Problem ze wskaźnikiem temp. silnika/cieczy chłodzącej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Problem ze wskaźnikiem temp. silnika/cieczy chłodzącej

Post autor: lukasz22i »

Mam taki problem. Jako że auto mam od niedawna więc nie wiem od kiedy ten problem nęka mój egzemplarz. Konkretniej "wariuje" wskaźnik temperatury. Jak odpalę auto na zimno to w miarę rozgrzewania wskaźnik idzie ku 90st.C, nic niepokojącego się nie dzieje. Niestety z czasem zaczyna sam z siebie opadać do np 50st.C po czym zaraz wraca do 90, kilka razy zdarzyło się że wskazówka opadła niemal do 0 po czym powoli wróciła do 90. Dzisiaj jeżdżąc po mieście zauważyłem że potrafi wariować jak się autem hamuje bądź przyśpiesza.

Czy to problem z samym czujnikiem temp. czy ze wskaźnikiem?
Dziękuje za ew. pomoc.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Wymień czujnik temperatury silnika 2-pin Podejrzewam ,że wszystko wróci do normy...
morfeusz33
Specjalista
Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: morfeusz33 »

Witam
miałem dokładnie to samo:) tzn wskaźnik pokazywał normalnie temperaturę,a nagle spadał do 50 stopni, za chwilę wracał do 90 :) Wymiana pomogła na jakieś 2 miesiące.. teraz znów zaczyna fiksować:) wiec muszę jeszcze raz wymienić.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

morfeusz33 pisze:Witam
miałem dokładnie to samo:) tzn wskaźnik pokazywał normalnie temperaturę,a nagle spadał do 50 stopni, za chwilę wracał do 90 :) Wymiana pomogła na jakieś 2 miesiące.. teraz znów zaczyna fiksować:) wiec muszę jeszcze raz wymienić.
Rozumiem że chodzi o wymianę czujnika temp.? Ile taki czujnik kosztuje i gdzie on się znajduję? Zapewne gdzieś w bloku, pytanie czy jest do niego dobry dostęp czy nie?

U mnie dodatkowo wyrzuca błąd Abgas Verkstat i świeci kontrolka silnika, pewnie nie jest to powiązane ze sobą ale w czwartek podepnę go pod kompa u mechanika i sprawdzę, auto jeździ ok, nie dymi, ma moc, pali super.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Kolego, wystarczy trochę poszukać na forum tu masz temat o z którym powinieneś się zapoznać http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1302&start=0

Ponadto uzupełnij profil, o kod silnika, pomoże w ewentualnej pomocy.

No i chyba przydałoby się podpiąć auto pod kompa, będzie wiadomo co mu leży na silniku :P
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

lukasz22i pisze:U mnie dodatkowo wyrzuca błąd Abgas Verkstat
i to jest między innymi przyczyna "uszkodzonego" czujnika temperatury silnika/. Posprawdzaj i zapisz sobie błędy w grupie Engine.... zanim je skasujesz....
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

jeżu pisze:
lukasz22i pisze:U mnie dodatkowo wyrzuca błąd Abgas Verkstat
i to jest między innymi przyczyna "uszkodzonego" czujnika temperatury silnika/. Posprawdzaj i zapisz sobie błędy w grupie Engine.... zanim je skasujesz....
Dzięki serdeczne za pomoc, w czwartek będę na warsztacie i zrobię jak piszesz.
ODPOWIEDZ