Touran 1T2 1.9TDI dla kobiety

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
spiochu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9TDI BLS 2009
Imię:: Ola
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Touran 1T2 1.9TDI dla kobiety

Post autor: spiochu »

Witam,
Poszukuję od jakiegoś czasu Tourana dla siebie - będzie to drugie auto w rodzinie (2+2). Najczęściej będę jeździć nim sama do pracy (2x25km dziennie) lub z dwójką dzieci (przedszkolak i niemowlak) i ich bagażami (duży wózek, jakieś torby na weekendowe wypady) 2-3x/miesiąc po ok 2x100km. Średnio rocznie robię w takim zestawieniu 17-20tys km. Większe wyjazdy (=więcej bagaży) obsługuje auto męża. Także o pojemność auta się nie martwię :) Jedynie zaczynają mnie martwić moje wymagania ;)
Auto musi spełniać warunki:
- 1.9 TDI 105KM
- manualna skrzynia biegów
- dwustrefowy climatronic
- 4 szyby elektryczne
- model po faceliftingu najlepiej 2007, bo na młodszy zapewne nie ma szansy
- szeroki podłokietnik
- brak PDFa czyli chyba tylko BXE wchodzi w grę (sprostujcie, jeśli się mylę)
Fajnie gdyby miało jeszcze:
- stoliki lotnicze dla pasażerów drugiego rzędu
- relingi
- fabrycznie przyciemniane szyby
- oryginalny przebieg do 150-160tys km
- gdyby trafił się jeszcze pełny FIS :) ale na to nie liczę za bardzo
Może będę mało kobieca, ale kolor jest sprawą zdecydowanie drugorzędną ;) (no może poza tym taksówkowym majonezem - reszta mi odpowiada ;) )
I najlepiej żeby był z Niemiec, tj francuskich i włoskich w ogóle nie brałam pod uwagę.
Kwota na jaką mogę sobie pozwolić to 40tys pln +/-10%
Czy mam szansę za te pieniądze znaleźć odpowiedni dla mnie samochód? Oglądając polskie oferty widzę, że bez problemów, przeglądając niemieckie strony - zaczynam wątpić w znalezienie tego jedynego ;) za tę kwotę.
Oferty przeglądam od ok miesiąca - może to nie długo, ale mój mąż twierdzi, że jeszcze taki samochód z linii produkcyjnej nie zjechał, który by mi odpowiadał ;)
Poradźcie czy jest sens jechać oglądać "na żywo" taki egzemplarz:
touran 1
A może ktoś z Łodzi wie coś na temat tego auta lub opinii na temat komisu:
touran 2

pozdrawiam, spiochu
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ten pierwszy wyglada ok... skoro pisze ze serwisowany do konca weż od niego VIN i sprawdz w serwisie czy to prawda... nie pisze skad sprowadzony... naklejki ekologicznej nie ma wiec moze nie byc z niemiec, choc jezeli nie wjezdzał do centrum miast to mu nie była potrzebna... sprawdz to... no i czujnik lakieru tez nie zaszkodzi...

jezeli chodzi o drugi to jak salon polska to moze miec ten przebieg, ale tez warto sprawdzic VIN, choc jak to w polsce bywa nie wszyscy serwisuja po gwarancji... nigdzie nie pisze ze bezwypadkowy, sprawdz go pod tym kątem... niech mnie ktoś poprawi ale wydaje mi sie ze na zdjęciu widać jakby miał pomalowane progi na czarno... czy to tylko cien?

zapytaj jeszcze obydwu sprzedawców jak oni naliczyli 10 poduszek powietrznych??? ;)

w kwestii sprawdzenia przebiegu i całej historii moge polecic gościa...

pozdrawiam
Pankrowka
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Pankrowka »

