VW Touran czy Mitsubishi Outlander?
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
VW Touran czy Mitsubishi Outlander?
Witam
Panowie mam pytanie czy ktoś z Was miał doświadczenie z Outlanderem rok 2007-2008r Benzyna 2.4L-3.0L V6 lub Diesel 2.0L VW-2.2L PSA,pytam bo mam dylemat,czy dobrze kombinuję -większe auto,wyższy od Tourana,4WD itd.bo rozchodzi się o to czy szukać Tourana po lifcie 2007-2009r ewentualnie poczekam i może coś nowszego???Nie powiem oba mi się podobają ,ale Outlander ma to coś w sobie, co jeszcze nie znam,a Touran ma to coś co już poznałem). Ciężki wybór ale możę coś poradzicie.
Pozdrawiam
Panowie mam pytanie czy ktoś z Was miał doświadczenie z Outlanderem rok 2007-2008r Benzyna 2.4L-3.0L V6 lub Diesel 2.0L VW-2.2L PSA,pytam bo mam dylemat,czy dobrze kombinuję -większe auto,wyższy od Tourana,4WD itd.bo rozchodzi się o to czy szukać Tourana po lifcie 2007-2009r ewentualnie poczekam i może coś nowszego???Nie powiem oba mi się podobają ,ale Outlander ma to coś w sobie, co jeszcze nie znam,a Touran ma to coś co już poznałem). Ciężki wybór ale możę coś poradzicie.
Pozdrawiam
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
hehe - zawsze mnie bawiły pytania na forum miłośników danej marki o inną markę 
Zadaj to samo pytanie na forum miłośników Outlandera a zobaczysz odpowiedzi dokładnie odwrotne.
Każde auto się psuje - zależy na co trafisz i co sobie znajdziesz - jeździłem już sporą ilością aut w tym autami 4x4.
odpowiedz sobie po co Ci samochód - rozpisz sobie sam wady i zalety w oparciu o doświadczenia innych ludzi (choć i to do końca nie jest adekwatne) i sam podejmij decyzję.
A co do pseudoterenówek typu outlander ma swoje zalety ale i jedną zasadniczą wadę jak każdy tego typu pojazd - koszty utrzymania. Więc tu zastanów się czy naprawdę masz tę kasę. Bo niestety ale 4x4 jest sporo droższe niż 2 koła i nie ważne jak drogie są naprawy silników w VW jak już coś pada w 4x4 to naprawdę wygląda to dramatycznie czasami. Bo nie kupujesz nówki na gwarancji tylko jeżdżoną używkę - jak kto pilnował tak ma.
Ja na przykład mam 2,5TDI cherokee i jak wszyscy mi mówili nie kupuj bo padaka ja kupiłem i jeżdżę już nim ponad 2 lata praktycznie wymieniając tylko eksploatacje. I jeśli ktoś twierdzi że wymiana oleju w DSG jest droga, niech wymieni olej w napędach 4x4
Jeździłem też oplami omegami - choć to złomy - też nie narzekałem, VW też ma swoich przeciwników i to nie pierwszy VAG w moich rękach - jak do tej pory odpukać też trafiałem na ok okazy.
Takie jest IMHO.
Jeśli ja bym był na Twoim miejscu - brałbym tourana - to tak poza moim wywodem

Zadaj to samo pytanie na forum miłośników Outlandera a zobaczysz odpowiedzi dokładnie odwrotne.
Każde auto się psuje - zależy na co trafisz i co sobie znajdziesz - jeździłem już sporą ilością aut w tym autami 4x4.
odpowiedz sobie po co Ci samochód - rozpisz sobie sam wady i zalety w oparciu o doświadczenia innych ludzi (choć i to do końca nie jest adekwatne) i sam podejmij decyzję.
A co do pseudoterenówek typu outlander ma swoje zalety ale i jedną zasadniczą wadę jak każdy tego typu pojazd - koszty utrzymania. Więc tu zastanów się czy naprawdę masz tę kasę. Bo niestety ale 4x4 jest sporo droższe niż 2 koła i nie ważne jak drogie są naprawy silników w VW jak już coś pada w 4x4 to naprawdę wygląda to dramatycznie czasami. Bo nie kupujesz nówki na gwarancji tylko jeżdżoną używkę - jak kto pilnował tak ma.
Ja na przykład mam 2,5TDI cherokee i jak wszyscy mi mówili nie kupuj bo padaka ja kupiłem i jeżdżę już nim ponad 2 lata praktycznie wymieniając tylko eksploatacje. I jeśli ktoś twierdzi że wymiana oleju w DSG jest droga, niech wymieni olej w napędach 4x4

