zabezpieczenie Tourana przed kradzieżą
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
zabezpieczenie Tourana przed kradzieżą
Witam,
zanim kupie swojego pierwszego Tourana, muszę sobie wszystko poukładać i zaplanować;
czytając ukradli mi auto zastanawiam się jakie zabezpieczenia zastosować?
(mój sąsiad co prawda nie vw a mazdą cieszył się niecały tydzień stąd moje zainteresowanie jeszcze przed zakupem tym tematem)
co sądzicie o blokadzie zeder ?
może jakieś inne zabezpieczenie jest warte polecenia?
pozdrawiam!
zanim kupie swojego pierwszego Tourana, muszę sobie wszystko poukładać i zaplanować;
czytając ukradli mi auto zastanawiam się jakie zabezpieczenia zastosować?
(mój sąsiad co prawda nie vw a mazdą cieszył się niecały tydzień stąd moje zainteresowanie jeszcze przed zakupem tym tematem)
co sądzicie o blokadzie zeder ?
może jakieś inne zabezpieczenie jest warte polecenia?
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony ndz mar 03, 2013 12:28 przez bdronka, łącznie zmieniany 1 raz.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Najlepszym zabezpieczeniem jest takie, które zrobisz sam. Używając zwykłych włączników, przełączników zrób kilka odcięć i będziesz spał spokojniej... na zedera trzeba wydać ok 2tys. a z tego co widać w necie i on został już rozpracowany.
Jednak jak będą chcieli ukraść to i lawetą podjadą i żadne zabezpieczenie nie da rady. Tutaj można tylko spowolnić złodzieja... na ten czas.
Jednak jak będą chcieli ukraść to i lawetą podjadą i żadne zabezpieczenie nie da rady. Tutaj można tylko spowolnić złodzieja... na ten czas.
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Najlepszym zabezpieczeniem jest dobre ubezpieczenie auta.
Podobno dla złodzieja nie ma zabezpieczeń. Wszystko zależy od czasu.
Podobno dla złodzieja nie ma zabezpieczeń. Wszystko zależy od czasu.
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
hhmmmm czy ja wiem.....Nie chodzi nam o wydawaniu większej kwoty na ubezpieczenie bo i tak całej kasy nie dostaniesz.Marco_Polo pisze:Najlepszym zabezpieczeniem jest dobre ubezpieczenie auta.
O to nam chodzi..Bo gdy wydłużymy czas złodziejowi on odpuści, a o to nam chodziMarco_Polo pisze: Podobno dla złodzieja nie ma zabezpieczeń. Wszystko zależy od czasu.

- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
Re: zabezpieczenie Tourana przed kradzieżą
nie ma idealnego (100% skuteczności) zabezpieczenia, jednak w mojej opinii nie jest to równoważne ze stwierdzeniem, że nie warto inwestować w zabezpieczenia antykradzieżowe, nasze kilkuletnie Tourany nie są raczej najsmaczniejszym kąskiem dla złodziei samochodowych, ergo próby kradzieży będą raczej standardowe i po kilku minutach bez odpalenia auta złodziej da sobie spokójbdronka pisze:zanim kupie swojego pierwszego Tourana... zastanawiam się jakie zabezpieczenia zastosować?
moim zdaniem najważniejsze działania do zrobienia:
1. zablokowanie możliwości korzystania ze złącza diagnostycznego OBD2: odcięcie, schowanie, zmiana podłączenia kabelków itd.
2. założenie jakiegoś immo, może to być gotowe rozwiązanie na transponder, kartę zbliżeniową, klawiaturę jak i zwykły przełącznik odcinający jakiś obwód, może też być kilka takich obwodów i przełączników, wtedy na co dzień możesz mieć odcinany 1 obwód a na czas parkowania np. w Warszawie

3. możesz ukryć gdzieś w aucie głęboko aparat telefoniczny z ładowarką i jakimś starterem który będziesz regularnie zasilał (np. są oferty za 5zł na rok) i podepniesz sobie funkcję śledzenia położenia telefonu
4. nie zaszkodzi jakieś mechaniczne zabezpieczenie widoczne od razu przez szybę, czasem już to wystarczy aby złodziej nawet nie wdzierał się do auta, uratujesz szybę lub zamek i klamkę
5. polisa auto-casco w razie szkody całkowitej faktycznie pozwala odzyskać sporą część mienia, pamiętaj jednak żeby dobrze się dowiedzieć jakie haczyki są w danej polisie, w internecie znajdziesz sporo opisów ludzi którym nie wypłacono odszkodowania bo kluczyki nosiły ślady dorabiania (ryski) czy z innych trudnych do przewidzenia powodów, najlepiej kluczyki dać do ekspertyzy towarzystwu przed zawarciem ubezpieczenia uprzednio kopiując jeden i użytkować tylko ten dorobiony, nawet jak w jakimś warsztacie ktoś dorobi kluczyk bez twojej wiedzy to ślady zostaną na kopii której ubezpieczyciel nie dostanie
6. zostawiaj samochód w miejscach które są omijane przez złodziei, monitoring, zamknięte posesje, dobrze oświetlone i z przepływem ludzi
kilka osób z naszego forum pożegnało się już z autem w wyniku kradzieży, o ile pamiętam to z tymi z którymi rozmawiałem to nie mieli dodatkowych zabezpieczeń, a zabezpieczenia fabryczne to dla złodzieja elementarz i na taką "niespodziankę" to on jest zawsze przygotowany

oczywiście z rozmysłem nie piszę jakie obwody w aucie wyłączyć i jak dokładnie to zrobić, do forum maja dostęp wszyscy, i ci dobrzy i ci źli

pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Dobrym sposobem, aczkolwiek mało komfortowym szczególnie na noc jest wyjmowanie akumulatora z auta. No chyba, że przyjadą lawetą to już na to nie ma siły.
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
- Przemo210481
- Początkujący
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
Witam
Tutaj jest demo można zobaczyć, dokładność do 5 m.
www.gps-trace.com/?page=home
Wiadomo nie ma 100% pewności ale sądzę że wart zainwestować kilkanaście PLN aby zapobiegać lepkim rękom.
Tutaj jest demo można zobaczyć, dokładność do 5 m.
www.gps-trace.com/?page=home
Wiadomo nie ma 100% pewności ale sądzę że wart zainwestować kilkanaście PLN aby zapobiegać lepkim rękom.
Ostatnio zmieniony śr kwie 17, 2013 20:21 przez Przemo210481, łącznie zmieniany 1 raz.
- Przemo210481
- Początkujący
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
Przy AC i tak będzie strata
wartość auta według EUROTAXu jest w moim przypadku zaniżona o 6 tys.
Niestety przeciwko zagłuszaniu nie wiem sygnał jest z dwóch źródeł GPS i GSM (dwie anteny).
Tak jak pisałem nie ma mocnych na złodzieja. AC + dobry alarm + GPS więcej już nic nie zrobię.
Jak powiada mój TATA "nie miała baba kłopotu to kupiła sobie kozę"
No ewentualnie zostaje sprzedać i kupić rower który i też buchną.

Niestety przeciwko zagłuszaniu nie wiem sygnał jest z dwóch źródeł GPS i GSM (dwie anteny).
Tak jak pisałem nie ma mocnych na złodzieja. AC + dobry alarm + GPS więcej już nic nie zrobię.
Jak powiada mój TATA "nie miała baba kłopotu to kupiła sobie kozę"
No ewentualnie zostaje sprzedać i kupić rower który i też buchną.