Jeżeli możesz jeszcze z miesiąc poczekać to w niemczech auta powinny we wrześniu trochę stanieć bo pojawi się ich więcej na sprzedaż po wakacjach. Przynajmniej w moim przypadku jak szukałem auta tak było, że na jesień pojawiło się zdecydowanie więcej ofert sprzedaży zza zachodniej granicy.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

zastanawia mnie, czy Touran nr 1 ma przyciemniane oryginalnie szyby. Na szybach są jasne obwódki co mogło by zwiastować że przyciemnione jest tylko do uszczelek/miejsc łatwo dostępnych? (widoczne na zdjęciu pokazujące prawą stronę samochodu)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

rock4 pisze:zastanawia mnie, czy Touran nr 1 ma przyciemniane oryginalnie szyby. Na szybach są jasne obwódki co mogło by zwiastować że przyciemnione jest tylko do uszczelek/miejsc łatwo dostępnych? (widoczne na zdjęciu pokazujące prawą stronę samochodu)
szyby napewno sa przyciemniane nieorginalnie... pewnie szyby ni ebyły wyjmowane stad te obwódki... ja u siebie sam przyciemniałem ale nie mam takich obwódek gdzyz wyciagałem szyby i wygladaja jak orginał... jedynie nie da sie tego zrobic z tylna szyba...
Megi
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Megi »

Witam,

Podobnie, poszukuję od kilku miesięcy Tourana. Mam również identyczne wymagania jak Ty. Jednak po prześledzeniu forum (Panowie dziekuję za założenie tego forum, myślę, że w obecnej chwili moja wiedza na temat touranów jest większa niż nie jednego handlarza) oraz dokładnym sprawdzeniu wybranych przeze mnie modeli wątpię, że za kwotę 40 tys. uda się kupic auto z 2007. Dlatego zaczęłam brac pod uwagę rocznik 2006. Podanego przez Ciebie Tourana 2 sprawdziłam i okazało się, że jest wypadkowy. Dokładnie miał dwie kolizje. Tak więc trzeba sprawdzac te super okazje cenowe.
spiochu
Przeglądacz

Pankrowka pisze:Jeżeli możesz jeszcze z miesiąc poczekać to w niemczech auta powinny we wrześniu trochę stanieć bo pojawi się ich więcej na sprzedaż po wakacjach.[..]
Teoretycznie mogę poczekać, ale czy taką zależność ktoś jeszcze zauważył? Bo równie dobrze można we wrześniu stwierdzić, że może wstrzymać się do początku roku - wtedy dany rocznik powinien być już tańszy. W praktyce pewnie i tak jeszcze trochę czasu zajmą mi poszukiwania :( więc zobaczymy, jak będzie z tą teorią.
spiochu
Przeglądacz

Dodi pisze:
rock4 pisze:zastanawia mnie, czy Touran nr 1 ma przyciemniane oryginalnie szyby. Na szybach są jasne obwódki co mogło by zwiastować że przyciemnione jest tylko do uszczelek/miejsc łatwo dostępnych? (widoczne na zdjęciu pokazujące prawą stronę samochodu)
szyby napewno sa przyciemniane nieorginalnie... [...]
O.. dzięki Panowie za spostrzeżenie - już teraz wiem, na co również zwrócić uwagę przeglądając oferty.
spiochu
Przeglądacz

Megi pisze:Witam,

Podobnie, poszukuję od kilku miesięcy Tourana. Mam również identyczne wymagania jak Ty. Jednak po prześledzeniu forum (Panowie dziekuję za założenie tego forum, myślę, że w obecnej chwili moja wiedza na temat touranów jest większa niż nie jednego handlarza) oraz dokładnym sprawdzeniu wybranych przeze mnie modeli wątpię, że za kwotę 40 tys. uda się kupic auto z 2007. Dlatego zaczęłam brac pod uwagę rocznik 2006. Podanego przez Ciebie Tourana 2 sprawdziłam i okazało się, że jest wypadkowy. Dokładnie miał dwie kolizje. Tak więc trzeba sprawdzac te super okazje cenowe.
Hej - dzięki za informację o touranie 2.
Też zaczynam mieć wrażenie, że 40 tys. to cena mało realna za rocznik 2007, także powoli zaczynam przyzwyczajać głowę rodziny, że jednak te kilkanaście % trzeba będzie dołożyć do planowanej sumy :/ W każdym bądź razie - szukam dalej.