Jeździłem też oplami omegami - choć to złomy - też nie narzekałem, VW też ma swoich przeciwników i to nie pierwszy VAG w moich rękach - jak do tej pory odpukać też trafiałem na ok okazy.
Takie jest IMHO.
Jeśli ja bym był na Twoim miejscu - brałbym tourana - to tak poza moim wywodem

- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
co to za porównanie Outlander vs Touran?
Rozumiem Tiguan vs. Touran.
2 duże aczkolwiek różne auta.
Z Outlanderem mam doświadczenie, że jest ciężki i chleje i tyle i jest japoński zamiast niemiecki
Bierz Tourana albo Tiguana, a jak chcesz Outlandera to tak jak pisze Roozga musisz się udać na odpowiednie forum
No i tak jak piszesz jeśli chcesz spróbować innego auta to również jest to jednak argument za Outlanderem.
Ja jestem tak wypaczony, że chyba do końca życia będę jeździł VW
Rozumiem Tiguan vs. Touran.
2 duże aczkolwiek różne auta.
Z Outlanderem mam doświadczenie, że jest ciężki i chleje i tyle i jest japoński zamiast niemiecki

Bierz Tourana albo Tiguana, a jak chcesz Outlandera to tak jak pisze Roozga musisz się udać na odpowiednie forum

Ja jestem tak wypaczony, że chyba do końca życia będę jeździł VW

Pozdrawiam!
-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Roozga, ma racje auto z napędem na 4X4 jest droższe. Ale ja nie jestem za Japończykami szanuje ich ale jak może zderzak do suzuki grand vitara nowy z założeniem 18 000 kosztować? ( ASO Zabrze )
Rozumiał bym jakby to było naprawdę warte ale cana/jakośc nie jest tu równomierna...
A w ogóle to Outlanderem mi sie podoba
ale spalanie to.......inny rozdział..
Rozumiał bym jakby to było naprawdę warte ale cana/jakośc nie jest tu równomierna...
A w ogóle to Outlanderem mi sie podoba

-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Kolega ma Outlandera z dwu litrówką od VW tylko że to już ten z nowym pyskiem nie powiem ładnie się prezentuje na wypasie ma system audio nie powiem ładnie rypie ale żeby po 60 tys km fotel kierowcy w skórze był zniszczony to ja dziękuje za taką furę skóra na kierze też zaczyna się niszczyć ogólnie ładny a spalanie ma na poziomie ok 8 litrów jak jeździ spokojnie.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Ten 2.0 TDI w outlanderze ewidentnie sobie nie radzi przy tej budzie i napędzie 4x4 - nie polecamDamian15 pisze:Kolega ma Outlandera z dwu litrówką od VW tylko że to już ten z nowym pyskiem nie powiem ładnie się prezentuje na wypasie ma system audio nie powiem ładnie rypie ale żeby po 60 tys km fotel kierowcy w skórze był zniszczony to ja dziękuje za taką furę skóra na kierze też zaczyna się niszczyć ogólnie ładny a spalanie ma na poziomie ok 8 litrów jak jeździ spokojnie.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Potwierdzam, ten silnik nie radzi sobie z Outlanderem.
Poza tym:
1) twardy japoński kokpit, plastiki lubiące skrzypieć, jakość montażu 3+
2) słabe osiągi a spalanie od dobrych 8 litrów w górę (ciężar, Cx, napęd 4x4)
3) średni bagaznik
4) średnie mozliwości napędu 4x4. W porównaniu np z Suzuki Vitarą - bardzo słaby napęd. Uważam, że Yeti lub Tiguan na Haldexie jeździ się dużo lepiej.
Jeździłem kiedyś kilka dni tym samochodem - testówką ponieważ zastanawałem się czy nie kupić go jako służbowy i nie zdecydowałem się.
Teraz mając prywatnie Tourana wolę VW pod każdym względem.
Poza tym:
1) twardy japoński kokpit, plastiki lubiące skrzypieć, jakość montażu 3+
2) słabe osiągi a spalanie od dobrych 8 litrów w górę (ciężar, Cx, napęd 4x4)
3) średni bagaznik
4) średnie mozliwości napędu 4x4. W porównaniu np z Suzuki Vitarą - bardzo słaby napęd. Uważam, że Yeti lub Tiguan na Haldexie jeździ się dużo lepiej.
Jeździłem kiedyś kilka dni tym samochodem - testówką ponieważ zastanawałem się czy nie kupić go jako służbowy i nie zdecydowałem się.
Teraz mając prywatnie Tourana wolę VW pod każdym względem.