Czy warto kupić tourana

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Czy warto kupić tourana

Post autor: marnon »

Na wstępie witam!

Jestem posiadaczem Golfa V i noszę się z zamiarem zmiany na Tourana właśnie. Technologicznie niby bardzo zbliżone auta, gabarytowo inne światy. Skoro golf V to niby dopracowany do perfekcji kompakt dlaczego Touran nie jest już tak super postrzegany? myślałem że wiele mają wspólnego, ale niezawodność Tourana to nie ścisła czołówka.

Chciałem więc zaczerpnąć wiedzy od użytkowników na następujące pytania:

Interesuje mnie tylko jednostka 1.9tdi 105 KM, budżet 30tyś zł.

1) Czy w takim budżecie mam szansę kupić ładnego polifta ?
2) Czy poza wyglądem jakość wykonania wersji przedliftem a polifcie jest różna, któryś lepiej wykonany mniej zawodny?
3) Które silniki mają seryjnie DPFa - chodzi mi o oznaczenia (kod) silnika
4) DSG - czy jeśli auto ma przebieg ori 240tyś km to mogą wystąpić problemy ze skrzynią ? jeśli była regularnie serwisowana
5) Ile pali średnio Touran 1.9 TDI ? więcej niż golf V z tym samym silnikiem?
6) Proszę o krótką ocenę tego egzemplarza - http://allegro.pl/vw-touran-1-9-dsg-yam ... 46220.html

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

czy warto kupic Tourana?

Głupupie pytanie... oczywiscie ze tak. Ze niby GolfV sie nie psuje?

dalaczego TYLKO 1.9? stereotypy... ja mam 2.0 od 4 lat i... i nic jezdze nim poprostu

mam na DSG 222222 km i jet OK ;)

Nigdy nie wiadomo na jaka sztuke trafisz... tak czy inaczej powodzenia
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Ja mam 1.9 105 i wszystko oki :) , spali tyle ile wlejesz :P , moj w trasie, wiadomo od nogi zalezy, srednio 5 z groszami, miasto 7 z groszami :)
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

marnon pisze:Interesuje mnie tylko jednostka 1.9tdi 105 KM, budżet 30tyś zł.

kupisz, ale czy ładnego, a przede wszystkim w dobrym stanie to wątpię i golasa. To niski budżet.
Szukałbym przedlifta "ładnego" jak to nazywasz.
30 tys to mało.

Wg. mnie Touran od Golfa różni się klasą komfortu, wykonania, a przede wszystkim Torany mają lepsze wyposażenie.

Inne pytania moim skromnym okiem jako właściciela Tourana:

2) nie sądzę. Jedyne co to w poliftach są nowsze jednostki, a przede wszystkim 2.0 który podobno nie jest tak awaryjny, aczkolwiek mam 2.0 ponad rok i jest gitara, a moc auta i zabawa - bezcenna :)
W poliftach nowsze jednostki to już wogóle 170KM, a nie 140KM

3) musisz znaleźć jakąś listę. na pewno starsze rzadziej występują z DPF

4) DSG to małoawaryjna skrzynia.

5) nie wiem bo mam 2.0, ale na pewno pali więcej niż Golf V - waga i bryła kloca, a co za tym idzie opory powietrza swoje robią

6) wygląda ładnie. Tyle na pierwszy rzut oka.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Interesuje mnie tylko jednostka 1.9tdi 105 KM, budżet 30tyś zł.

W tej cenie nawet poliftowego, PEWNEGO, golasa ciężko będzie znaleźć. O DSG można zapomnieć. No chyba, że to będzie zachodnia taksówka z przebiegiem +300kkm.

2) Czy poza wyglądem jakość wykonania wersji przedliftem a polifcie jest różna, któryś lepiej wykonany mniej zawodny?

Jakościowo raczej się wiele nie zmieniło, jakieś drobnostki typu np. inne materiały uchwytów drzwi.

3) Które silniki mają seryjnie DPFa - chodzi mi o oznaczenia (kod) silnika

Rzadko się zdarzały bez DPF (szczególnie z zachodu), trzeba patrzeć po wlepce w książce/bagażniku lub dekodować VIN. Przy przebiegu +200-250kkm może być konieczne wycięcie DPF. Zależy gdzie i jak auto jeżdżone, zapełnienie DPF można sprawdzić komputerem przed zakupem.

4) DSG - czy jeśli auto ma przebieg ori 240tyś km to mogą wystąpić problemy ze skrzynią ? jeśli była regularnie serwisowana

Raczej nie. Jeżeli była serwisowana i z głową użytkowana to będzie OK. Czasami zdarzały się DSG z wadliwą mechatroniką, ale do tego przebiegu raczej by nie wytrwała i jak coś to została wymieniona :)

5) Ile pali średnio Touran 1.9 TDI ? więcej niż golf V z tym samym silnikiem?

