Rozmieszczenie wiązek elektrycznych

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
kufcio
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Rozmieszczenie wiązek elektrycznych

Post autor: kufcio »

Witam
byłem dziś u znajomego który pokazał mi program z instalacjami elektrycznymi dla marki PEUGEOT. Bardzo fajnie to wygląda... na schemacie jest pełne oznaczenie kabli, wiązek i złączek/kostek. Po kliknięciu na dany element ukazuje się szary jakby model samochodu z kolorowo narysowaną wiązką ze wszystkimi kostkami.

REWELACJA...

przewracam ELSE i ETKE w poszukiwaniu czegos podobnego i nie widze...

I teraz chcąc doposażyć sobie auto w przypadku peugeota zerkasz w schemat, rysuje ci gdzie dana wiazka leci, sprawdzasz czy ja masz w aucie i wiesz na czym stoisz...

A w VW niestety nie jest tak różowo lub ja nie moge znaleźć w ELSA...

Widział ktoś ten program PEUGEOT'A?
Co z VW jak przeglądać wiązki el.? skad wiedziec skąd dokąd leci wiązka?
pozdr

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz maja 29, 2011 23:47 przez kufcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Elsa jest bardzo dobra, ale trzeba umiec to czytac. Po co ci wiedziec gdzie idzie cała wiązka jak i tak nie bedziesz się wbijał w polowie tylko gdzies przy wejsciu. Skoro słupek A to wiadomo ze nie idzie do zderzaka i nie wraca drugą stroną by dojsc do drugiego słupka. Masz lokalizacje sterowników i jak sterownik od haka jest w bagażniku to trudno by kable do niego bylu przy ABS. Chcesz doposarzyc sobie auto - w co ..... wiekszosc sterowników podłaczasz w 5 min, CAN + zasilanie i wyjscia.
kufcio
Przeglądacz

Święte słowa, poprostu nie umiem jeszcze czytac else. Program Peugeot'a jest bardziej czytelny na pierwszy rzut oka.

Doposażyć chce auto w parkassystenta i nie wiem jakie wiązki mam kupic, zderzakowa na pewno ale najczęściej zderzakowa ma zlacze blisko i dalej jakis inny kawalek kabla do sterownika leci.

PS jak w Elsie zlaleźć schetam przedniego PDC? moje auto ma tylko tyl i to pokazuje jak wklepie VIN, próbowałem wklepac VIN auta ktore ma przedni PDC .. nic to nie dało.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Nie wiem jaką masz Else ale PDC to zazwyczaj nazywany jest jao" asysten parkowania czy pomocy przy parkowaniu" pod któryms z tych hasaeł.
kufcio
Przeglądacz

mam ELSA 3.81 i lista schematów dla mojego auta to :
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: mariusz788004 »

witam kolegów komandosów w dziedzinie elektrycznej.planuje dodac do mojego tourana z 2004r czujniki cofania.znalazłem cały zestaw nawet z kawałkiem instalacji budy auta ale od skody oktavi tour z 2008r,wszystko jest ok tylko mam problem z tymi kabelkami.ktos tam na forum opisal kostke [ta brazowa z instalacji]ale opisane jest 6 kabi amoja wiazka ma 8.czy jest ktos w stanie mi pomuc[moze jakas instrukcja jak i gdzie sie podlaczyc] zgory dziekuje.pozdrawiam :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Pewnie Jarry przygotowuje manuala do PDC po ostatnim spocie
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: mariusz788004 »

szukam schematu wsumie na wczoraj bo w poniedziałek przyjezdza kolo do wymiany gatowaya przekodowania rns510 no i to by odrazu zakodował.
ODPOWIEDZ