Jak zmierzyć bieznik w oponach?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Jak zmierzyć bieznik w oponach?

Post autor: Iza_30 »

Może to głupie pytanie...
Mam zimowe opony zuzyte w 70%. Jak sprawdzic czy sie jeszcze nadają czy juz nie. Planuje zakup nowych ale dopiero w sezonie jak spadną ceny.
Czy opłaca się te co mam wulkanizować?

Pozdrawiam
Iza
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja u siebie mierze np. suwmiarką, ale są tez takie reklamowe gadżety które mierż agłebokosc bieżnika...
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Nie wiem jaki masz rozmiar tych zimówek, ale koszt nowych 15" gdzie ok 1200zł to wydatek raz na 3-4 lata (sezony). Regenerowane (wulkanizowane to naprawiane) napewno będą tańsze ale jak złapie guza w lato (gdy nei bedziesz na nich jeździc) to potem bedziesz wymieniac po kolei. Ja bym dał sobie spokój z nalewkami. To nie opona do cięzarówki za 5 tys.
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Niezależnie od wulkanizacji kupujemy nowe opony tylko pozniej. letnie kupowalismy już w lecie i było taniej. Chodzi mi tylko o jazde do czasu zakupu nowych czyli na jakies 3 miesiące.
PeGie
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: PeGie »

Polecam to:
Miernik bieżnika

poza tym w bieżniku opony co jakiś czas lub raz na koło :) powinieneś mieć stoper - kawałek gumy w poprzek bieżnika wyglądający jak tama na rzece.
ptomek2
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: ptomek2 »

Na oponach jest wyznaczone miejsce granicznego zużycia, nie potrzeba miernika wystarczy poszukać na oponie owego miejsca oznaczonego na barku opony strzałka >
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Jak zmierzyć bieznik w oponach?

Post autor: cheles »

Iza_30 pisze:Może to głupie pytanie...
Mam zimowe opony zuzyte w 70%. Jak sprawdzic czy sie jeszcze nadają czy juz nie. Planuje zakup nowych ale dopiero w sezonie jak spadną ceny.
Czy opłaca się te co mam wulkanizować?

Pozdrawiam
Iza
Iza
Polecam wymień na nowe zimówki jak dobrze poszukasz to kupisz już niezłe opony już za 1000 (Goodyery ultragrip 7 kupiłem za 200 PLN nowe - bo już weszły inne modele). A w 2009 r były w testach najlepsze.
Co do spadku cen nie sądzę, by była jakaś znacząca różnica bo nie wiadomo ile firmy wyprodukowały opon zimowych. Był przecież taki przypadek, że brakowało zimówek.
Co do wulkanizacji - do letnich to jeszcze bym się zastanawiał ale co do zimowych - odradzam. Złapiesz poślig i co wtedy? Zobacz serwis opony.pl można albo przez internet zamówić lub dostarczą Ci do konkretnego warszatu. Nie oszczędzaj na bezpieczeństwie to się opłaci.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Z tanimi oponami tez radze uwazac gdzie się kupuje. Są I i II gat, ta sama opona, ta sama data itp, kupisz taniej, potem albo sie nie bedzie dało wywazyc albo bedzie 0.5kg na felce ołowiu. Niby proste ale .....
ODPOWIEDZ