Przedstawiam opis (manual) zmiany kratek nawiewów bocznych w desce na te z Tourana 2010=> czyli z chromem.
Może komuś wydawać się, że to prosta robótka i nie potrzebny opis, ale sam jak miałem się za to zabrać to musiałem spojrzeć do książki „Sam naprawiam Tourana” bo bałem się że może coś zostać połamane.
Zabieramy się za zmianę.
Potrzebujemy:
- kratki z chromem o numerach:
1T0 819 703 E VAL - str. lewa - cena w ASO VW: 171.84 zł
1T0 819 704 E VAL - str. prawa - cena w ASO VW: 171.84 zł
- klucz Torx T20
- śrubokręt płaski, najlepiej krótki
Czas potrzebny (jak robimy to pierwszy raz) ok. 20-30 min na zmianę dwóch kratek.
A taka jest różnica w kratkach z chromem i bez.

Na początku rozpinamy boczne maskownice deski, oczywiście muszą być otwarte drzwi (czy jest to potrzebne na 100 % nie jestem pewny).

Teraz musimy wypiąć kratkę górnego głośnika i tu musiałem zajrzeć do książki bo nie widać jak ona jest zamocowana i można było by coś połamać.
Zabieramy się od góry czyli od strony szyby czołowej. Najlepiej płaskim śrubokrętem od lewej górnej strony zacząć, ponieważ tam nie ma zaczepu i kratka powinna łatwiej się podważyć. Jak już delikatnie się uniesie płaskim śrubokrętem podważamy prawą górną stronę.

Jak już mamy górną część rozpiętą, rozpinamy dolną część przy kratce nawiewu. Najlepiej z boku podważać płaskim śrubokrętem, dość mocno bo są tam dwie zapinki.
Na poniższych zdjęciach wszystko będzie pokazane (kolor czerwony).

Jak już mamy maskownice głośnika wymontowaną odkręcamy jedną śrubkę kluczem Torx T20 (kolor zielony).

Jak już nie mamy śrubki wypychamy kratkę.

A teraz ciekawostka, stara kratka nawiewów ma tylko jedno mocowanie górne, a nowa ma dwa mocowania.
Ja przykręciłem na jedną śrubkę tak jak było i trzyma się świetnie, można również zrobić dodatkowy otwór w desce i przykręcić te drugie mocowanie ale myślę, że nie ma sensu.

Wszystko składamy odwrotnie jak rozkładaliśmy i zabieramy się za prawą kratkę. Pamiętajmy, że w maskownicy głośnika po prawej stronie górne mocowanie będzie odwrotnie czyli po lewej stronie. Teraz cieszymy się z ładnych kratek nawiewów.
A oto efekt końcowy:

Myślę, że wszystko jest jasne w opisie.
Wszystkie prawa zastrzeżone, opis wykonał Tomasz_W-wa