Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
ewasobol
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: ewasobol »

dzieki Jarry Twoim podpowiedziom udało mi się odkodować pompkę( jakos mi sie udało) i włączyłam ten piec -niesamowite momentalnie zaczął dmuchac ciepłym powietrzem mimo ze temp. silnika na wskazniku ani drgnęła- na VDS niewiem jakie były pomiary bo jakos nie mogłam tam trafić. pompkę chce kupić jak najszybciej i moze znajde kogos kto mi ja podmieni bo rozumiem ze piec bez pompki uruchamia sie tylko przez komputer? a moze juz bedzie sie włączal za kazdym uruchomieniem auta :mrgreen:
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

ewasobol, teraz powinien działać normalnie,bo pompa silnika będzie tłoczyła płyn,jednak ta pompka elektryczna nie jest tylko do webasto,ale też do pomagania głównej pompie na biegu jałowym i przy za wysokiej temperaturze.
Także tymczasowo możesz tak jeździć,ale planuj jej zakup na wiosnę :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
ewasobol
Przeglądacz

Post autor: ewasobol »

super jest teraz cudownie ciepło, ciekawa jestem jak jutro rano szybko się zagrzeje. o pompce bede myśleć intensywnie i napewno jak tylko trafię na jakąś to kupię ale rzeczywiscie wymiane zrobie jak tylko bedzie odrobine cieplej :) moje pierwsze doświadczenie z kabelkiem baaaardzo pozytywne :piwo: dla tych co pomogli
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

ewasobol, wykonalas dobra robote kabelkiem :brawa: reszta przyjdzie z czasem ;)Pozdrawiam ;)
llopacinski
Początkujący
Podziękował: 2 razy

Post autor: llopacinski »

Cześć,

Znowu gościnnie zaglądam na Wasze forum, gdyż znowu mam problem z webasto... do rzeczy.

Mama passata B6, webasto termo top V. Objawy dokładnie takie jak skoda superb z tego tematu:
http://www.youtube.com/watch?v=g8eOXbjz ... r_embedded

1. Webasto startuje jak zwykle, pompki się załączają, słychać cykanie pompki paliwa, wenatylator dmucha.
2. Wyraźnie słychać zaplatający się płomień.
3. Webasto chodzi około minuty, nagle huczenie płomienia się ucisza (w ułamku sekundy)... obłok dumu wydobywa się spod auta. Potem, webasto albo się wyłącza, albo rozpala się ponownie. Generalnie to rozpali się dwa razy i ponownie gaśnie i potem się wyłącza.
4. Webasto się nie blokuje, tzn. jak się wyłączy, to mogę je włączać ponownie 3 razy
5. Czasami działa idealnie i bez żadnego problemu (stabilny płomień), a czasami trzeba je 3-4 razy startować aby rozgrzało silnik.

Błędy chyba standardowe i niewiele mówią:
01407 - Flame Extinguished
01406 - No Flame

Czy ktoś wie jaki może być powód i co najważniejsze: co dolegało tej skodzie superb na filmiku ???
marekp
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: marekp »

01407 - Flame Extinguished
01406 - No Flame

bez rozebrania pieca się nie obejdzie, często zdarza się też że samo czyszczenie nie pomaga.
Są dwa główne powody błędu 1406 : pęknięta porcelanka palnika lub wypalone uszczelki pod porcelanką.
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

llopacinski pisze:Cześć,

Znowu gościnnie zaglądam na Wasze forum

I tu jest największy problem.. 8)
Awatar użytkownika
mk
Początkujący

Post autor: mk »

seba244 pisze:

I tu jest największy problem.. 8)
Hmm, to bez 20 postów dziennie to nie ma się racji bytu ? Szkoda.
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

mk, a kto tu pisze że min 20 postów dziennie? Gdzie to wyczytałeś?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

mk, seba244 miał na myśli,że jakby częściej nas odwiedzał,to na pewno by wiedział,ze problem jaki ma był poruszany bardzo dużo razy i wytłumaczone czemu tak się dzieje ;)

marekp,masz piec do rozebrania i wyczyszczenia układ zasilania w paliwo w nim.Dysza,zawór,porcelana.
llopacinski
Początkujący

Muti pisze:mk, seba244 miał na myśli,że jakby częściej nas odwiedzał,to na pewno by wiedział,ze problem jaki ma był poruszany bardzo dużo razy i wytłumaczone czemu tak się dzieje ;)

marekp,masz piec do rozebrania i wyczyszczenia układ zasilania w paliwo w nim.Dysza,zawór,porcelana.
to ja pytałem o poradę, dzięki wielkie. Zaraz zabieram się do czytania. Dobrze by było gdyby wyjaśnienie problemu było napisane obok filmiku z tą skodą superb... każdemu początkującemu zaoszczędzi to czytania 50 stron. Przejżałem kilka stron tego tematu i znalazłem dużo innych info ale nie akurat tego, na cały temat nie starczyło sił...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

llopacinski, aaa kolega z Gorzowa :mrgreen:

Podpowiem,że na 49 stronie jest filmik jak rozłożyć i co czyścić, i jak.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Muti pisze:llopacinski, aaa kolega z Gorzowa :mrgreen:
Muti bez takich mi tu proszę ;)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Tomas, :cze: :mrgreen:

:piwo:
llopacinski
Początkujący

Muti pisze:mk, seba244 miał na myśli,że jakby częściej nas odwiedzał,to na pewno by wiedział,ze problem jaki ma był poruszany bardzo dużo razy i wytłumaczone czemu tak się dzieje ;)

Przebrnąłem przez cały temat i faktycznie na stronie 34 ktoś opisał dokładnie ten sam problem, z dokładnie tymi samymi błędami.... moje niedopatrzenie - przepraszam bo faktycznie robi się śmietnik.

Mam inne pytanie, może tutaj znacie odpowiedź bo na innych forach nikt mi nie pomógł... czy da się jakoś przestawić, albo zupełnie wyłączyć, moment w którym piecyk załącza wentylatory w środku auta (ogrzewanie postojowe) ? Wolałbym aby mi dogrzewał silnik, a nie budę.

Przy okazji inne pytanie jeszcze :D Czy idzie jakoś kalibrować wskazania temperatury silnika na blacie aby ten pokazywał to samo co na interfejsie a nie jakieś kosmiczne 90*, pomimo że interfejs pokazuje 70*C ?
ODPOWIEDZ