Wspomaganie harczy...
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Wspomaganie harczy...
Witam!
Nagle zauważyłem niepokojące odgłosy z układu kierowniczego podczas "manewrowania parkingowego", że tak powiem. W czasie kiedy kręcimy kierownicą większe ruchy czyli parking bądź nagłe mocniejsze skręcanie. Podczas jazdy zwykłej jest ok bo te ruchy są minimalne.
Kiedy kręcę kierownicą stojąc w miejscu też to słyszę.
Odgłos jest w rodzaju harczenia, lekkich stuków które słyszę i czuję na kierownicy.
Chciałem sprawdzić poziom płynu w pompie wspomaganie ale kompletnie nie wiem gdzie to się sprawdza pod maską. Coś mi się wydaje, że tu jest inne wspomaganie-elektryczne? W starszym VW Polo które miałem takie dźwięki ewidentnie wskazywały zły poziom płynu wspomagania.
Czy to też może być ta przyczyna? Jeśli tak to proszę o podanie nazwy/kodu płynu wspomagania.
A może to inna przyczyna?
Czy mogę z tym jeździć?
Dziwi mnie to bo stało to się nagle.
Proszę o pomoc.
Touran 2.0 dsg, 2005 rok
Nagle zauważyłem niepokojące odgłosy z układu kierowniczego podczas "manewrowania parkingowego", że tak powiem. W czasie kiedy kręcimy kierownicą większe ruchy czyli parking bądź nagłe mocniejsze skręcanie. Podczas jazdy zwykłej jest ok bo te ruchy są minimalne.
Kiedy kręcę kierownicą stojąc w miejscu też to słyszę.
Odgłos jest w rodzaju harczenia, lekkich stuków które słyszę i czuję na kierownicy.
Chciałem sprawdzić poziom płynu w pompie wspomaganie ale kompletnie nie wiem gdzie to się sprawdza pod maską. Coś mi się wydaje, że tu jest inne wspomaganie-elektryczne? W starszym VW Polo które miałem takie dźwięki ewidentnie wskazywały zły poziom płynu wspomagania.
Czy to też może być ta przyczyna? Jeśli tak to proszę o podanie nazwy/kodu płynu wspomagania.
A może to inna przyczyna?
Czy mogę z tym jeździć?
Dziwi mnie to bo stało to się nagle.
Proszę o pomoc.
Touran 2.0 dsg, 2005 rok
Pozdrawiam!
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
No to długo będziesz szukał tego płynu, bo go ... nie ma. Touran ma wspomaganie elektryczne.Ciapek pisze:Chciałem sprawdzić poziom płynu w pompie wspomaganie ale kompletnie nie wiem gdzie to się sprawdza pod mask
Ktoś już gdzieś opisywał trzeszczenie i chyba chodziło łożysko górne kolumny McPhersona.
Poszukaj sobie - mi "cyfra" nie pozwala

- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
może i nie siedzicie jak piszesz, ale macie takie same auta i znacie ich bolączki i opisanie dokładnie problemu pomaga w postawieniu diagnozy często trafniejszej niż nie jeden mechanik który na prawie różne auta.spacewalker pisze:Wszystko jest mozliwe, my nie siedzimy w Twoim aucie. Zato napewno mogłes wyedytowac post zwłaszcza gdy odpisujesz jeden po drugim.
Tak i było w tym przypadku...
Już jestem po wymianie łożysk. Układ kierowniczy chodzi jak po maśle

Kupiłem FAGa. 120 zł dwie strony + 200 zł robocizna. Mechanik miał spory kłopot z odkręceniem śrub. Dość ostro było zerdzewiałe ku naszemu ździwieniu.
Dziękuję z tego miejsca wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Pozdrawiam!