Na początek główny powód wykonanych czynności - nieodmykająca się klapa. Zapewne nie tylko ja spotkałem się z tym mankamentem. Otóż często gdy domykałem klapę lżej domykała się że tak powiem na "pół gwizdka" nie do końca. Trzeba było otworzyć znów trzasnąć lekko jak się nie domknęła to kolejny raz ale już mocniej i w końcu bagażnik zamknięty. Zauważyłem że zapadka zapadka kryjąca hak dolny zamka nie do końca się domyka - niestety zapomniałem uchwycić jak to początkowo wyglądało na zdjęciu ale chodzi o tą zapadkę

Tak więc być może i wam to pomoże
Jako pierwsze odkręcamy śruby od klapy kryjącej schowek naszej zapasówki uprzednio radzę wam chociażby złożyć 2 rząd siedzeń aby mieć łatwiejszy dostęp bądź najlepiej całkowicie je wyciągnąć.

Tak wygląda klapa wyciągnięta już z auta tu widać lepiej - klucz potrzebny do odkręcenia to "Fajka" 10tka na śruby sześciokątne

Dalej zabieramy się za wyciągnięcie plasticzka który zawiera właśnie w sobie tą zapadkę odpowiedzialną m.in za domykanie naszego zamka. Aby się za to zabrać wykręcamy metalowe klamry mocowań siatki bagażnikowej - oznaczone miejsca czerwonymi elipsami.(Potrzebny śrubokręt krzyżakowy)

A tak wyglądają klamry po wyciągnięciu

No i zabieramy się za delikatne podważanie plastikowej osłony najpierw poczynając to od dołu - oznaczenie na zielono a następnie od góry - oznaczenie na czerwono już wyciągniętego plastiku myślę że tak będzie łatwiej zobaczyć wam gdzie znajdują się mocowania.Nigdy nie rób odwrotnie bo dolne mocowania się połamią gdy zaczniesz podważać od góry

Teraz masz łatwy dostęp do naszej ZAPADKI - całość powinna być wpięta tak jak u mnie na foto. Gdy rozebrałem plastik z jednej strony sprężynka zapadki się ześlizgnęła i trzeba było ją spowrotem naprowadzić identycznie jak z sąsiedniej strony

Dodatkowo jak sugeruje Touranek dobrze jest podtopić na gorąco bądź zalać mocnym klejem np. Poxipol miejsca oznaczone poniżej - zapobiegnie to ponownemu wypadnięciu ośki.

Całość składamy w procesie odwrotnym do tego jak rozbieraliśmy idzie to szybko krótko i sprawnie tak więc operacja nie zajmie sporo czasu. Efekt końcowy u mnie po zmontowaniu i poprawieniu tej zapadki? Klapa domyka się na pierwszy styk nawet lekkie popchnięcie jej w dół domyka zamek. Teraz to pracuje jak należy

Powodzenia