jakie cb radio doradzacie?
-
- Władca postów
- Auto:: 1T1
- Imię:: -
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Czesto jezdzilo sie w grupach,sluchalem i czysciutko bez najmniejszego alePiotr1979 pisze:Pytanie tylko czy dzięki temu ustrojstwu innym w radiu nie szumi.lock00 pisze:Ja mam TTI juz 5 lat,TCB 770 ,male. tanie i jest ok, nie szumi i dzialalo super z najslabasza antenka midland, teraz jest touran inna antena, ale radio zostalo ,żadna rewelacja ale sprawdzone i wystarcza w 100% na trasie

-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Z CB to polecam Presidenta, miałem 5 lat Johnny II ale jak ostatnia rąbnęli mi z auta to kupiłem Harrego III i jestem mega zadowolony, razem z Sirio 5000 tworzy zgrany duet. Z tańszych marek nie wiem za bardzo ale na pewno trzeba zwrócić uwagę żeby radio miało ASC, czyli automatyczną korekcję szumów.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 2004
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam, mam pytanie dla zorientowanych
Jaka jest maksymalna długośc kabla od anteny do cb??
Antene chce zamontowaać z tyłu na dachu i kabel przeciagnać po słupku i w prograch
Potrzeba mi okolo 7 m kabla . Dzisiaj bylem u "fachowca" po czym stwierdził ze nie da rady zestroić anteny z tak długim kablem.
Antene chce zamontowaać z tyłu na dachu i kabel przeciagnać po słupku i w prograch
Potrzeba mi okolo 7 m kabla . Dzisiaj bylem u "fachowca" po czym stwierdził ze nie da rady zestroić anteny z tak długim kablem.
-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Tak jak andrz3j, napisał powinno być ok 3,6 wynika to z (1/2 fali *0,66). Ale praktycznie do możesz dać nawet i 100metrów..Kto ci broni.Vidette pisze:Witam, mam pytanie dla zorientowanych
Błędem pomiarowym jest to iż większość używa reflektometru zaraz przy radiu a powinno być przy antenie..Ale wynika to że nam jest wygodniej i zawsze lepsze dopasowanie wychodzi..

Podsumowując...Kup dobry kabel ładnie to wszystko poukładaj, spróbuj osiągnąć jak najniższy wynik..
Długość kabla to temat rzeka i każdy radiowiec inaczej będzie to interpretował....Jednak na pasmie CB , przy dzisiejszej technologi produkcji radia CB nie ma to aż takiego znaczenia..
Zakładaj i ciesz się z CB.

- marcelid
- ____________________
- Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
- Imię:: Marceli
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Według mnie ... FALA na 11m to 11mVidette pisze:Witam, mam pytanie dla zorientowanych

p.s. dla mnie jak na podstawowej 40 w moduacji AM będziesz miał zasięg only 10-15 km to lipka