Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
-
obelix
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam
Na razie nie dopuszczam do wiadomości i myśli ,że coś mogło mi się zepsuć w moim autku więc tłumaczę brak działania Webasto moim brakiem wiedzy w obsłudze tego ustrojstwa ale po kolei
Parę razy używałem go i wszystko działało aż pewnego pięknego poranka nie zadziałało ,próbowałem parę razy i nic lub prawie nic.Napiszę b.dokłanie jak to robię może coś przeoczyłam pewny tego że już mam rutynę w obsłudze MFA:
ustawiam prawidłowo czas i datę w komputerze
wchodzę na ogrzewanie(standheizung) ,ustawiam pierwszy czas odpalenia na dzień i godzinę czas trwania,tryb pracy(grzanie lub wietrzenie-heizung lub luftung)Dalej aktywuję i powinno działać.Jeszcze tylko pytanko nr 1- są tu dwie aktywacje ,jedna zaraz pod ustawieniami na daną godzinę i datę a druga w menu głównym czy trzeba obydwie zaakceptować czy wystarczy jedną z nich?
Pytanie nr 2 - Czy można sprawdzić działanie jak jest przekręcony kluczyk w stacyjce?
tzn ustawiłem działanie za np 5 min siedzę sobie w środku słucham radia i czekam aż zadziała włączy się czy nie?
Pytanie nr 3 - a może jest jakiś minimalny czas po którym od zaprogramowania do rozpoczęcia działania będzie możliwe działanie ogrzewania tzn jest godz powiedzmy 10 23 ja ustawiam na 10 25 i jest to za mało musi minąć np 10 min żeby zadziałało
Pytanie nr 4 - czy trzeba zdezaktywować stary program działania ogrzewania zanim wprowadzi się nowy czy można nie jako na stary wprowadzić nowy ?
Pragnę nadmienić ,że brak ogrzewania zaczął się od momentu jak zmieniłem dwie rzeczy w autku -wymieniłem akumulator i zmieniłem soft do navi( tu otrzymałem zapewnienie ,że zmiana softu nie ma wpływu na działanie ogrzewania postojowego).Teraz może uściślę co się dzieje otóż czasem ogrzewanie nie włączy się wcale mija podany czas i nic ( a może tak ma jakiś czas być bo coś się tam nagrzewa? )nie zapalają się żadne kontrolki i nic nie słychać . Zdarzyło się też ,że zadziałało słychać jak odpala się silniczek czuć spaliny ale po chwili cisza i gaśnie wszystko.Jak raz obserwowałem na początku to o podanej godzinie zapalał się silniczek i kontrolki i palio się cały podany czas i tak chyba powinno być? Myślę ,że jak uzyskam odpowiedzi na te pytanka to wykluczę mój ewentualny błąd programowania a wtedy będę próbował zgodnie z wytycznymi @jarrego sam bez interfejsu diagnostycznego jak on to uczenie określa sprawdzić co się dzieje z moim Webasto ale to potem na razie nie dopuszczam do siebie wersji o awarii
pozdrawiam
Na razie nie dopuszczam do wiadomości i myśli ,że coś mogło mi się zepsuć w moim autku więc tłumaczę brak działania Webasto moim brakiem wiedzy w obsłudze tego ustrojstwa ale po kolei
Parę razy używałem go i wszystko działało aż pewnego pięknego poranka nie zadziałało ,próbowałem parę razy i nic lub prawie nic.Napiszę b.dokłanie jak to robię może coś przeoczyłam pewny tego że już mam rutynę w obsłudze MFA:
ustawiam prawidłowo czas i datę w komputerze
wchodzę na ogrzewanie(standheizung) ,ustawiam pierwszy czas odpalenia na dzień i godzinę czas trwania,tryb pracy(grzanie lub wietrzenie-heizung lub luftung)Dalej aktywuję i powinno działać.Jeszcze tylko pytanko nr 1- są tu dwie aktywacje ,jedna zaraz pod ustawieniami na daną godzinę i datę a druga w menu głównym czy trzeba obydwie zaakceptować czy wystarczy jedną z nich?
Pytanie nr 2 - Czy można sprawdzić działanie jak jest przekręcony kluczyk w stacyjce?
tzn ustawiłem działanie za np 5 min siedzę sobie w środku słucham radia i czekam aż zadziała włączy się czy nie?
Pytanie nr 3 - a może jest jakiś minimalny czas po którym od zaprogramowania do rozpoczęcia działania będzie możliwe działanie ogrzewania tzn jest godz powiedzmy 10 23 ja ustawiam na 10 25 i jest to za mało musi minąć np 10 min żeby zadziałało
Pytanie nr 4 - czy trzeba zdezaktywować stary program działania ogrzewania zanim wprowadzi się nowy czy można nie jako na stary wprowadzić nowy ?