p.s. pytanie techniczne do admina - czy odpowiadając konkretnym osobom (i cytując je) powinnam to zrobić w jednym poście? bo teraz moje wypowiedzi są jedna za drugą i średnio to chyba wygląda - nie chciałabym zaśmiecać, więc proszę o wskazówkę na przyszłość.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

chetnie pomozemy w poszukiwaniach...
spiochu
Przeglądacz

Zaczęłam się poważniej zastanawiać nad podniesieniem limitu cenowego i takie oto ogłoszenia wzięłam pod uwagę:
touran A
touran B
touran C
Spójrzcie trzeźwym okiem i oceńcie (pomijam powielaną informację o 10 poduszkach i webasto, tam gdzie go nie ma), które zestawienie rocznik/stan auta/przebieg/cena wychodzi najsensowniej? Minusem tych ofert jest fakt, że touran A pochodzi chyba z Francji (na jednym zdjęciu sprzedający zapomniał zamazać tablicę), a oferty B i C pochodzą od sprzedawcy, o którym w necie krążą niezbyt pochlebne opinie :/ że kombinuje, sprzedaje samochody powypadkowe, jako 100% bezwypadkowe, popowodziowe. Zanim znalazłam te opinie, byłam już prawie zdecydowana na tourana B, ale coś mi podpowiada, że chyba nie ma co się pakować (z niemała dla mnie sumą) w podejrzany, niejasny układ.
dudi72
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS 2006
Imię:: Irek

Post autor: dudi72 »

Witam
Ten z oferty B wygląda faktycznie dość ciekawie, i może mieć realny przebieg .Ogrzewanie postojowe faktycznie jest ( jest pilot i dolny przycisk na panelu od klimy). Jako ,że jesteś z 3city udaj się do serwisu vw i zapytaj o możliwość rzetelnego sprawdzenia auta ( zgodność wpisów w ks. serw. z historią serwisową , przebieg,org. lakieru i jego grubość, wyposażenie). Obecnie stan licznika i wpisy do książki serwisowej to robi się na życzenie klienta. Nic nie pisze o wersji silnika i obecności filtra DPF ( kłopotliwy dodatek ). JAk dogadasz się w serwisie to można zagadać ze sprzedawcą o koszty takiego sprawdzenia jak będzie OK to ty płacisz a jak nie to płaci gostek :), tylko idź w zaparte ze sprawdzeniem i nie słuchaj , że szkoda czasu i pieniędzy bo chyba lepiej stracić za sprawdzenie w serwisie niż potem żałować .
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Touran już zakupiony?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy

Post autor: anko1973 »

ja powiem tak, co do cen to sie nie wypowiem bo sie nie sledzę rynku ale pewnie zasada jaka była 1,5 temu ze "te same" auto jest o jakieś 10-20% droższe w Niemczech cały czas obowiązuje; na pewno trzeba spokojnie szukać i nie ma się co napalać; jeśli kasa nie jest duzym problemem to jednak lepiej pojechać do Niemeic i kupic coś u dilera (aczkolwiek teraz z uwagi na kurs to jest jeszcze gorzej) - ja mam auto drugi rok juz - zero problemów; poza tym że 2.0 BKD lubi brac płyn ale z tym ryzykiem sie liczyłem a teraz padło mi ogrzewanie postojowe - no ale - co sie nie psuje.
jest firma na sląsku co sprowadza i daje gwrancje, koledzy tam brali i nie narzekają, dają roczną gwarancję więc może u nich

ale zauważę jedna rzecz - przy dzieciakach fajnie sprawdza się ogrzewanie postojowe; chyba, ze macie garaż no to wtedy raczej nie ma to znaczenia
Ostatnio zmieniony pt gru 02, 2011 18:23 przez anko1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Jak kupowałem swojego 3 lata temu w Niemczech i wiem napewno ze te same roczniki mialy tam wieksze przebiegi które po przyjezdzie do Polski cudownie malały :evil: Moj Touran mial prawie 160 tys km, teraz ma 202 tys i poza sprawami eksploatacyjnymi i słynna dwumasą nic nie było robione. A sprowadzałem przez sprawdzonego pośrednika bo ja ani po niemiecku ani czasu na to nie miałem
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
ODPOWIEDZ