Mam taki problem. Jako że auto mam od niedawna więc nie wiem od kiedy ten problem nęka mój egzemplarz. Konkretniej "wariuje" wskaźnik temperatury. Jak odpalę auto na zimno to w miarę rozgrzewania wskaźnik idzie ku 90st.C, nic niepokojącego się nie dzieje. Niestety z czasem zaczyna sam z siebie opadać do np 50st.C po czym zaraz wraca do 90, kilka razy zdarzyło się że wskazówka opadła niemal do 0 po czym powoli wróciła do 90. Dzisiaj jeżdżąc po mieście zauważyłem że potrafi wariować jak się autem hamuje bądź przyśpiesza.
Czy to problem z samym czujnikiem temp. czy ze wskaźnikiem?
Dziękuje za ew. pomoc.
Problem ze wskaźnikiem temp. silnika/cieczy chłodzącej
-
morfeusz33
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Rozumiem że chodzi o wymianę czujnika temp.? Ile taki czujnik kosztuje i gdzie on się znajduję? Zapewne gdzieś w bloku, pytanie czy jest do niego dobry dostęp czy nie?morfeusz33 pisze:Witam
miałem dokładnie to samo:) tzn wskaźnik pokazywał normalnie temperaturę,a nagle spadał do 50 stopni, za chwilę wracał do 90Wymiana pomogła na jakieś 2 miesiące.. teraz znów zaczyna fiksować:) wiec muszę jeszcze raz wymienić.
U mnie dodatkowo wyrzuca błąd Abgas Verkstat i świeci kontrolka silnika, pewnie nie jest to powiązane ze sobą ale w czwartek podepnę go pod kompa u mechanika i sprawdzę, auto jeździ ok, nie dymi, ma moc, pali super.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Kolego, wystarczy trochę poszukać na forum tu masz temat o z którym powinieneś się zapoznać http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1302&start=0
Ponadto uzupełnij profil, o kod silnika, pomoże w ewentualnej pomocy.
No i chyba przydałoby się podpiąć auto pod kompa, będzie wiadomo co mu leży na silniku
Ponadto uzupełnij profil, o kod silnika, pomoże w ewentualnej pomocy.
No i chyba przydałoby się podpiąć auto pod kompa, będzie wiadomo co mu leży na silniku
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Dzięki serdeczne za pomoc, w czwartek będę na warsztacie i zrobię jak piszesz.jeżu pisze:i to jest między innymi przyczyna "uszkodzonego" czujnika temperatury silnika/. Posprawdzaj i zapisz sobie błędy w grupie Engine.... zanim je skasujesz....lukasz22i pisze:U mnie dodatkowo wyrzuca błąd Abgas Verkstat