Jakie opony zimowe?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
rafi
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: rafi »

Musze sie pochwalic, moj touranek juz dostal nowe oponki zimowe Nokian Hakkapeliitta R. http://vianor.no/dekk/personbiler/vinte ... eliitta-r/
Mialem takie same w mercedesie i sa rewelacyjne, zadnego problemu z wjechaniem pod gore, a gory u mnie sa wysokie i strome. Teraz tylko czekac na snieg :)
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

rafi pisze:Musze sie pochwalic, moj touranek juz dostal nowe oponki zimowe Nokian Hakkapeliitta R. http://vianor.no/dekk/personbiler/vinte ... eliitta-r/
Mialem takie same w mercedesie i sa rewelacyjne, zadnego problemu z wjechaniem pod gore, a gory u mnie sa wysokie i strome. Teraz tylko czekac na snieg :)
Oooo tak Hakkapelitta rządzi!! Mam do dziś takie u ojca w Punto II. Normalnie po śniegu Punto idzie jak przecinak. Nie wiedziałem, że Hakki są jeszcze produkowane? gdzie je nabyłeś :> nie mów mi tylko, że w Norwegii :> :(
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Panowie,ale to sa opony nordyckie,a one są przystosowane bardziej do jazdy po sniegu niż asfalcie,jak opony sprzedawane u nas.. Są głośne,do niższych prędkości i mierne na suchym.. :roll:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
rafi
Przeglądacz

Post autor: rafi »

GioW pisze:
rafi pisze:Musze sie pochwalic, moj touranek juz dostal nowe oponki zimowe Nokian Hakkapeliitta R. http://vianor.no/dekk/personbiler/vinte ... eliitta-r/
Oooo tak Hakkapelitta rządzi!! Mam do dziś takie u ojca w Punto II. Normalnie po śniegu Punto idzie jak przecinak. Nie wiedziałem, że Hakki są jeszcze produkowane? gdzie je nabyłeś :> nie mów mi tylko, że w Norwegii :> :(
Sa i beda produkowane na skandynawie. Z tego wzgledu ze mieszkam w Norwegii, tam nabywam oponki. Guma jest bardzo miekka, dlatego tez sa bardzo ciche i swietnie sie sprawuja. Wytrzymuja 3-4 sezony. Wystepuja jeszcze na kolcach np. takie http://vianor.no/dekk/personbiler/vinte ... eliitta-7/ minusem jest to, ze sa bardzo glosne i przy szybszej jezdzie po asfalcie kolce wypadaja.
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Muti pisze:Panowie,ale to sa opony nordyckie,a one są przystosowane bardziej do jazdy po sniegu niż asfalcie,jak opony sprzedawane u nas.. Są głośne,do niższych prędkości i mierne na suchym.. :roll:
Muti napisał cenną uwagę. Proponuję przed zakupem opon zimowych zastanowić się jakie są u nas zimy, oczywiście piszę o forumowiczach, którzy mieszkają w mieście. Przecież szybko albo się roztapia albo odśnieżają.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
superdeko
Kandydat

Post autor: superdeko »

Od tego roku chyba wchoza na rynek naklejki marketingowe na oponach ktore pokazuje jak opona zachowuje sie w poszczegolnych warunkach - np na mokrym - klasy sa od A w dol .... dodatkowo jest podana tez glosnosc opony - dodajac te 2 rzeczy + uzytkowanie opon mozna zlozyc naprawde fajny zestaw. Szkoda przeplacac za opony jak jezdzi sie lokalnie (kilka lub kilkanascie km dzienne) jesli ktos ma tra przynajmniej 1-2 razy w tyg warto miec cos lepszeo bo i na mokrym i w czasie hamowania wszystko sie zwroci.
VW Polo -> VW Golf -> VW Touran -> ...... tylko VW
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Dziś widziałem w TV pierwszą reklamę opon zimowych!! Nieźle! Bridgestone zaczął. Ciekawe kiedy reszta.

Na mnie czekają w moim zakładzie oponiarskim GoodYeary kupione rok temu na czarnej stali :)
Przyjdzie na nie czas. W sumie fajna taka zmiana z alusów na sezon.
PRawda też jest taka, że będę się starał zakładać zimówki raczej późno bo zima ma w tym roku być znowu śmieszna, szybka i nijaka, na święta brak śniegu. Oczywiście to tylko prognozy.

Piszecie o tym aby zwracać uwagę na miejsce zamieszkania i dobór opon.
Ok. Mieszkam w dużym mieście, zakład oczyszczania działa dość sprawnie w razie ataku, ale to nie znaczy, że zdecydowałbym się na wielosezony albo że wogóle nie będę zmieniał opon na zimowe bo tak też się da przy rozsądnej jeździe i ESP.
Ale odwiedzam rodzinę poza miastem, jadę w góry na ferie i to wtedy oczekuję od opon wysokich osiągów. Nie będę miał przecież dwóch kompletów na zimę-miasto i inne.
Fakt faktem warto mieszczuchom kupować opony które mają dobre osiągi na mokrym bo niewątpliwie w zimę więcej wody niż śniegu na głównych ulicach.
Zatem chyba dobrze poczytać testy opon i dobrać coś dla siebie.

pozdr
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2012 18:41 przez Ciapek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ciapek pisze:PRawda też jest taka, że będę się starał zakładać zimówki raczej późno bo zima ma w tym roku być znowu śmieszna, szybka i nijaka, na święta brak śniegu. Oczywiście to tylko prognozy.
Do momentu kiedy to zima "zaskoczy" drogowców... :hahaha:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

marynarz75 pisze:Do momentu kiedy to zima "zaskoczy" drogowców... :hahaha:
czyli jak zawsze :haha:
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

A ja zamierzam kupić ochraniacz na maskę. HGW w Warszawie co roku marudzi, że nie będzie ośnieżać bo za drogo, tylko będzie żwirem posypywać ulice. Bierze przykład ze Skandynawii.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany
Auto:: Toyota Avensis T27
Imię:: Tomek
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: rasta »

dziś kupiłem i założyłem nowe opony zimowe Kleber Krisalp HP2 195/65R15 91T. z rabatem i montażem 700zł :)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

rasta, szybko tą zimę witasz ;)
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Tomas za warszafka nie nadązysz ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

no chyba, ja tam jeszcze lata nie żegnam :)
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany
Auto:: Toyota Avensis T27
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: rasta »

...kiepskie miałem już letnie. wczoraj popadało i na trasie czułem że się ślizgają a bardzo mało jeżdzę tourankiem ....to na co bedę czekał... za trzy- cztery tygodnie zacznie się... :)
ODPOWIEDZ