Jakie opony letnie?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
tomasino74
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 BMM 2007
Imię:: Tomek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomasino74 »

Dzwoniłem właśnie do ubezpieczalni z pytaniem o ten indeks nośności opon do Tourana. Pani odpowiedziała, że nie mają wymagań w tym temacie i wystarczą 91.
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

Wetnę się troszkę ... w temacik.
Stoję także na progu wymiany opon zimnych na cieplejsze ... i ... waham się czy nowe czy wersja dla "ubogich" używane ?
Zazwyczaj kupowałem używki, a to ze względu, że żadna opona mi nie wytrzymywała bez wybrzuszeń całego sezonu (letniego czy to zimowego) ... param się jak pewnie widać wożeniem Ludzi (za kaskę) po mieście ... i nigdy nie było bata żeby robiąc po miejskich zafajdanych i dziurawych drogach kilku tysięcy km miesięcznie przejeździć albo bez rozerwanej albo zniekształconej oponie.
Kurcze może moje spostrzeżenia są błędne ? może nowa opona pozwoli mi ją dłużej utrzymać na feldze ? i nie chodzi tu już o stan bieżnika tylko właśnie o te niedogodne warunki :/.
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

marcelid, jak narazie ,ja kupuje używki , 2 sezony mi wystraczają :)
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

Mam dobry układ na używane ale wytrzymują mi zazwyczaj sezon (np. letni) ... w każdym bądź razie mam na każdy sezon "nowe"ale po kimś ... zastanawiam się czy może nowe w pełni tego słowa znaczeniu z racji nowszej gumy może by przetrzymały troszkę dłużej, a moja pewność w ich niezawodność będzie WIÊKSZA ;)
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
Awatar użytkownika
tomasino74
Zaawansowany

tomasino74 pisze:Dzwoniłem właśnie do ubezpieczalni z pytaniem o ten indeks nośności opon do Tourana. Pani odpowiedziała, że nie mają wymagań w tym temacie i wystarczą 91..
Według tych stron http://www.langzeittest.de/vw-touran/faq/rad-reifen.php , http://touran.touran-club.de/der-touran ... n-1t2.html , dla DSG jednak powinny być 94, sam już nie wiem co zrobić. Na jednym z for wyczytałem, że jadąc poza granicami polski, szczególnie w kierunku zachodnim, można dostać mandat jeśli mamy założone inne opony niż wskazuje homologacja pojazdu.

Może ktoś z szanownych kolegów znających język naszych zachodnich sąsiadów mógłby poszukać na niemieckich stronach, jakie te opony dla Tourana z DSG powinny być?

poprawiłem linki na prawidłowe
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2013 22:58 przez tomasino74, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

tomasino74, Wg specyfikacji patrząc po vinie masz mieć. 94V. Ale 91 tez spokojnie dają rade technicznie oczywiście... ( ja takie mam) Jak z mandatami nie wiem. Podejrzewam ,ze nikt w czasie kontroli nie będzie patrzał na 94 czy 91 tylko czy są łyse i masz ten sam bieżnik na osi... (moje zdanie).
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2013 23:39 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

zdarza się tak że w Niemczech przy kontroli sprawdzają ogumienie, ale jeszcze ani razu nie czepiali się, głównie interesuje ich głębokość bieżnika i w zimowy czas aby zimówki były na aucie. Ja bym się nie przejmował, nawet jak by był taki przepis u naszych sąsiadów to i ty według mnie nie podlegasz pod to gdyż nie jesteś zameldowany w tym kraju. Nie ma co się przejmować :D
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

aki pisze: Ja bym się nie przejmował, nawet jak by był taki przepis u naszych sąsiadów to i ty według mnie nie podlegasz pod to gdyż nie jesteś zameldowany w tym kraju. Nie ma co się przejmować
no to chyba troche nie tak... do innych ich przepisów jednak musimy sie stosowac wiec i do tego jeżeli by był to należało by sie dostosować...

A tak na marginesie czy niemcy nie wymagają już aby wszystkich 4 takich samych opon a nie tylko na osi?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

lock00 pisze:marcelid, jak narazie ,ja kupuje używki , 2 sezony mi wystraczają :)
Też mam takie zdanie. :ok:
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

marynarz75 pisze:
no to chyba troche nie tak... do innych ich przepisów jednak musimy sie stosowac wiec i do tego jeżeli by był to należało by sie dostosować...
Nie wiem czy pamiętacie "zadymę" z kontrolami apteczek przez Niemców zaraz po wejściu do Schengen..Wtedy karali nas za brak nożyczek o dokładnie jakiejś długości.Jak się później okazało niesłusznie. Zgodnie z konwencją wiedeńską obowiązuje nas wyposażenie w aucie takie jakie wymagane jest w kraju rejestracji. Teoretycznie... :P
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Imię::
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

Panowie, szybkie pytanie o rozmiar.

W zeszłym sezonie jeździłem na kołach 225/45/17, opony wyrzucam (dość słabe i do tego runflat) i kupuję nowe, zwykłe.

Czy rozmiar opony 225/55/17 spokojnie w Touranie się zmieści? Wiem że dużo zależy od ET, szerokości felgi itp, sama felga ma 8J szerokości, ET nie pamiętam ale temat do sprawdzenia. Generalnie różnica w średnicy samej opony to ok 4cm, patrząc na koło w starym rozmiarze tj. 225/45/17 to wydaje się malutkie jak na Tourana (średnica koła jak przy 195/65/15).

Mam taki kpl. 225/55/17 w idealnym stanie po 1 sezonie do odkupienia tylko chciałem podpytać czy ktoś na takich jeździ?!
Awatar użytkownika
tomasino74
Zaawansowany

Opony zakupione, ContiPremiumContact™ 5, wyprodukowane 5112 we Francji. Jestem bardzo ciekawy jak się będą sprawować, już się nie mogę doczekać.
Awatar użytkownika
Daga
Początkujący
Auto:: Touran DSG, BKD+, 2005
Imię:: Dagmara
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Daga »

Conti to klasa sama w sobie, ja jeszcze mam SportContact2 ale to mi wyglada ze to lato to ich ostatni sezon bedzie
rafi
Przeglądacz
Imię::

Post autor: rafi »

Daga pisze:Conti to klasa sama w sobie, ja jeszcze mam SportContact2 ale to mi wyglada ze to lato to ich ostatni sezon bedzie
A tak zapytam, ile sezonow juz przejechales?
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
Daga
Początkujący
Auto:: Touran DSG, BKD+, 2005
Imię:: Dagmara
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Daga »

rafi pisze:
Daga pisze:Conti to klasa sama w sobie, ja jeszcze mam SportContact2 ale to mi wyglada ze to lato to ich ostatni sezon bedzie
A tak zapytam, ile sezonow juz przejechales?
PrzejechAŁAM 4 sezony, ten bedzie 5 :D
ODPOWIEDZ