markrzem pisze:zastanawia mnie to bo nawet gdy juz auto ma juz 90 stopni to na postoju spalanie jest 0,6 albo 0,7L a zawsze bylo zero jak stalem np.na skrzyzowaniu na swiatlach
perpetuum mobile o ile mi wiadomo nadal jest mrzonką - ergo źle pamiętasz, coś koło 0,4l/h to musi pokazać, 0,6 też jest w normie jak najbardziej
czyli to wszystko normalne objawy???;) w sumie to pierwsze moje auto z webasto wiec nie wiem.wiec kiedy powinno sie wylaczyc jezeli jest automatyczne?i czy ten dzwiek po wylaczeniu silnik jest dosc mocno slyszalny?mam nadzieje tylko ze kiedys jak gdzies zparkuje to nikt nie przybiegnie z gasnicai pomysli ze cos sie zaczyna palic;)))
markrzem pisze:i czy ten dzwiek po wylaczeniu silnik jest dosc mocno slyszalny?
Tak Jakby suszarka chodziła..Chociaż to i tak jest cicho,bo przy chodzącym webasto bez silnika hałas jest głośniejszy i podobny do palnika gazowego do papy
redart, nie możesz wyłączyć dogrzewacza,oprócz oczywiście przycisku A/C. Jak sama nazwa wskazuje to jest dogrzewacz,nie ogrzewanie postojowe,takze silnik musi być odpalony i temp płynu poniżej 90st.
ok teraz silnik zimny okolo 2-3 st ... wlaczam stacyjke .. AC wlaczone ... cisza ( powinien tu sie juz odpalac czy dopiero po silniku ? ) .... startuje silnik ... maska otwarta ide sluchac ... i rowniez cisza ( nie liczac silnika ) ... jak ma wstac po silniku to po jakim czasie powinien wystartowac ?
moze cos spaprałem przy tescie webasto ? zrobilem jak w opisie jarrego ... webasto wstalo i zaczelo grzac ... pozwolilem mu zagrzac silnik ... wylaczyl sie i po ponownym odpalaniu juz nie startowal ( zgasilem silnik przy 60st i jak wlaczylem stacyjke to odrazu startowal dopiero jak silnik osiagnol 90st to przestal ).
a teraz cisza ....
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013 Mój chomik - redart_vw
redart, to jest piec,on nie startuje jak zapalniczka od razu full power.
Silnik odpalony i sluchaj przy prawym nadkolu po okolo 1-2minut po odpaleniu silnika coś powinien zacząć już się palić.
jeżu pisze:YYYY To ja się już nie wypowiadam za właścicieli webasto lub dogrzewacz... Kolorowych...
A to czemu ? Cos namieszalem ?
@Muti
Stałem tak przy nim z 5 min to ze odrazu nie rusza to wiem na tescie tez chwile zajeło ... ale po 5 min powinien juz wstac .....nic jutro odepne kleme moze cos sie powaliło ....
Ostatnio zmieniony pn paź 29, 2012 00:44 przez RedArt, łącznie zmieniany 1 raz.
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013 Mój chomik - redart_vw
redart, myślę,że nie ma takiej potrzeby..Zaczekaj aż będzie trochę chłodniej,bo start webasto nie jest zależny od temp na zegarach,a najprawdopodobniej od jego wlasnego termometra i ta temp się czasami różni kilka stopni od tej na zegarach.