Tak, więcej, ale niewiele. W praktyce jest ok 0,5l-0,8l różnicy/100km, Touran pali więcej bo jest wyższy.

6) Proszę o krótką ocenę tego egzemplarza - http://allegro.pl/vw-tour...2796346220.html

Cena może niezbyt niska, ale opis konkretny i rzeczowy.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

marnon pisze:3) Które silniki mają seryjnie DPFa - chodzi mi o oznaczenia (kod) silnika
Temat jest nawet przyklejony.... http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=492
Ale po wlepce najlepiej...

Co do całej reszty z chłopakami się zgadzam...
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany

dzięki Panowie... raczej jestem osobą która mniej patrzy na rocznik a na stan ogólny, wiadomo jak to u nas teraz jest... przebieg loteria, bezwypadkowość każdy mierzy inną miarą, mało jest takich co naprawdę są w oryginale ale też mi na tym niezależy może być coś malowane itp...

ten z linku to 600km ode mnie więc niezła wycieczka, póki co się rozglądam, DSG hmm fajnie by było ale mam świadomość że takie auta są droższe, wolę mieć przedlifta w troszkę wyższej cenie ale mam szanse na zadbane auto ,niż polifta okazję i potem płakać. 30tyś na rocznik 2004-2005 w godnym stanie powinno wystarczyć jak myślicie?
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

marnon pisze:30tyś na rocznik 2004-2005 w godnym stanie powinno wystarczyć jak myślicie?
Napewno,
marnon pisze: wolę mieć przedlifta w troszkę wyższej cenie ale mam szanse na zadbane auto ,niż polifta okazję i potem płakać.
Tak samo myśle jak Ty :ok:, i rok temu kupując tak zrobilem :)
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Jeszcze jedną różnicą jest to że Touran w stosunku do Golfa jest MEGA wygodny.

1.Najlepiej przed liftem
2.Nie
3.Odp Jeżu
4.Jak kupisz zadbane auto i serwisowane to nic sie nie będzie działo. Generalnie nie są awaryjne.
6.Podobnie ale zależny to od nogi...Mój rekord to 4 osoby, prędkość 110 km/h tempomat i wyszło 4.6 (Trasa 200km), ale tak sie nie da jeździć......Generalnie, średnia wynosi ok 6.3l
7.Trzeba go dobrze sprawdzić...
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany

ten z linku chyba wolę odpuścić niż jechać całą Polskę by się rozczarować, generalnie teraz w 99% ciężko komu zaufać nawet jak opis wydaje się szczery, wolę poczekać poszukać gdzieś bliżej i się nie napalać bo to nic dobrego nie wróży.

na forum golfa mamy dział sprzedam auto, tu nie znalazłem, chyba że to aż tak dobre auta że forumowicze się ich nie pozbywają :D mam czas na zmianę auta.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

marnon pisze:ten z linku chyba wolę odpuścić niż jechać całą Polskę by się rozczarować, generalnie teraz w 99% ciężko komu zaufać nawet jak opis wydaje się szczery, wolę poczekać poszukać gdzieś bliżej i się nie napalać bo to nic dobrego nie wróży.

na forum golfa mamy dział sprzedam auto, tu nie znalazłem, chyba że to aż tak dobre auta że forumowicze się ich nie pozbywają :D mam czas na zmianę auta.
U nas jest dział SPRZEDAM i czasami są tam auta, ale jak sam zauważyłeś - mało kto chce sprzedawać Tourana :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Spalanie w moim 101 KM bez DPF, w trasie 5,1 l, bez tempomatu. Na autobanie z tempomatem nieco mniej.

Na wybrzeżu jest kilku kolegów, którzy mogliby obejrzeć to auto w gdańsku, choćby marynarz, ale to już musisz się dogadywać sam.
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

admin pisze: - mało kto chce sprzedawać Tourana :mrgreen:
:ok:

:ok:

Czy kogoś to dziwi :?: :?: :brawa:
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Za 30k można już kupić całkiem przyzwoity samochód tylko TRZEBA go dokładnie sprawdzić
Ja mam też DSG i powiem - rewelacja!!!
Ja mojego w przyszłym roku chyba będę sprzedawał i cena to myślę, że max. 23-24 - powód - trochę za mały przy trójce dzieci, pełnym bagażniku wszystkiego co może się przydać, a akurat było pod ręką wychodząc z domu i oczywiście pięciu rowerach :)
Życzę powodzenia - auto jest baaaardzo funkcjonalne.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

marnon pisze:3) Które silniki mają seryjnie DPFa - chodzi mi o oznaczenia (kod) silnika
BXE, BKC nie mają DPF. BLS'y często mają, ale też nie wszystkie - trzeba po VINie sprawdzać. Pierwsze dwa nie mają, tylko nie wiem, czy występowały w przedliftowych wersjach.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