Manual: Zmiana bocznych kratek nawiewów na chromowe

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Manual: Zmiana bocznych kratek nawiewów na chromowe

Post autor: Tomasz_W-wa »

Witam
Przedstawiam opis (manual) zmiany kratek nawiewów bocznych w desce na te z Tourana 2010=> czyli z chromem.
Może komuś wydawać się, że to prosta robótka i nie potrzebny opis, ale sam jak miałem się za to zabrać to musiałem spojrzeć do książki „Sam naprawiam Tourana” bo bałem się że może coś zostać połamane.

Zabieramy się za zmianę.
Potrzebujemy:
- kratki z chromem o numerach:
1T0 819 703 E VAL - str. lewa - cena w ASO VW: 171.84 zł
1T0 819 704 E VAL - str. prawa - cena w ASO VW: 171.84 zł
- klucz Torx T20
- śrubokręt płaski, najlepiej krótki

Czas potrzebny (jak robimy to pierwszy raz) ok. 20-30 min na zmianę dwóch kratek.

A taka jest różnica w kratkach z chromem i bez.

Obrazek

Na początku rozpinamy boczne maskownice deski, oczywiście muszą być otwarte drzwi (czy jest to potrzebne na 100 % nie jestem pewny).

Obrazek

Teraz musimy wypiąć kratkę górnego głośnika i tu musiałem zajrzeć do książki bo nie widać jak ona jest zamocowana i można było by coś połamać.

Zabieramy się od góry czyli od strony szyby czołowej. Najlepiej płaskim śrubokrętem od lewej górnej strony zacząć, ponieważ tam nie ma zaczepu i kratka powinna łatwiej się podważyć. Jak już delikatnie się uniesie płaskim śrubokrętem podważamy prawą górną stronę.

Obrazek Obrazek

Jak już mamy górną część rozpiętą, rozpinamy dolną część przy kratce nawiewu. Najlepiej z boku podważać płaskim śrubokrętem, dość mocno bo są tam dwie zapinki.
Na poniższych zdjęciach wszystko będzie pokazane (kolor czerwony).

Obrazek

Jak już mamy maskownice głośnika wymontowaną odkręcamy jedną śrubkę kluczem Torx T20 (kolor zielony).

Obrazek

Jak już nie mamy śrubki wypychamy kratkę.

Obrazek

A teraz ciekawostka, stara kratka nawiewów ma tylko jedno mocowanie górne, a nowa ma dwa mocowania.
Ja przykręciłem na jedną śrubkę tak jak było i trzyma się świetnie, można również zrobić dodatkowy otwór w desce i przykręcić te drugie mocowanie ale myślę, że nie ma sensu.

Obrazek

Wszystko składamy odwrotnie jak rozkładaliśmy i zabieramy się za prawą kratkę. Pamiętajmy, że w maskownicy głośnika po prawej stronie górne mocowanie będzie odwrotnie czyli po lewej stronie. Teraz cieszymy się z ładnych kratek nawiewów.
A oto efekt końcowy:

Obrazek Obrazek
Obrazek

Myślę, że wszystko jest jasne w opisie.
Wszystkie prawa zastrzeżone, opis wykonał Tomasz_W-wa
Ostatnio zmieniony wt sie 21, 2012 23:49 przez Tomasz_W-wa, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Proponuję podważać nie śrubokrętem, a czymś bardziej miękkim, co nie spowoduje uszkodzeń. W ASO używa się do tego celu klinów plastikowych.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Turanek pisze:W ASO używa się do tego celu klinów plastikowych.
Czyli łyżki do tapicerki YATO powinny sprawdzić się idealnie :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Turanek ma rację co do tych klinów, nawet w książce typu „Sam naprawiasz Touran” pokazany jest właśnie taki klin i nim powinno się wyjmować te kratki.

Rauko jeżeli któraś z „łyżek” jest dość ostro zakończona to się nada tylko te łyżki są dość długie i będzie trudno to zrobić bo będzie przeszkadzać szyba czołowa.

Co do śrubokręta to jak to zrobimy z wyczuciem to też nic nie połamiemy, maskownice głośników wyglądają na delikatne, ale to tylko złudzenie, oczywiście jak będziemy rozpinać z bardzo dużą siłą to może coś się połamać.
Jeżeli mamy kliny to robimy to klinami, jeżeli nie posiadamy klinów to śrubokrętem również damy rade.

Jak by kratkę szlak trafił to na Alledro kupimy za grosze.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

wygląda to super :brawa:
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

a co z srodkiowymi ?
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

collega z uwagi, że środkowe kratki z chromem są tylko koloru czarnego, a ja nie chce mieć czarnego kokpitu nie będzie wymieniany.
Patrzyłem jak to jest z tą obwódką chromową i jak się nie mylę w obudowie jest specjalny rowek w którym jest osadzona ta chromowa obwódka.
Najpierw myślałem, że by kupić ten środkowy panel z chromem i tylko obwódkę chromową przełożyć do panelu poliftowego, ale chyba nie za bardzo da się to zrobić.
Jest duże prawdopodobieństwo, że przy oddzielaniu chromowej ramki od panelu obwódka zostanie uszkodzona/porysowana, a sam panel z chromem nie jest tani żeby z tym sobie tak eksperymentować.
Dlatego obwódkę chromową sobie daruje, a zostaną zmienione tylko dźwigienki samych kratek na te z chromem.
Ja to tak widzę.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Tomasz_W-wa, teraz włącznik świateł chromowany by się przydał :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

LYJO wszystko będzie ale w swoim czasie (włącznik świateł, przełącznik lusterek itp.).
Kroi mi się we wrześniu zmiana kilku części mechanicznych w autku, a więc części wizualne (tak to napisze) muszą poczekać.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

Mozna tez rzobic chroma i okleic folia 3m ;]
ODPOWIEDZ