Wyczuwalne przeskoki podczas kręcenia kierownicą

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Wyczuwalne przeskoki podczas kręcenia kierownicą

Post autor: Ciapek »

Witam!

Dziwnie zbiegło mi się z wymianą opon wykrycie dziwnego zachowania podczas skręcania kierownicy.
Najpierw przy wolnej prędkości wchodzenia w zakręt np. po ruszeniu spod świateł na skrzyżowaniu połączonym ze skręcaniem.
Postanowiłem sprawdzić czy w czasie postoju coś wyczuję i bezaplecyjnie podczas szybszego ruszania kierownicą w lewo i prawo, lewo, prawo itd czuję, że kierownica i wspomaganie nie chodzi w 100% płynnie. Czuć takie jakby wibracje, delikatne przeskoki. Nie jest jak po maśle ;)

Pierwsze oznaki wyczułem zaraz po zmianie kół na zimowe (felgi stalowe wraz z oponami).
Rok temu jeździłem na tym samym zestawie i raczej nic takiego nie wyczułem.
Jak wiadomo opona zimowa ma inną gumę. Może tak się zachowuje na nawierzchni.

Powiedzcie mi czy mogę łączyć to z wymianą kół u wulkanizatora czyli jakieś niedopatrzenie w zakładzie, uszkodzenie czy to zupełny zbieg okoliczności?

Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
adamus
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: adamus »

Nie jestem znawcą ale w poprzednim aucie miałem podobnie i okazało się że śruba w kole była nie dokręcona ,tyle że skutkowało to jeszcze pukaniem podczas jazdy. A może na oponach zęby się porobiły albo jakiś drążek gdzieś przeskakuje (końcówka drążka )
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

Sprawdź czy masz dokrecone koła . Ja w zeszłym roku miałem tez podobny problem 2szpilki nie dokrecone :>
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wulkan »

Jak przeskakuje i czuć takie terkotanie na kierownicy to łożyska mc'phersona... przerabiałem temat u siebie zaraz po zakupie auta
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

to jest na prawdę delikatne i tylko czuć przez dotyk, że tak to ujmę na kierownicy. Nic nie słychać, nic nie czuć co przekłada się na całe auto.

Opony to jednosezonowe zakupione nowe GoodYear UltraGrip 8

nie wiem czy ktoś wymieniał łożyska skrętne, ale to niebo a ziemia. Łożyska to mi podczas manewrowania tak dawały, że laik by zauważył, że coś jest nie tak
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