Witam
Dzisiaj w trakcie jazdy zaczęły migać wskazania biegów na wyświetlaczu od skrzyni biegów.
Przejechałem ok 7 km i nie odczułem różnicy w pracy skrzyni tzn. biegi przełączają się w normalnym zakresie obrotów,nic nie szarpie i nie stuka.
Po zatrzymaniu wyświetlacz przestaje migać ,wyświetla każdą zmianę biegów podczas przełączania dźwigni natomiast po ruszeniu nawet 5 cm do przodu czy do tyłu wszystko zaczyna migać.
Czy można z tym jeździć czy lepiej od razu oddać auto do warsztatu??
Przy okazji gdzieś w okolicy Sosnowca jest jakiś odpowiedni fachowiec ?
Migajace litery biegów na wyświetlaczu DSG
-
sergiusz
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Migajace litery biegów na wyświetlaczu DSG
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
-
sergiusz
- Przeglądacz
Podpięty VCDS i wywaliło takie błedy:
- w skrzyni biegów :00194- Blokada kluczyka zapłonu
- w kolumnie kierowniczej
-Nieznane położenie drążka zmiany biegów (w położeniu P)
i -18104 P 1696 : magistrala danych układu kierowniczego
Wszystkie błędy sporadyczne pojawiają się z chwilą ruszenia i wtedy też miga wyświetlacz.
Ma Ktoś jakąś teorie na ten temat ??
Wiecie może gdzie znajduje się wybierak od biegów??
Czy będzie gdzieś w skrzyni czy gdzieś przy dźwigni??
Skoro skrzynia pracuje normalnie reaguje na każdy bieg na przyspieszanie itp reaguje na ręczna zmianę biegów to podejrzewam że problem będzie tkwił w wybieraku zapamiętał przełożenie P i po wybraniu innego przełożenia wyświetlacz zaczyna migać.Tylko gdzie on jest na chłopski rozum nie powinien być w skrzyni bo wtedy ta nie działałaby poprawnie(takie moje przypuszczenia) chyba że problem tkwi w przewodach może jakaś wilgoć przez nagłe roztopy i zwarcie gdzieś jest.
Sam już nie wiem co o tym myśleć.
- w skrzyni biegów :00194- Blokada kluczyka zapłonu
- w kolumnie kierowniczej
i -18104 P 1696 : magistrala danych układu kierowniczego
Wszystkie błędy sporadyczne pojawiają się z chwilą ruszenia i wtedy też miga wyświetlacz.
Ma Ktoś jakąś teorie na ten temat ??
Wiecie może gdzie znajduje się wybierak od biegów??
Czy będzie gdzieś w skrzyni czy gdzieś przy dźwigni??
Skoro skrzynia pracuje normalnie reaguje na każdy bieg na przyspieszanie itp reaguje na ręczna zmianę biegów to podejrzewam że problem będzie tkwił w wybieraku zapamiętał przełożenie P i po wybraniu innego przełożenia wyświetlacz zaczyna migać.Tylko gdzie on jest na chłopski rozum nie powinien być w skrzyni bo wtedy ta nie działałaby poprawnie(takie moje przypuszczenia) chyba że problem tkwi w przewodach może jakaś wilgoć przez nagłe roztopy i zwarcie gdzieś jest.
Sam już nie wiem co o tym myśleć.
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
- Robert
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9TDI DSG 7 rocznik;2009
- Imię:: Robert
- Podziękował: 1 raz
- Kontakt:
witam
ja mam problem z piątym biegiem tzn. że czasami tak jak by się ślizgało sprzęgło wskakuje na wysokie obroty potem spada i tak aż do ok.3 tyś obrorów potem szóstka i jest ok.na początku działo sie tak sporadycznie a teraz prawie cały czas był podłączany i nie ma błędów
macie jakieś sugestie auto jak w oipisie
Pozdrawiam
ja mam problem z piątym biegiem tzn. że czasami tak jak by się ślizgało sprzęgło wskakuje na wysokie obroty potem spada i tak aż do ok.3 tyś obrorów potem szóstka i jest ok.na początku działo sie tak sporadycznie a teraz prawie cały czas był podłączany i nie ma błędów
macie jakieś sugestie auto jak w oipisie
Pozdrawiam
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
sergiusz, polecam ten zakład http://www.asbpalka.eu/kontakt.html
Przedzwoń i zapytaj na pewno pomogą.
