fotelik isofix z podparciem a schowek podłogowy

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
michales25
Auto:: Touran
Imię::

fotelik isofix z podparciem a schowek podłogowy

Post autor: michales25 »

Jak w temacie, mój młody jeździ w foteliku maxicosi cabriofix z bazą eazyfix, bardzo fajny zestaw, ale przyszedł czas na kolejny przedział wagowy, wybór padł na romer safefix plus. Niestety sprzedawca powiedział, że mi go nie sprzeda poniewasz ze względu na schowki w podłodze odpadają wszystkie foteliki isofix z nogą :shock: . Oriętujecie się może czy istnieją jakieś oryginalne wypełniena tych schowków, jak to podobno jest w fordzie s-max.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: fotelik isofix z podparciem a schowek podłogowy

Post autor: GioW »

michales25 pisze:Niestety sprzedawca powiedział, że mi go nie sprzeda poniewasz ze względu na schowki w podłodze odpadają wszystkie foteliki isofix z nogą :shock: .
A to czemu? co ma schowek do isofixa?
Damianos
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi BKC '05
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Damianos »

na stronie http://e-foteliki.pl/instrukcje/romer_s ... jazdow.pdf masz spis samochodów do których może być stosowany ten fotelik. Można stosować go w Touranie wkładając do schowka pod nogami wypełnienie. Numer tej części w VW to 000.019.720
Awatar użytkownika
GioW
Expert

To że piszą to może i prawda, tylko ja się pytam co się stanie jak nie dasz wkładki? fotelik się zapadnie czy co? chodzi mi o przyczyny?

Ja mam bazę isofix i nosidełko Recaro i nikt mi nie mówił o żadnej wkładce? stąd moje dopytywanie?
Damianos
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi BKC '05
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Damianos »

Noga przy bazie isofix jest stosunkowo nowym rozwiązaniem. Jej zadaniem jest utrzymywanie fotelika w pionowej pozycji zwłaszcza podczas tak ekstremalnej sytuacji jaką jest wypadek samochodowy. Jeżeli pod nogą jest pusty schowek to podczas silnego uderzenia noga traci oparcie i wpada do schowka. Widziałem gdzieś animację pokazującą wypadek z fotelikiem wyposażonym w bazę bez nogi i bazę z nogą. Różnica polegała na tym że w foteliku z nogą czyli dodatkowym podparciem głowa dziecka wykonywała znacznie mniejszy ruch do przodu niż w bazie bez nogi. Myślę że właśnie dlatego jest tak ważne wypełnienie tej pustki w schowku
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Ja tam mam kompresor od zestawu naprawczego :P no ale skoro tak każą to lepiej się zastosować... bezpieczeństwo naszych pociech najważniejsze! no to musisz zakupić takie wypełnienie jeśli dalej chcesz ten fotelik i tyle.
michales25
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: michales25 »

Dzieki za szybką pomoc, jutro jadę do serwisu zapytać czy mają wypełnienie. Damianos masz browarka. Puki co stary fotelik powedrował do przodu.
ODPOWIEDZ