W związku z problemami ze skrzynią biegów, którą muszę wymienić, dręczyć mnie zaczęły dwa problemy.
Czy podobnie jak z awaryjnością silników w zależności od typu (jedne mniej drugie bardziej awaryjne) jest ze skrzyniami biegów. Mam skrzynie GQN czy ktoś ma wyrobioną opinie na temat tego typu.
Czy można zmienić typ skrzyni, czy były montowane z silnikiem BXE inne typy skrzyni (kompatybilne z silnikiem TDI typ BXE).
Skrzynie ręczne generalnie ze względu na sposób działania są do siebie podobne. W Touranie TDI, jak mnie pamięć nie myli, są tylko 6-cio biegowe. Dalsze rozróżnianie związane z silnikiem dotyczy przełożeń na poszczególnych biegach. W zależności od przebiegu krzywej mocy i momentu, wagi samochodu, specjalnego przeznaczenia (np. Blue Motion) są różne podtypy skrzyń.
nie jestem pewien ale typ skrzyni powinien byc na nalepce razem z typem silnika, typem wyposazenia , kodem lakieru itd. Ja mam taka nalepke w bagazniku pod podłoga po prawej stronie
Ja też mam pytanie odnośnie zamiany skrzyni dsg z lkf na inną, jeżeli się da to jaką wybrać do silnika BLS?
A może lepiej zamienić na manual i mieć z głowy?
Tylko też nie mam pojęcia z czym to się wiąże, jaki koszt?
Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym związane?
Ale po nr. VIN sprawdzałem i mi pokazuje, że taka w nim jest. Byłem na dziale skrzynia biegów i faktycznie w tej tabelce nie ma takiego symbolu no i na skrzyni też jest inny symbol i już w końcu głupi jestem bo nie wiem czy to skrzynia od niego czy nie. Kupiłem ten samochód z silnikiem i skrzynią w bagażniku i spr. że silnik na pewno nie jest od niego, a skrzynia to nie wiem.
A możesz jeżu spr. mój VIN: WVGZZZ1TZ9W063059?
toomeg23, Już teraz wiem czemu jej nie znalazłem za pierwszym razem bo masz DSG 7-biegową i jak najbardziej taka skrzynia istnieje. UPSS
Tabelka w dziale jest tylko DSG 6-bieg
Oto wykaz kodów literowych skrzyń DSG 7-biegowych i ich przyporządkowanie do silników.