andrz3j pisze:
Powoli przymierzam się do wymiany wszystkich tarcz i klocków i mam mały dylemat czy zmieniać jarzma na 312mm i czy ATE czy ATE power disc
Musisz zadac sobie pytanie czy jesteś w stanie przegrzac hamulce swoją jazda z 1.6
Moim zdaniem do normalnej codziennej jazdy markowe 288mm spokojnie wystarczaja... Mi akurat nie starczaly stąd decyzja o zmianie..
A co do tematu to wczoraj zamowilem oryginalne tuleje od ibizy cypru do tylnego mocowania przedniego wahacza i odebrałem przednie gumy z ASO..
Może jak mi się uda to w sobotę zmienię...
Muti pisze:
Musisz zadac sobie pytanie czy jesteś w stanie przegrzac hamulce swoją jazda z 1.6 ....
Muti spokojnie, zagrzac hamulce taka samo można w 2.0 jak i w 1.6. M.in w gorach a że uwielbiam szybko jeździć na górskich drogach to niestety ale stalo sie. Dwa tygodnie temu jechalem z kolesiem on za mna bmw E46 i niestety w pewnym momencie zgubiłem go na serpentynkach .
Poczytalem i za duzej roznicy nie bedzie z "312", takze zostaje 288 jeszcze tylko maly dylemat z marka tarczy i klockow ale juz cos na oku mam...
P.S. Hamulce to nawet poloweczka 1.1 kilka razy przegrzałem na torze w Kisielinie a nawet jezdzac po ZG.
Dużej różnicy w samym hamowaniu nie ma,jedynie lepiej kleja,ale za to ciężej jest je zagotowac ;p ją na razie trochę pohamowalem mocniej to tylko zauważyłem że jak są cieplejsze to mocniejsze są...
Muti pisze:Dużej różnicy w samym hamowaniu nie ma,jedynie lepiej kleja,ale za to ciężej jest je zagotowac ;p ją na razie trochę pohamowalem mocniej to tylko zauważyłem że jak są cieplejsze to mocniejsze są...
Wieksza powierzchnia tarczy stad wiecej metalu do oddawania ciepła.
Muti pisze:
Musisz zadac sobie pytanie czy jesteś w stanie przegrzac hamulce swoją jazda z 1.6 ....
Muti spokojnie, zagrzac hamulce taka samo można w 2.0 jak i w 1.6. M.in w gorach a że uwielbiam szybko jeździć na górskich drogach to niestety ale stalo sie. Dwa tygodnie temu jechalem z kolesiem on za mna bmw E46 i niestety w pewnym momencie zgubiłem go na serpentynkach .
Poczytalem i za duzej roznicy nie bedzie z "312", takze zostaje 288 jeszcze tylko maly dylemat z marka tarczy i klockow ale juz cos na oku mam...
P.S. Hamulce to nawet poloweczka 1.1 kilka razy przegrzałem na torze w Kisielinie a nawet jezdzac po ZG.
O maj gat. Coś tam jeżdżę torowo i nigdy nie przegrzałem tarcz/klocków. Tak samo przejeżdżany kilkakrotnie salmopol, gdzie auto miało pianę w pysku. Trzeba zmienić styl jazdy, potrenować, zwłaszcza jak jeździsz "slow in fast out", to przed winklem jedynie krótkie pyerdolnięcie najlepiej z lewej
wojteq po pierwsze co dla Ciebie oznacza przegrzanie hamulców, jakie objawy,jakie nastepstwa? Zrób sobie "slow in fast out" na górskich drogach z "pyerdolnieciem" z lewej .
"slow in fast out" jak dla mnie poza szybszym wyjsciem z zakretu zwiazany jest z cieciem zakretu a w gorach ze wzgledu na brak widocznosci i braku mozliwosci sprawdzenia czy ktos nie jedzie z
przeciwka jest znacznie ograniczony. Na zgrzanie hebli ma wpływ wiele czynników jak sam wiesz: tarcze, klocki, płyn hamulcowy, felgi,wentylacja, technika jazdy itd..
Niekiedy wystarczy wyhamować ze 150 do zera aby stracic hamulce..
P.S. Przydałoby sie małe kompedium wiedzy na temat hamulców i techniki jazdy. Może napiszesz coś? Ostatnio troche czytałem o hamulcach i o ile znajdę czas to sam mogę napisać (tylko znaleźć czas)
Podstawa to dobry stan techniczny i płyn hamulcowy. Widziałem na track day'ach, takie jaja, ze gość po dwóch kółkach potrafił podpalić klocki w vw polo. Także wiele zależy również od stylu jazdy.
Chętnie się włączę w temat, chociaż na razie to mały miki jestem, bo trenuje regularnie od 2 lat.
sz.p.bartek pisze:Duża masa a do tego ryje przodem jak dzik.
Witam
Planuję kupić odkurzacz samochodowy. Zastanawiam się nad dwoma ofertami odkurzaczy.
1. Black&Decker Odkurzacz samochodowy 12V PAD1200
Opis:
Specjalny, długi wąż pozwalający dosięgnąć wszelkie zakamarki samochodu
Opatentowany system "silnik w filtrze" pozwolił na skonstruowanie wyjątkowo kompaktowych rozmiarów odkurzacza
Długa dysza szczelinowa zezwala na odkurzanie pod siedzeniami i w ciasnych przestrzeniach pomiędzy nimi
Połączenie dyszy szczelinowej z miękką szczotką
Podwójna funkcjonalność - jako tradycyjny odkurzacz ręczny lub po odpięciu rękojeści do pracy w trudno dostępnych miejscach.
System odwirowywania kurzu Cyclonic utrzymuje filtr w czystości przez długi czas.
Pokrętło oczyszczania filtra łatwe,otrzepywanie pyłu z filtra.
Potrójna filtracja - większa skuteczność odkurzania i trwałość urządzenia.
Okno w korpusie pozwala na ocenę kiedy pojemnik trzeba opróżnić.
Okno opróżniania kurzu z boku pozwala na wysypywanie bezpośrednio do pojemnika na śmieci bez brudzenia rąk.
Torba mieszcząca odkurzacz oraz akcesoria - wszystko w jednym miejscu.
Miejsce na przewód zasilający można go nawinąć wokół korpusu odkurzacza.
Przewód zasilający o długości 5 m pozwala na czyszczenie wszelkich miejsc wraz z bagażnikiem.
Wtyczka do typowego gniazdka samochodowego 12 V.
2. Black&Decker Odkurzacz samochodowy 12V PAV1205
Opis:
Napięcie zasilania 12 V
Moc zasysania (W) 11 W
Podciśnienie zasysania 315 mm
Zasysane powietrze 859 l/min
Objętość pojemnika na kurz 350 ml
Czas pracy 30 min
Filtr wyjściowy Tak
Akcesoria w zestawie Tak
Działanie typu Cyclonic™ Tak
Pokrętło do czyszczenia filtra Tak
Długość przewodu zasilającego 5 m
Jakie macie zdanie o odkurzaczach na 12V. Oczywiście nic nie zastąpi normalnego odkurzacza ale trzeba mieć jeszcze w garażu dostęp do 220V.
odpalasz auto i odkurzasz... przez te 10-15 min nie powinno ci rozładowac aku, a poza tym masz benzyniaka wiec duzego pradu do rozruchu nie potrzebujesz