Świst przy puszczaniu gazu
-
mskrapi1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Świst przy puszczaniu gazu
Wita,. Chodzi o Caddy ale silnikowo to to samo. BLS 1.9TDI 105KM
Mianowicie gdy chcę jechać spokojnie i staram się zmieniać biegi przed 2 tyś obr. (czyli jak zaczyna ładować turbo) podczas puszczania gazu słychać krótki świst, tak jak by turbo puszczało ciśnienie które już nie będzie potrzebne (bo wciskam sprzęgło w celu zmiany biegu). Szukałem i jedyne co doczytałem to że może jest zasyfiony kolektor dolotowy i stąd słychać upuszczane ciśnienie.
Dodam, że autko nie dymi, turbo nie świszczy podczas przyspieszania, nic nie słychać jeśli zmiany następują przy wyższych obrotach 3tyś, moc jest ok. - więc uszkodzenie turbo odpada.
Spotkał się ktoś z tym i ewentualnie naprawiał/czyścił?
Mianowicie gdy chcę jechać spokojnie i staram się zmieniać biegi przed 2 tyś obr. (czyli jak zaczyna ładować turbo) podczas puszczania gazu słychać krótki świst, tak jak by turbo puszczało ciśnienie które już nie będzie potrzebne (bo wciskam sprzęgło w celu zmiany biegu). Szukałem i jedyne co doczytałem to że może jest zasyfiony kolektor dolotowy i stąd słychać upuszczane ciśnienie.
Dodam, że autko nie dymi, turbo nie świszczy podczas przyspieszania, nic nie słychać jeśli zmiany następują przy wyższych obrotach 3tyś, moc jest ok. - więc uszkodzenie turbo odpada.
Spotkał się ktoś z tym i ewentualnie naprawiał/czyścił?
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
a moze wydech coś nie haloo...
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jak siedzisz w środku to słyszysz tylko świst, czy też takie krótkie "uuuh", jakby "haukanie". Ciężko to opisać trzeba nagrać dźwięk. Jeśli nie masz przedmuchów przy silniku np. przy chłodniczce EGR to ten odgłos traktowałbym normalnie.
Podobnie słychać z filtra, jak się otworzy maskę i doda gazu. Turbina schodzi z obrotów i słychać jak rezonuje słup powietrza, jakby coś rzęziło w środku.
Na te przyległości były różne działania w stronę turbiny np. tłumiki szumów. Teraz każdy CR ma takowy.
Podobnie słychać z filtra, jak się otworzy maskę i doda gazu. Turbina schodzi z obrotów i słychać jak rezonuje słup powietrza, jakby coś rzęziło w środku.
Na te przyległości były różne działania w stronę turbiny np. tłumiki szumów. Teraz każdy CR ma takowy.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
to może inaczej... zloguj autko vagiem na doładowaniu i zobaczymy co z turbinką. może poprostu wydaje nieciekawe dzwięki , ale działa poprawnie. Wiele aut ma takie odgłosy, a jeżdżą i jeżdża i nic sie nie dzieje. Może poprostu czyszczenie dolotu, kolektora , turbiny i egru załatwi sprawę... Pozdjedź do kogoś w swojej okolicy co ma JetCleanTronica , niech zapnie pod autko i wszystko poczyści bez demontażu i juz będzie inaczej 
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
mskrapi1980
- Przeglądacz
-
mskrapi1980
- Przeglądacz
Dokładnie tak jak piszesz.Turanek pisze:No, ja ci tego nie nagram bo Czarnucha już pogoniłem, a Pomarańcza już nie ma tego efektu. Najbardziej słyszalny przy szybkim przyspieszaniu i gwałtownym wysprzęgleniu przed 2000 - 2100 obrotami. Słychać praktycznie na każdym biegu, no może oprócz szóstki...
Doczytałem, że nazywają to "sową" i głównie występuję w passatach.
Mechanior znajomy dzisiaj tylko się przejechał i mówi od razu, że czyszczenie kolektora dolotowego i sprawdzenie szczelności wydechu. Co o tym myślicie?
Niestety żona pogoniła gdzieś autem więc logi jutro.
Dodatkowo jak je zrobić? Dopiero uczę się auta a wersji na forum jest kilka więc za linka wielkie dzięki.
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
elo! ja już chyba pisałem kiedyś o swoim przypadku ale powtórzę. u mnie było bardzo podobnie i okazało się że ciśnienie w układzie dolotowym wyrwało wąż z intercoolera. mój mechanik od razu wiedział o co chodzi, auto w górę, osłona silnika w dół i wszystko widać. podobno jest to częsta usterka w TDI, zwłaszcza w 2.0. ponieważ koszt zdjęcia osłony silnika jest równy 0pln proponuję sprawdzić wszystkie połączenia węży układu dolotowego, ich końcówki są odlewane z bardzo kruchego stopu i często pękają rozszczelniając układ.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Dokładnie, nie będę polemizował czy dźwięk był uuuu, czy buuuu. Miałem podobnie, w rezultacie wymieniłem dwa przewody intercoolera. Cisza.Bzyku pisze:elo! ja już chyba pisałem kiedyś o swoim przypadku ale powtórzę. u mnie było bardzo podobnie i okazało się że ciśnienie w układzie dolotowym wyrwało wąż z intercoolera. mój mechanik od razu wiedział o co chodzi, auto w górę, osłona silnika w dół i wszystko widać. podobno jest to częsta usterka w TDI, zwłaszcza w 2.0. ponieważ koszt zdjęcia osłony silnika jest równy 0pln proponuję sprawdzić wszystkie połączenia węży układu dolotowego, ich końcówki są odlewane z bardzo kruchego stopu i często pękają rozszczelniając układ.
-
mskrapi1980
- Przeglądacz