touran podskakuje
-
- Użytkownik
- Auto:: VC 1.9CDTI 2007r
- Imię:: Sławek
urban2812, Jeżeli masz wersję highline to twoje amortyzatory i sprężyny mogą być sportowe tak jak moje, także zero komfortu z jazdy (tak jest w moim przypadku). Podczas zakupu radzę Ci się zorientować jakie masz zawieszenie i pod tym względem dobrać sprężynki i amorki.
Jest:
VC
W203 2.2CDI 140KM Elegance
W210 2.7CDI 170KM Avantgarde
VC
-
- Użytkownik
- Auto:: VC 1.9CDTI 2007r
- Imię:: Sławek
Muti, Skoro "każdy" touran twoim zdaniem jest sztywny to "każdy" jest stabilny i bezpieczny ;P z dwojga złego osobiście polecam zwykłe zawieszenie (takie miałem w poprzednim touranie), jazda o wiele lepsza i bardziej komfortowa , sportowe zawieszenie jest zbyt twardo zestrojone na nasze drogi no chyba że ktoś mało jeździ a auto potrzebne mu tylko do miejskiego lansu, zresztą o gustach się nie dyskutuje ja tylko wyrażam moje spostrzeżenia co do tych typów zawieszeń 

Jest:
VC
VC
-
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Zgadzam się, generalnie są sztywne ale posiadam już kolejnego tourana i różnica między jednym a drugim jest kolosalna. Albo stawiasz na komfort, albo na usportowienie swojego autka. Obecne auto z 2009 trendline jest komfortowe i bardzo miękkie, natomiast wcześniejszy model z 2003 był jak taczka. 
Wszystko zależy od tego co sobie życzysz.

Wszystko zależy od tego co sobie życzysz.

-
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Rożnica jest wyczuwalna. Kupując nowego Touranka wciąż jeżdziłem starym z 2003 r. Na jeździe testowej wydawało misie że jadę komfortowym autem. Jeżdżąc już nowym, np. na hopkach dobija do chlapaczy. Muszę uważać aby ich nie uszkodzić. Najeżdżam na nie pod kątem( nie prosto)Muti pisze:Modele po liftingu zostały zmiekczone ze względu na sporo negatywnych opinii co do sztywności pierwszego modelutakże różnica powinna być wyczuwalna.

- urban2812
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam po dłuzszej nieobecnosci, robie cały zawias przód i tyl jakies sugestie , bo jak nic sie nie dowiem to stawiam na mechanika . pytałem go mówi za ok 2500 pln i bedzie jak nowy na dobrych tajlach (czesciach) ,a moze cos w sport zainwestowac (spreżyny) a co sadzicie o pouliteranach do wachacza ????
- mikel24081
- Przeglądacz
- Auto:: Touran BMM 2006
- Imię:: Michi
Panowie, pękła mi sprężyna z tyłu, (jakieś 4-5cm.od dołu mam 185tys.km.ale jeżdżę)
- Muti - mam kropki: zielona, zielona, biała - to jakie to zawieszenie?
Co kupić, używane (czy inne kolorki?) czy nówki, jeśli nówki to jakie ??? Proszę o sugestie...
- Muti - mam kropki: zielona, zielona, biała - to jakie to zawieszenie?
Co kupić, używane (czy inne kolorki?) czy nówki, jeśli nówki to jakie ??? Proszę o sugestie...
Ostatnio zmieniony śr kwie 17, 2013 16:08 przez mikel24081, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
1k0 511 115 BL - zwykłe zawieszenie nośność 3.
Mam do sprzedania swoje sprężyny nośność 2(czyli teoretycznie ok.30kg mniejsza niż twoja,ale moje są w bardzo dobrym stanie) już nowego producenta z kreskami,bo u siebie założyłem -15mm od passata. Ogłoszenie ze zdjęciami jest w dziale giełda,także jak coś to pisz na PW
Mam do sprzedania swoje sprężyny nośność 2(czyli teoretycznie ok.30kg mniejsza niż twoja,ale moje są w bardzo dobrym stanie) już nowego producenta z kreskami,bo u siebie założyłem -15mm od passata. Ogłoszenie ze zdjęciami jest w dziale giełda,także jak coś to pisz na PW
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

A odnośnie twardości sprężyn. W moim touranie jedną wadę jaką zauważam to strasznie twarde zawieszenie.
Czytam ciągle i słyszę, że wersje po liftingu z 07 mają zmiękczone zawieszenie. JAk się domyślam zmiękczenie polegało chyba na zmianie parametrów sprężyn (ewentualnie amortyzatorów).
Zastanawiam sie czy jest sens zmienić sprężyny (chociażby z tyłu) na jakieś o innych parametrach z nowszych wersji.
Mój touran to wersja 5-osobowa, rocznik 04, silnik 1.9 AVQ trendline, a kolor kropek na sprężynach z tył to jedna zielona i jedna biała.
Czy ktoś z kolegów rozgryzał może taki lub podobny temat?
Czytam ciągle i słyszę, że wersje po liftingu z 07 mają zmiękczone zawieszenie. JAk się domyślam zmiękczenie polegało chyba na zmianie parametrów sprężyn (ewentualnie amortyzatorów).
Zastanawiam sie czy jest sens zmienić sprężyny (chociażby z tyłu) na jakieś o innych parametrach z nowszych wersji.
Mój touran to wersja 5-osobowa, rocznik 04, silnik 1.9 AVQ trendline, a kolor kropek na sprężynach z tył to jedna zielona i jedna biała.
Czy ktoś z kolegów rozgryzał może taki lub podobny temat?