Praktycznie nabyłem już Tourana rodem z północnych Niemiec. Potrzebuje pomocy w dwóch kwestiach:
1. Mam zdjęcie naklejki z książki serwisowej i o ile dałem sobie rade z rozkodowaniem wyposażenia to są tam oznaczenia których nie wiem jak rozgryźć - ktoś może pomóc? Zwłaszcza interesuje mnie jaka to jest wersja wyposażenia, czy w tym silniku jest DPF itp.
2. Wszystkie książeczki, instrukcje itp. do auta są niestety po niemiecku. Czy ktoś z was ma pdf z polskojęzyczną wersją wszystkich książeczek?
Guder pisze:1. Mam zdjęcie naklejki z książki serwisowej i o ile dałem sobie rade z rozkodowaniem wyposażenia to są tam oznaczenia których nie wiem jak rozgryźć - ktoś może pomóc? Zwłaszcza interesuje mnie jaka to jest wersja wyposażenia, czy w tym silniku jest DPF itp.
1T1C21 - Touran Conceptline, Ten model nie ma Dfp-u
Pełne wyposażenie po vinie możesz uzyskać pytając TUTAJ
Guder pisze:Dzięki panowie. A odnośnie instrukcji coś da się zrobić? W sieci znalazłem tylko część 3.1
Zeszyt 3.1 ... to cała instrukcja obsługi ... reszta zeszytów to jakiś porady o np.: bezpieczeństwie, podróżowaniu itp. no i oczywiście zeszyt 1.1 to książka serwisowa .
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
jeżeli serwisy masz przeprowadzane co 30 tkm to masz serwis LongLife, czyli robisz wymiany co 30 tkm.
Jak masz średnio co 15 tkm co serwis co 15 tkm, według wskazań komputera.
Filtr przeciwpyłkowy wymieniasz co drugą wymianę, ale u mnie wszystkie filtry idą co 15 tkm.
Rozrząd przy 120 tkm lub 150 tkm, chyba że nie miałeś a jest więcej niż 150 tkm to na pierwszy strzał wymieniaj.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
aki, a posiadasz polskojęzyczną książkę serwisową? jeśli tak to może być zamieścił mi jedną stroną z przeglądami - będę mógł przetłumaczyć sobie co kiedy było robione.