Może to głupie pytanie...
Mam zimowe opony zuzyte w 70%. Jak sprawdzic czy sie jeszcze nadają czy juz nie. Planuje zakup nowych ale dopiero w sezonie jak spadną ceny.
Czy opłaca się te co mam wulkanizować?
Pozdrawiam
Iza
Jak zmierzyć bieznik w oponach?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Nie wiem jaki masz rozmiar tych zimówek, ale koszt nowych 15" gdzie ok 1200zł to wydatek raz na 3-4 lata (sezony). Regenerowane (wulkanizowane to naprawiane) napewno będą tańsze ale jak złapie guza w lato (gdy nei bedziesz na nich jeździc) to potem bedziesz wymieniac po kolei. Ja bym dał sobie spokój z nalewkami. To nie opona do cięzarówki za 5 tys.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Polecam to:
Miernik bieżnika
poza tym w bieżniku opony co jakiś czas lub raz na koło
powinieneś mieć stoper - kawałek gumy w poprzek bieżnika wyglądający jak tama na rzece.
Miernik bieżnika
poza tym w bieżniku opony co jakiś czas lub raz na koło

- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Jak zmierzyć bieznik w oponach?
IzaIza_30 pisze:Może to głupie pytanie...
Mam zimowe opony zuzyte w 70%. Jak sprawdzic czy sie jeszcze nadają czy juz nie. Planuje zakup nowych ale dopiero w sezonie jak spadną ceny.
Czy opłaca się te co mam wulkanizować?
Pozdrawiam
Iza
Polecam wymień na nowe zimówki jak dobrze poszukasz to kupisz już niezłe opony już za 1000 (Goodyery ultragrip 7 kupiłem za 200 PLN nowe - bo już weszły inne modele). A w 2009 r były w testach najlepsze.
Co do spadku cen nie sądzę, by była jakaś znacząca różnica bo nie wiadomo ile firmy wyprodukowały opon zimowych. Był przecież taki przypadek, że brakowało zimówek.
Co do wulkanizacji - do letnich to jeszcze bym się zastanawiał ale co do zimowych - odradzam. Złapiesz poślig i co wtedy? Zobacz serwis opony.pl można albo przez internet zamówić lub dostarczą Ci do konkretnego warszatu. Nie oszczędzaj na bezpieczeństwie to się opłaci.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy