Jak w temacie, mój młody jeździ w foteliku maxicosi cabriofix z bazą eazyfix, bardzo fajny zestaw, ale przyszedł czas na kolejny przedział wagowy, wybór padł na romer safefix plus. Niestety sprzedawca powiedział, że mi go nie sprzeda poniewasz ze względu na schowki w podłodze odpadają wszystkie foteliki isofix z nogą . Oriętujecie się może czy istnieją jakieś oryginalne wypełniena tych schowków, jak to podobno jest w fordzie s-max.
Pozdrawiam
michales25 pisze:Niestety sprzedawca powiedział, że mi go nie sprzeda poniewasz ze względu na schowki w podłodze odpadają wszystkie foteliki isofix z nogą .
na stronie http://e-foteliki.pl/instrukcje/romer_s ... jazdow.pdf masz spis samochodów do których może być stosowany ten fotelik. Można stosować go w Touranie wkładając do schowka pod nogami wypełnienie. Numer tej części w VW to 000.019.720
Noga przy bazie isofix jest stosunkowo nowym rozwiązaniem. Jej zadaniem jest utrzymywanie fotelika w pionowej pozycji zwłaszcza podczas tak ekstremalnej sytuacji jaką jest wypadek samochodowy. Jeżeli pod nogą jest pusty schowek to podczas silnego uderzenia noga traci oparcie i wpada do schowka. Widziałem gdzieś animację pokazującą wypadek z fotelikiem wyposażonym w bazę bez nogi i bazę z nogą. Różnica polegała na tym że w foteliku z nogą czyli dodatkowym podparciem głowa dziecka wykonywała znacznie mniejszy ruch do przodu niż w bazie bez nogi. Myślę że właśnie dlatego jest tak ważne wypełnienie tej pustki w schowku
Ja tam mam kompresor od zestawu naprawczego no ale skoro tak każą to lepiej się zastosować... bezpieczeństwo naszych pociech najważniejsze! no to musisz zakupić takie wypełnienie jeśli dalej chcesz ten fotelik i tyle.