Przedzwoń i zapytaj na pewno pomogą.
-
sergiusz
- Przeglądacz
Byłem dzisiaj u mechaników co polecił Aki (piwko dla Ciebie) ale chłopcy zaczęli się dziwnie uśmiechać pod nosem jak opowiedziałem co się dzieje pobawili się trochę dźwignią i kazali przyjechać w poniedziałek jak będzie szef. Obstawiają elektrykę albo mechatronic.
Jak na mój rozum winny jest czujnik położenia zmiany biegów bo przy każdym ruchu dźwigni po chwili zaczynają migać wskazania DSG.
Oczywiście czujnika samego nie da się kupić tylko całą dźwignię i trzeba czekać około tygodnia na sprowadzenie.
Ale z drugiej strony nie mam pewności że to na 100% to i szkoda wydać sporo kasy nie będąc pewnym.
Wymieniał może Ktoś dźwignie u siebie i ma jakieś doświadczenie w tym temacie ??
Chyba że macie do sprzedania ww część
?
[ Dodano: Nie Lut 03, 2013 19:55 ]
Jest Ktoś w stanie podać numer mechanizmu zmiany biegów DSG do mojego modelu ??
Bo jak zwykle numerów tych mechanizmów jest wiele i nie wiem jaki zamówić.
[ Dodano: Pon Lut 11, 2013 17:45 ]
Wiecie może jaki inny mechanizm będzie zamienny z numerem 1T1 713 041 A ??
Pewnie jakis inny też podejdzie ale serwis podaje tylko traki numer.
[ Dodano: Pią Lut 15, 2013 17:28 ]
Po wymianie mechanizmu jest już wszystko ok.
Okazuje się że można założyć mechanizm z innym numerem i nie będzie problemów pamiętać należy że musi być od od Tourana albo Caddy'ego i musi mieć początek 1T1 żaden inny mechanizm od skody czy golfa nie podejdzie.Te w naszych Touranach są wyższe i mają trochę inne gabaryty.
Najważniejsze że jest po problemie i nie dałem się naciągnąć na demontaż skrzyni bo koszta byłyby z 5 razy wyższe.
Jak na mój rozum winny jest czujnik położenia zmiany biegów bo przy każdym ruchu dźwigni po chwili zaczynają migać wskazania DSG.
Oczywiście czujnika samego nie da się kupić tylko całą dźwignię i trzeba czekać około tygodnia na sprowadzenie.
Ale z drugiej strony nie mam pewności że to na 100% to i szkoda wydać sporo kasy nie będąc pewnym.
Wymieniał może Ktoś dźwignie u siebie i ma jakieś doświadczenie w tym temacie ??
Chyba że macie do sprzedania ww część
[ Dodano: Nie Lut 03, 2013 19:55 ]
Jest Ktoś w stanie podać numer mechanizmu zmiany biegów DSG do mojego modelu ??
Bo jak zwykle numerów tych mechanizmów jest wiele i nie wiem jaki zamówić.
[ Dodano: Pon Lut 11, 2013 17:45 ]
Wiecie może jaki inny mechanizm będzie zamienny z numerem 1T1 713 041 A ??
Pewnie jakis inny też podejdzie ale serwis podaje tylko traki numer.
[ Dodano: Pią Lut 15, 2013 17:28 ]
Po wymianie mechanizmu jest już wszystko ok.
Okazuje się że można założyć mechanizm z innym numerem i nie będzie problemów pamiętać należy że musi być od od Tourana albo Caddy'ego i musi mieć początek 1T1 żaden inny mechanizm od skody czy golfa nie podejdzie.Te w naszych Touranach są wyższe i mają trochę inne gabaryty.
Najważniejsze że jest po problemie i nie dałem się naciągnąć na demontaż skrzyni bo koszta byłyby z 5 razy wyższe.