Guma wewnętrzna półosi
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Guma wewnętrzna półosi
Witam!
Przy okazji zeszłej zmiany opon z zimowych na letnie serwis zaproponował wykonanie zbieżności (czego dokonałem), a także wymianę "gumy wewnętrznej półosi lewej i prawej. Niestety nie udało im się w 1 dzień sprowadzić tej części i nie zrobili tego.
Chcę kupić sam te gumy i pojechać z nimi od razu do serwisu.
Co to jest za część i na jaką oś? Domyślam się, że przednią.
Może jakiś numer części i czy są zamienniki, ile może kosztować oryginał?
Będę wdzięczny za info.
pozdr
Przy okazji zeszłej zmiany opon z zimowych na letnie serwis zaproponował wykonanie zbieżności (czego dokonałem), a także wymianę "gumy wewnętrznej półosi lewej i prawej. Niestety nie udało im się w 1 dzień sprowadzić tej części i nie zrobili tego.
Chcę kupić sam te gumy i pojechać z nimi od razu do serwisu.
Co to jest za część i na jaką oś? Domyślam się, że przednią.
Może jakiś numer części i czy są zamienniki, ile może kosztować oryginał?
Będę wdzięczny za info.
pozdr
Ostatnio zmieniony pn paź 22, 2012 08:11 przez Ciapek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
umówiłem już się z mechanikiem.
Pytał mnie czy to są wewnętrzne czy zewnętrzne. Czyli po 2 na jednej stronie więc razem aż 4. Pamiętając co zapisywałem na kartce w kwietniu powiedziałem, że ""gumy wewnętrznej półosi lewej i prawej" tak jak Wam.
To na pewno inaczej osłona przegubu???
Części też już zamówiłem
Pytał mnie czy to są wewnętrzne czy zewnętrzne. Czyli po 2 na jednej stronie więc razem aż 4. Pamiętając co zapisywałem na kartce w kwietniu powiedziałem, że ""gumy wewnętrznej półosi lewej i prawej" tak jak Wam.
To na pewno inaczej osłona przegubu???
Części też już zamówiłem

Pozdrawiam!
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
Witam,
Dołączę się do tematu. Dzisiaj miałem przegląd i diagnosta zauważył uszkodzoną osłonę przegubu półosi od strony kierowcy (wewnętrznej nie od koła).
Zajrzałem pod autko i zrobiłem fotkę. Zauważyłem wyciek oleju.
Czy wystarczy wymienić samą osłonę czy jest tam też jakaś uszczelka? Czy może pozostaje mi wymienić całą półoś?
Link do fotek:

Dołączę się do tematu. Dzisiaj miałem przegląd i diagnosta zauważył uszkodzoną osłonę przegubu półosi od strony kierowcy (wewnętrznej nie od koła).
Zajrzałem pod autko i zrobiłem fotkę. Zauważyłem wyciek oleju.
Czy wystarczy wymienić samą osłonę czy jest tam też jakaś uszczelka? Czy może pozostaje mi wymienić całą półoś?
Link do fotek:

- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Ciapek może niech mechanik przed wymianą samej osłony sprawdzi w jakim stanie jest przegub. Być może trzeba będzie wymienić razem. Podczas jazdy nie odczuwasz drgań?
Oczywiście trzymam kciuki żeby była tylko sama osłona do wymiany.
Oczywiście trzymam kciuki żeby była tylko sama osłona do wymiany.
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
- Początkujący
- Kontakt:
Ostatnimi czasy Touranem śmiga żona i to na bardzo krótkie dystansy, więc wykrywalność usterek jest obecnie znikoma.
Obecnie znajomy jest w PL i mógłby mi przywieźć części tylko nie wiem czy sama osłona wystarczy.
Ale skąd ten smar/olej?
Ciekawe ile kosztuje lewa półośka w ASO do DSG. Czy lewa i prawa strona są zamienne?
Obecnie znajomy jest w PL i mógłby mi przywieźć części tylko nie wiem czy sama osłona wystarczy.
Ale skąd ten smar/olej?
Ciekawe ile kosztuje lewa półośka w ASO do DSG. Czy lewa i prawa strona są zamienne?
-
- Początkujący
- Kontakt:
Skoro smar się wydostaje to pewnie jest tam jeszcze jakaś uszczelka poza samą osłoną. Nie wiem kiedy powstało to uszkodzenie i ile tego smaru zdążyło uciec. Pewnie bez wizyty u mechanika się nie obejdzie. Czyżby czekała mnie podróż do PL :-)
Czy gdyby doszło do jakiegoś uszkodzenia półosi to jak ono jest wyczuwalne? Przy skrętach czy prostej, wolniejszej czy szybszej jeździe? Jak najlepiej zdiagnozować?
Czy ktoś miał podobne przygody z półosiami i tymi przegubami?
Przegub jest dość schowany i uszkodzenie mechaniczne raczej nie wchodzi w grę więc stawiam na zmęczenie materiału.
Czy gdyby doszło do jakiegoś uszkodzenia półosi to jak ono jest wyczuwalne? Przy skrętach czy prostej, wolniejszej czy szybszej jeździe? Jak najlepiej zdiagnozować?
Czy ktoś miał podobne przygody z półosiami i tymi przegubami?
Przegub jest dość schowany i uszkodzenie mechaniczne raczej nie wchodzi w grę więc stawiam na zmęczenie materiału.