i opla insignie ;-).

Jak uzbieram wszystko wszystko to bedę to robił na oryginał tj. poziomowanie skręt i doswietlania ;-).
W VW ledy nie muszą przyciemniać się przy kierunkowskazie, żaden VW fabrycznie tego nie ma ale zrobienie tego to drobnostka.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Niedawno pojawiły się komplety do przezbrojenia zwykłych lamp w soczewkowe bi-ksenony. Można znaleźć na Alledrogo. Jedynym minusem jest potrzeba rozklejania reflektora.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
damiangost
Początkujący
Kontakt:

Rozklejenie lampy po demontażu w 1T3 to bułka z masłem, pokaż link jeśli możesz do takiego zestawu bo nie mogę namierzyć.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Turanek pisze:Niedawno pojawiły się komplety do przezbrojenia zwykłych lamp w soczewkowe bi-ksenony. Można znaleźć na Alledrogo. Jedynym minusem jest potrzeba rozklejania reflektora.
Masz jakiś patent na rozklejanie lamp? Ja wczoraj się wziąłem za przedliwtowe - 02.2004. Jedną robiłem 3h, drugą 15 minut.
Doszedłem do tego, że zaczynam opalarkę od dołu, opalam i odginam do momentu aż mi wejdą palce, później lampe już "rozrywam" - nie ma żadnych odkształceń.
Chciałem lampy przerobić na czarne ale niestety sreberko spłynęło i wkład zrobił się biały. Czyżby starsze lampy były z innego materiału?
Te są jeszcze ze zintegrowanym pozycyjnym. Orientujecie się, czy nowsze ale też przedliftowe będą już czarne?
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
damiangost
Początkujący
Kontakt:

"stary touran" ma lampy AL lub VISTEON na twardym silikonie, dlatego tak cięzko je wyrwać, rozkleić.
1T3 czyli nowy touran ma lampy na mieciutkim silikonie i wystarczy je dekilatnie podgrzac, wczesniej zdejmujac metalowe spinki które trzymaja klosz z obudową i lampa praktycznie sama się rozchodzi w recach. trzeba tylko dobrze skleić zeby nie parowały.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Rozkleiłem Visteon. Niestety pod sreberkiem są białe, więc poszły do malowania w czarny mat. Zastanawiałem się tylko, czy jest sens to robić sprayem wysokotemperaturowym... Tak też zrobiłem.
Dzisiaj składam.
Silikon CX-80 wysokotemperaturowy (ma zakres -65 do 600stC.
Zobaczymy, jak wyjdzie ale faktycznie ten tary silikon tragiczny. Co się namordowałem, żeby go wyjąć, to porażka.
Zrobię manuala i wrzucę na forum.
Może drugi kpl. uda mi się zrobić AL, to będę wiedział, z jakiego jest materiału (jaki kolor)...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
adamki
Użytkownik
Auto:: TOURAN 1.9 AVQ 74 KW 2003
Imię:: ADAM
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 41 razy

Post autor: adamki »

Niko mi tez chodzi po glowie przerobienie lamp na czarny kolor, nawet kupilem jedna lampe z rozbitego tourana za 20 pln po to aby sprawdzic czy da sie rozkleic. Opalalem ja opalarka ale czarny plastik tak sie odkształcał ze dalem sobie spokój. Po sklejeniu tej lampy spowrotem lampa wyglada okropnie. Jestem bardzo ciekawy twoich prob jak to bedzie wygladac po wszystkim. Czekam na manuala.
Image
ODPOWIEDZ