Pragnę nadmienić ,że brak ogrzewania zaczął się od momentu jak zmieniłem dwie rzeczy w autku -wymieniłem akumulator i zmieniłem soft do navi( tu otrzymałem zapewnienie ,że zmiana softu nie ma wpływu na działanie ogrzewania postojowego).Teraz może uściślę co się dzieje otóż czasem ogrzewanie nie włączy się wcale mija podany czas i nic ( a może tak ma jakiś czas być bo coś się tam nagrzewa? )nie zapalają się żadne kontrolki i nic nie słychać . Zdarzyło się też ,że zadziałało słychać jak odpala się silniczek czuć spaliny ale po chwili cisza i gaśnie wszystko.Jak raz obserwowałem na początku to o podanej godzinie zapalał się silniczek i kontrolki i palio się cały podany czas i tak chyba powinno być? Myślę ,że jak uzyskam odpowiedzi na te pytanka to wykluczę mój ewentualny błąd programowania a wtedy będę próbował zgodnie z wytycznymi @jarrego sam bez interfejsu diagnostycznego jak on to uczenie określa sprawdzić co się dzieje z moim Webasto ale to potem na razie nie dopuszczam do siebie wersji o awarii
pozdrawiam
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
z opisu wynika że masz jakąś niesprawność pieca, jakbym miał wróżyć z fusów... czekaj... siorp, siorp... o już są fusy... to masz zanik płomienia 
a jeśli bez fusów to podłącz pod interfejs i będziemy w domu
a jeśli bez fusów to podłącz pod interfejs i będziemy w domu
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
-
daniel_wroclaw
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1,9 TDI, 2005
- Imię:: Daniel
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wczoraj ponownie odkręciłem koło, zdjąłem nadkole, zacisnąłem przewody i przystąpiłem do prac. Udało mi się w końcu wymienić czujnik bez demontażu pieca.lock00 pisze:Powiem Ci łopatologicznie bo sam LUBIE jak ktoś tak mi tłumaczy i ja tak samo staram sie tłumaczyć(czasem mają inni, za to pretensje że wiedzą o co chodzi a ja tam mowie do specjalistówdaniel_wroclaw pisze:Hej, dziś zdjąłem koło i odkręciłem nadkole. Piec faktycznie na wierzchu.
Jednak powiedz mi jak ci się udało wymienić wiązkę?
Przecież kabel idzie aż do wtyczki a do niej nie ma dostępu (druga strona pieca).
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że z Jarrym rozcięliście wiązkę i zlutowaliście z nowym czujnikiem.
Czy tak?)
Ogolnie przecinasz na spokojnie ostrym nożem(najlepiej przemysłowym a nie kuchennym) wiązkę i masz do wyboru który czujnik potrzebny czerwone kable lub niebieskie , po tym lutujesz lub jeśli nie masz cyny(ewentualnie kalafoni) to używasz koszulki termokurczliwej, łączysz kabel z kablem i koszulka termo. lub izolacja m3 i zamykasz wszystko, i dogrzewacz wraca do prawidłowego stanu![]()
Jednak UWAGA dla wszystkich chcących iść tą drogą. Największym problemem z którym się spotkacie to zdjęcie obudowy pieca. Plastik jest twardy i łatwo go połamać. Ja połamałem choć nadal się trzyma. Moja rekomendacja (i tu czekam na hinty od innych) żeby zdejmować obudowę od dołu. Do ściągnięcia obudowy z góry-boku potrzebujecie czegoś w rodzaju haka którym zahaczycie obudowę.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
I poniżej zdjęcie z tą lepszą pompką o której pisze jarry i doskonale widac na niej numer..hawran9 pisze:wiec jesli znacie dobre pompki prosze o pomoc..
[ Dodano: Czw Sty 24, 2013 17:42 ]
Dział POWITALNIA na stronie głównej.Regulamin jest?Przeczytany?hawran9 pisze:hmm przeciez sie witalem a co znaczy w odpowiednim dziale nie kumam
Tu nie chodzi o ruganie kogoś,czy coś..Chodzi o porządek i zasady..jarry się napracował,zrobił manual,opisał usterki,jak je naprawić..tylko przeczytać-podane na tacy..Piotr1979 pisze:Sam nie mam śmiałości do rugowania forumowych dziewic bo myślę, że to przywilej kadry - czyli >1000 postów.
Jak tak każdy będzie pytał o wszystko co już zostało powiedziane,to będzie kocioł niezły..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
dobrze prawisz
zawsze tyle powtarzających się pytań było że nawet ten wątek o usterkach zrobiłem żeby było łatwiej (bo nie każdy musi od razu przerabiać przecież), ale mam wrażenie że ilość powtarzających się pytań zmalała odwrotnie proporcjonalnie do godzin poświęconych na tworzenie manuala 
ale strażnik TKP muti czuwa i masz
za to 
ale strażnik TKP muti czuwa i masz
Ostatnio zmieniony czw sty 24, 2013 21:57 przez jarry, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdraVWiam, jarry
- marcin/ose
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam kolegów u mnie webasto startuje w statusie w blokach pomiarowych jest "start" po czym chodzi chwile i pojawia się w statusie "malfunction" i przestaje chodzić i w błędach jest to
Friday,25,January,2013,10:03:33:10074
VCDS Version: Beta 11.3.0
Address 18: Aux. Heat Labels: NONE
Control Module Part Number: 1K0 815 071 T
Component and/or Version: Zuheizer 050 2504
Software Coding: 0000011
Work Shop Code: WSC 01324 785 00200
VCID: 366722EB3D63
1 Fault Found:
01406 - No Flame
000 - -
Freeze Frame: