dziwny pedał sprzęgła
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
dziwny pedał sprzęgła
witam,
dzisiaj podczas powrotu samochodem do domu, po przejechaniu jakis 10 km pedał sprzęgła stał się jakiś taki dziwny:
- pierwsze 5 cm sprzęgła jest tak jakby puste
- po wciśnięciu sprzęgła dalej jest ok
- tak samo przy odbijaniu, na poczatku normalnie, na samym końcu dziwnie odbija pedał
biegi wchodzą normalnie, wysprzęgla również.
CO może byc przyczyną?
Jakiś miesiąc temu wymieniałem pompę sprzęgła (świeciły mi się ciagle świała stopu).
dzięki z góry za pomoc
dzisiaj podczas powrotu samochodem do domu, po przejechaniu jakis 10 km pedał sprzęgła stał się jakiś taki dziwny:
- pierwsze 5 cm sprzęgła jest tak jakby puste
- po wciśnięciu sprzęgła dalej jest ok
- tak samo przy odbijaniu, na poczatku normalnie, na samym końcu dziwnie odbija pedał
biegi wchodzą normalnie, wysprzęgla również.
CO może byc przyczyną?
Jakiś miesiąc temu wymieniałem pompę sprzęgła (świeciły mi się ciagle świała stopu).
dzięki z góry za pomoc
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
np. docisk
opisz to dokładniej bo nie umiem sobie tego zobrazaować.
Pedał odbija na górze ??
Auto szarpnie jak odbije??
Więcej szczegółów potrzebne i jasno i klarownie , nie wiem czy wódka mi szkodzi czy wyobrażnia po Twoim opisie mi nie dopisuje
PS. dzisiaj trunkowy wieczór więc prosze o wyrozumiałość
opisz to dokładniej bo nie umiem sobie tego zobrazaować.
Pedał odbija na górze ??
Auto szarpnie jak odbije??
Więcej szczegółów potrzebne i jasno i klarownie , nie wiem czy wódka mi szkodzi czy wyobrażnia po Twoim opisie mi nie dopisuje

PS. dzisiaj trunkowy wieczór więc prosze o wyrozumiałość

Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
-
- Początkujący
heh 
sprzęgło bierze normalnie, tak jak wcześniej - tzn. na tej samej wysokości.
martwi mnie jedynie to, że pierwsze kilka centymetrów przy wciskaniu oraz kilka centymetrów na końcu puszczania pedału sprzęgła jest tak jakby miękkie - pedał jest po prostu inny.
drugą sprawą którą dzisiaj zauważyłem - mam miękki pedła hamulca przy uruchomionym silniku, zauważyłem to gdy stałem na światłach. Nawet pompowanie pedałem nic nie zmienia, przy dłuższym wciśnięciu pedału hamulca pedał wchodzi w podłogę. Wydaje mi się, że tak nie było.
Czy to ma coś wspólnego ze sobą? Czy winny jest docisk sprzęgła?

sprzęgło bierze normalnie, tak jak wcześniej - tzn. na tej samej wysokości.
martwi mnie jedynie to, że pierwsze kilka centymetrów przy wciskaniu oraz kilka centymetrów na końcu puszczania pedału sprzęgła jest tak jakby miękkie - pedał jest po prostu inny.
drugą sprawą którą dzisiaj zauważyłem - mam miękki pedła hamulca przy uruchomionym silniku, zauważyłem to gdy stałem na światłach. Nawet pompowanie pedałem nic nie zmienia, przy dłuższym wciśnięciu pedału hamulca pedał wchodzi w podłogę. Wydaje mi się, że tak nie było.
Czy to ma coś wspólnego ze sobą? Czy winny jest docisk sprzęgła?
-
- Początkujący
Jestem świeżo po tym problemie. Jadąc ostatnio autostradą dość długo nie zmieniając biegu , pedał podczas redukcji z 6 na 5 został mi w podłodze. Pierwsze objawy miałem identyczne jak TY. Dziwna twardość pedała, powolne odbijanie a nawet pomoc w podnoszeniu go do prawidłowej pozycji. Problem tkwi w WYSPRZĂGLIKU , JEST TO TŁOCZEK NA SKRZYNI BIEGĂW. Ja wylądowałem w ASO w Opolu, część warta u nich jakieś 381 zł plus robota i 2 lata gwarancji. Jeżeli stwierdzisz że to nie to , to zobacz pompę sprzęgła zaraz za pedałem .
1KO721388AB - 381 ZŁ według ASO
1KO721261I/Q - 363 ZŁ według ASO
[ Dodano: Pią Mar 01, 2013 21:08 ]
Berek . Co do pedału hamulca musisz zobaczyć PRZEWĂD PODCIŚNIENIOWY Z ZAWOREM ZWROTNYM NR. ASO 1K0612041GP cena 116 zł. Przez ten zawór mało co nie zabiłem rodziny. Jest to
1KO721388AB - 381 ZŁ według ASO
1KO721261I/Q - 363 ZŁ według ASO
[ Dodano: Pią Mar 01, 2013 21:08 ]
Berek . Co do pedału hamulca musisz zobaczyć PRZEWĂD PODCIŚNIENIOWY Z ZAWOREM ZWROTNYM NR. ASO 1K0612041GP cena 116 zł. Przez ten zawór mało co nie zabiłem rodziny. Jest to
-
- Początkujący
Poeiem Ci tak. Gdy zdjagnozowali mi problem z nieszczęsnym wysprzęglikiem byłem przerażony. Byłem przekonany że wymiana owej częśći będzie się wiązać ze śćiągnienciem skrzyni , ale jednak mają ci z ASO jakiś sposób . Nie wiem jak to zrobili , pokazali mi część już po wyciągnięciu . Także odpowiadająć na twoje pytanie na pewno nie pusisz jężeli nie chcesz.
-
- Początkujący
ja mam 250 prawie, wymieniane jeszcze nie było. na uszczelniaczu była data produkcji zgodna z datą produkcji samochodu. W książce serwisowej też nie ma wzmianki o wymianie dwumasy.
objawy: hałas gdy się zagrzał silnik
drgania przy ruszaniu do przodu jak i do tyłu, szarpanie przy zmianie biegów przy ciepłym silniku.
objawy: hałas gdy się zagrzał silnik